StoryEditorOCM
ŠibenikU JAKOJ KONKURENCIJI

Lijepe vijesti iz Bruxellesa: Za rose od Babića iz Jadrtovca Testament dobio zlatnu medalju za kvalitetu

Piše Zdravko Pilić
29. ožujka 2024. - 19:56

Lijepa vijest stigla je iz Bruxellesa u Šibenik na Veliki petak. Zlatnu medalju za kvalitetu, u konkurenciji od preko 1 200 vina iz cijelog svijeta, iz čak 32 zemlje, zavrijedilo je i vino vinarije ‘Testament‘ iz Jadrtovca, rose vino Testament Opolo iz zadnje, recentne berbe, 2023. godine. Riječ je o najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu, Concours Mondial de Bruxelles, s – kažu poznavatelji – prilično rigoroznim kriterijima, škrti su na medaljama, od tih 1 200 vina samo je oko 160 zlata, pa uspjeh šibenske vinarije tim više dobiva na težini. A za Šibenčane je tim draži jer je ovaj zlatom nagrađeni rose napravljen sto posto od autohtone sorte domaćeg vinogorja – Babića.

‘ Mi pod babićem na Jadrtovcu imamo oko 40 hektara, što je nekih 245 tisuća loza, i najveći smo vinograd babića ne samo u županiji, nego i u Dalmaciji. A to, s obzirom da je riječ o našoj autohtonoj sorti, koja ne raste nigdje drugo, znači i na svijetu!‘ - kazao nam je Juraj Sladić, direktor i glavni enolog vinarije Testament koja je danas u vlasništvu jednog švedskog fonda, a osnovali su je i posadili lozu prije 20-ak godina braća Kursani. Vijest koja je stigla iz Bruxellessa zapravo je rezultata kušanja rosé vina s međunarodnog natjecanja koje se održalo u Splitu od 20.-22. ožujka. I baš zato što se to kušanje održavalo kod nas, doma, iz Testamenta su odlučili da na njega pošalju baš svoj Opolo, kojeg prave od 2017. godine otkako su novi vlasnici i Juraj Sladić došli u vinariju. I od onda ga rade svake godine, svaku berbu.

image

Juraj Sladic enolog i upravitelj vinarije Testament.
 

Niksa Stipanicev/Cropix

‘ Količine ovog Rosea od Babića su ograničene, napravimo ga samo oko pet tisuća boca. Za Rose bude posebna, ranija berba. Mi obično krenemo već tamo u kolovozu, prije Velike Gospe s pošipom, pa onda beremo babić za pjenušac, pa od 20. kolovoza idemo s Babićem za rose. Radimo ga od biranog grožđa, s vrlo kratkom maceracijom, koja ne traje dulje od sat i pol do dva, i to je vino praktički samotok, nema prešanja, kako bi se sačuvala ta nježna i delikatna boja rosea‘ – objašnjava tehnološki postupak Sladić, koji ističe kako su ove godine napravili i jednu posebnu caku, on i njegov tim, i s njom očito – pogodili. Jednu turu su ubrali ranije, a drugu malo zreliju, tjedan dana kasnije. I onda to zajedno fermentirali. -‘ Od prve ture smo zadržali svježinu, a od druge dobili tijelo, punoću, ekstrakt i aromatiku. Igrali smo se malo i s kvascima, odležavanjem, talogom i ovo je rezultat. Jedno moderno, osvježavajuće, suho, s 12 posto alkohola ‘ – zadovoljan je autor zlatnog rosea koji kaže da ničeg ovog ne bi bilo bez truda i rada cijelog tima – njih deset stalno zaposlenih u vinariji i još deset terenaca koji su praktički stalno, kroz cijelu godinu, u vinogradu.

01. svibanj 2024 08:59