StoryEditorOCM
Šibenikponuda i potražnja

Kvadrat u Šibeniku nikad skuplji; u posljednje tri godine cijene porasle i do 70 posto. Evo tko su kupci i što biraju

Piše šibenski.hr
25. rujna 2023. - 19:21

Raste cijena četvornog metra i u Šibeniku u tri godine skočila je od 30 do 70 posto. Rast se, tvrde mnogi, među ostalim, može pripisati i razvoju grada i turističkog potencijala. Ipak, unatoč divljanju cijena, Krešimirov grad još se ne može uspoređivati s drugim gradovima na obali. A nekretnine u Šibeniku, kažu posrednici u prodaji, kupuju mahom domaći.

Kvadrat nikada nije bio skuplji

Kvadrat nikada nije bio skuplji. A rasle su cijene do 70 posto ovisno o nekretnini. Četvrti u kojima svi žele živjeti one su bliže centru.

- Prodaje se stan na Baldekinu, jednom od najpoželjnijih šibenskih kvartova, 65 kvadrata, kao što vidite za potpunu renovaciju, za HTV Regionalni dnevnik rekla je Ana Skrobonja, agentica za nekretnine. 

Kupci radije biraju novogradnju. Rasproda se odmah. No u Šibeniku je manjka. Najbrže odu i stanovi male površine. Do 65 četvornih metara. I primijetiti se može na tržištu "grad tvrđava" sve bolje kotira. Znači to i skok cijena.  

- Grad je sužen i nema prostora, a za njega je velika potražnja i zbog toga, nemogućnosti prostora, a potražnje velike, onda su cijene te koje pa mogu reći slobodno divljaju, objasnila je Divna Bulat, predsjednica Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Šibensko-kninske županije. 

Cijeni dio prodavatelja četvorni metar i do 4 tisuće eura.Takve su nekretnine, kažu posrednici u prodaji, uglavnom dugo u oglasniku. 

- Nažalost, najčešće se formira tako da prodavatelj vide iz oglasnika kako stavljaju drugi. Onda ih mi pokušavamo malo suzbiti u tim nekim pohlepnim idejama. Često je, pa to su i državne statistike, dobivena cijena jedno je 15, 20 posto manje od tražene, kazao je Marko Triva, direktor tvrtke za posredovanje u prometu nekretninama i poslovno savjetovanje. 

Nekretninske rekorde pogurala inflacija

Svoja četiri zida u Šibeniku žele mnogi. No potražnju ne prati ponuda. Novi stanovi i sadržaji nicat će na 22 hektara u blizini povijesne gradske jezgre.

- Osmislili smo ga tako da nema jednu ekskluzivnu namjenu tipa samo turizma što bi bilo loše nego da bude mješovita namjena, nova gradska četvrt, rekla je za HRT Madlena Roša Dulibić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša. 

Nekretninske rekorde pogurala je inflacija. Višak kapitala u šibenske nekretnine ulažu mahom Hrvati. Ključ u ruke većini je na vrhu liste želja. A stari dio grada njegove zbijene kamene kuće i uske kale otkrivaju i stranci.

Puno njih dođu, prođu, obiđu, dive se. Do kazališta minutu, do tržnice tri minute do obale dvije i pol. Puno se nekretnina prodaje tako da oni prođu, obiđu sve, na kraju odaberu ono što im najviše paše, kazao je Duško Jaramaz, vlasnik nekretnine za prodaju. 

Iskustvo uči prodavaču je uvijek malo, a skupo kupcima. Koji priželjkuju da se nekretninski balon napokon rasprsne.

02. svibanj 2024 19:27