StoryEditorOCM
ŠibenikOTKUP UZURPIRANOG TERENA

Kvadrat Jadrije je 50 eura, a otplata može i na rate

27. listopada 2018. - 19:03

 

Hrvatske šume su građanima izišle u susret minimalnom otkupnom cijenom, što im je došlo kao poklon-bon, kaže Nediljko Dujić, savjetnik u tom poduzeću
Trebalo je više od pola stoljeća da Hrvatske šume napokon krenu u postupak reguliranja vlasničkih odnosa na okućnicama "jadrijaških" kuća i vikendica. A sad kad se kotač pokrenuo, ništa ga više ne može zaustaviti.

Do kraja ove godine vlasnici vikendica na šibenskoj Jadriji, koji su svojedobno uzurpirali zemljište Hrvatskih šuma i na njemu uredili svoje terase i vrtove, moći će podnijeti zahtjev za otkup zemljišta. Cijena, kaže Nediljko Dujić, savjetnik u Hrvatskim šumama, izuzetno posvećen razrješavanju jadrijskoga "gordijskog čvora", više je nego povoljna – 50 eura za četvorni metar zemljišta.

– U ovoj godini bit će riješeno prvih 80-ak zahtjeva čiji će se podnositelji moći napokon i uknjižiti na "prisvojeno" zemljište, a svih 350-360, koliko ih ukupno očekujemo, bit ću zadovoljan ako riješimo u roku tri godine – kaže Nedilljko Dujić.
Inače, Hrvatske šume početkom ove godine objavile su javni poziv za otkup zemljišta na Jadriji i odaziv je izuzetan.

 

– Mislim da su vlasnici itekako zadovoljni ponuđenom cijenom, iako su se mnogi pribojavali da će biti znatno veća i da to neće moći platiti. Ali, Hrvatske šume su im izišle u susret minimalnom otkupnom cijenom, propisanom zakonom, što im je došlo kao poklon-bon. Trebalo je ipak uzeti u obzir da su ti ljudi na Jadriji već 50 godina i da su itekako ulagali i u uređenje okućnica i u infrastrukturu te gradske četvrti. Cijena je jedinstvena za cijelo naselje – ističe Dujić, zadovoljan postignutim rezultatima.

Dodatna olakšica koju su Hrvatske šume ponudile "jadrijašima" je otplata na rate. Cilj je da se imovinsko-pravna pitanja na Jadriji reguliraju, veli Dujić, a ne da se dodatno kompliciraju i da Šibenik dobije uređeno, urbanizirano naselje.

– Rok od tri godine za takav posao nekome se može činiti predug, ali uvjeravam vas da to ni fizički nije moguće brže riješiti. Jer – napominje savjetnik Dujić – svaki je vlasnik priča za sebe, neki i nisu tu, a nikoga ne možeš prisiliti da dolazi zbog otkupa okućnice. Treba napraviti parcelacijske elaborate, sklopiti nove ugovore i tek onda se vlasnici mogu uknjižiti na kompletnu nekretninu. Sve u svemu, velik je to i zahtjevan posao. A s obzirom na to da će do kraja godine biti riješena gotovo četvrtina zahtjeva, itekako sam zadovoljan dinamikom i mislim da ćemo za tri godine u cijelosti regulirati vlasničke odnose na Jadriji, koji su sustavno, desetljećima, bili gurani pod tepih i nitko se toga nije htio ozbiljno uhvatiti.

 

 

 


U ovoj godini bit će riješeno prvih 80-ak zahtjeva čiji će se podnositelji moći napokon i uknjižiti na "prisvojeno" zemljište, a svih 350-360 u roku tri godine

23. travanj 2024 22:43