StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENIK

Kupujete li poslovni prostor? U srcu grada ćete za 38 kvadrata morati iskeširati 200.000 eura

5. siječnja 2019. - 16:48

Koliko što košta u kapitalizmu? Onoliko koliko je tko spreman platiti, po cijeni po kojoj netko namjerava prodati. Tako je i s poslovnim prostorima u Šibeniku, u kojem se trenutno na internetskoj tražilici Njuškalo nudi na prodaju 14 poslovnih prostora.

Jedan od njih je u Crnici, u prizemlju kuće, 110 kvadrata. Cijena? Prava sitnica, rekao bi Bing, 80 tisuća eura! "Poslovni prostor ima direktni pristup glavnoj cesti, a sastoji se od tri velike prostorije. Izvrstan za skladište, a također je moguća prenamjena u stambeni prostor", objašnjava prodavač. Ovo potonje i ne čudi jer je trenutno u Šibeniku, koji se ubrzano razvija u turističku meku, traženiji i unosniji biznis iznajmljivanje turistima i podstanarima, studentima, nego poslovnjacima.

No, Crnica je malo vanka ruke, fetivim Šibenčanima nekadašnja "Ljubica" ni danas nije dio grada. Ulica Stjepana Radića žila je kucavica Krešimirova grada, šibenska Ilica, glavna ulica. Prostor u njoj, površine 38 četvornih metara, kompletno adaptiran, ima i sanitarni čvor. U prizemlju zgrade, idealan za trgovačke i druge djelatnosti. Vlasništvo uredno. Cijena je milijun i pol kuna, odnosno 200 tisuća eura. To je već ozbiljna lova, pa prodavač navodi velikim slovima MOGUĆA ZAMJENA ZA STAN U ZAGREBU.

No, tražiti se može što hoće i koliko hoće. Treba to i prodati. Ako ne, valja kalati cijenu. Kao što je to učinio prodavač koji prodaje poslovni prostor također u centru Šibenika, predio Plišac. Neto korisna površina iznosi mu 43,62 četvorn metra. Nalazi se u prizemlju stambenog objekta. Sastoji se od dvije prostorije i sanitarnog čvora. Može se koristiti za razne namjene. Cijena je 5. listopada 2018. snižena sa 45.000 eura na 39.990 u istoj valuti. A išlo bi to, zasigurno, još dolje kad bi se pojavio ozbiljan kupac s kešom u rukama.

Ponuda za 'Midnight'

A Ražine? To je nekad bio šibenski TTTS, skladišta bivšeg trgovačkog diva Šibenke, aluminijskog giganta TLM-a, bila je tu željeznička infrastruktura, carina, skladišta pića... Danas je tu poslovni prostor s 287 četvornih metara korisne površine, na parceli od 570 kvadrata. Prostor je u funkciji, ima prilaznu rampu za šlepere i kamione, struju, vodu i svu potrebnu infrastrukturu za obavljanje poslovne djelatnosti. Koja lova? Malo više od milijun lakih kunića, odnosno 143.500 u eurićima, valuti u kojoj Hrvati najradije računaju otkako je njemačka marka otišla u legendu.

A istinska legenda je i nekadašnja diskoteka u Zablaću "Midnight", u kojoj su u jeku rata na ludim i nezaboravnim provodima nastupale najveće zvijezde tadašnje dance, funk i pop scene, poput pokojnih Dina Dvornika i Olivera Dragojevića. Danas se nudi na Njuškalu pod pseudonimom "Ekskluzivna nekretnina", prvi red do mora, po cijeni od 13.386.114 kuna, što je približno 1.800.000 eura.

Kad smo već kod mora i turizma, kažimo i to da se u Šibeniku prodaje i uhodan hostel, biznis sa svim nekretninama i namještajem. "Sastoji se od 7 soba od kojih su 6 soba sa 3, 6, 8 i 10 kreveta sa zajedničkim kupaonicama i jedna dvokrevetna s vlastitom kupaonicom te televizorom. Smješten je u samom centru grada, 15 minuta pješice od gradske plaže Banj te nekoliko minuta hoda od željezničkog i autobusnog kolodvora. Ukupni broj ležajeva je 40." Quanto costa, pitali bi Talijani. Nešto manje od 3,8 milijuna kuna, ili teke više od pola milijuna "ojera".

U tem Šibeniku ko u Somboru, svega na volju, reklo bi se. No, kako stvari stoje s najmom? Na Njuškalu je trenutno u ponudi 26 oglasa, a prava prilika je već na vrhu stranice Hitno, s božićnim popustom. Pizzeria od 197 kvadrata, novouređena, s terasom od 140 kvadrata, 50 metara od plaže Banj, iznajmljuje se po cijeni od 500 eura. Valjda mjesečno. U Crnici je također još jedan poslovni prostor, u prizemlju kuće, odnosno poslovno-stambene zgrade. Za 82 kvadrata traži se malo manje od tisuću eura mjesečno, odnosno 12 eura po kvadratu. Na drugom kraju grada, u Mandalini, u kojoj se nalazi D-marin, marina za megajahte i hotel, iznajmljuje se frizerski salon, odnosno 50 četvornih metara uređenog prostora za uslužnu djelatnost, po cijeni od 5000 kuna mjesečno plus PDV. I plus režije. Mjesečno.

Ured za najam

Ima li što u strogom centru Šibenika? Ima, kod robne kuće City Life, preko puta Elektre, za uredsku djelatnost, trenutno u fazi renoviranja. Za 60 kvadrata traži se 600 eura. Još jedan uredski prostor, od 55 kvadrata, na prvom katu nudi se za 500 eura. A Ražine? Ima i tamo prostora za najam, po cijeni od 4500 eura, prostor pekare "Matkol". "Iznajmljuje se prizemlje poslovne hale u poslovnoj zoni Ražine u Šibeniku veličine 950 m2. U sklopu hale nalaze se još dvije etaže, podrum i kat, sa po 950 m2, sveukupno 2850 m2. Moguće je iznajmiti cijelu halu. U prizemlju se nalaze tri opremljenje uredske prostorije, sala za sastanke, čajna kuhinja, sanitarni čvorovi, garderobe, veliki proizvodni pogon, dvije srednje prostorije, dvije manje hladnjače, veliki ekspedit prema peronima, nadstrešnica na zapadnoj strani za utovar, teretni lift koji spaja prizemlje, podrum i kat, informatički ormar sa svim mrežnim instalacijama i video nadzorom. Kotlovnica je izdvojena u podrumu. Moguća je i prodaja", stoji u oglasu.

Dobar poznavatelj prilika na tržištu nekretnina i poslovnih prostora u Šibeniku je i Anton Dobra, gradski vijećnik i privatni poduzetnik.

– Lokali srednje kategorije do 50 kvadrata od 1000 do 1500 eura mjesečno, to je od 8 do 12 eura po kvadratu, ovisno o lokaciji, (ne)uređenosti, je li za ugostiteljsku djelatnost. Tako se nekako kreću i cijene dućana, za trgovinu. Manji prostori na boljim lokacijama su skuplji. Uređeni lokali površine 30, 40 kvadrata za ugostiteljstvo na boljoj lokaciji su od 25 do 30, pa čak do 40 eura po kvadratu. Uredski prostori su jeftiniji, idu desetak eura po kvadratu. Prodajna cijena poslovnih prostora ovisi najviše o poziciji. Oko Pijace i Vanjskog su najskuplji, jer rade cijelu godinu, ovi na rivi i u staroj gradskoj jezgri su sezonskoga karaktera. Cijene su "šarene", ovise o kvadraturi, parkingu i mnogo čemu, zato mogu varirati od 1500 do 2500, najviše 3000 eura po kvadratu. Neuređeni poslovni prostori su od 700 do 1000 eura po kvadratu, kad se prodaju – veli nam Dobra.

S Dobrom se slaže i Renata Bulat iz agencije Interservis Bulat.
– Vrlo je nezahvalno odgovoriti na to pitanje, a ne pogriješiti. Cijena poslovnog prostora u Šibeniku kreće se od 1000 pa čak i do 3000 eura po četvornome metru. A to je razlika tri puta! Svaki je prostor poseban, priča za sebe, gleda se čitav niz faktora i najpoštenije bi bilo reći da cijena prosječnog kvadrata poslovnog prostora uopće ne postoji – veli Bulat.

I također potvrđuje da je od svih dijelova grada Vanjski najtraženiji i najskuplji. A što se zakupa tiče, i on ide od osam ili deset eura, kolika je cijena po četvornome metru poslovnog prostora u sporednim ulicama u staroj gradskoj jezgri, preko Starog pazara, na kojem je 15 eura, u Kalelargi 20 eura metar četvorni...


GRADSKI ZAKUP
Od 24 kune na Kapriju do 17.260 na rivi. Plus PDV
Grad Šibenik ima 186 prostora u svojem vlasništvu koje daju u zakup. Od toga se 70 posto daje u zakup bez naknade DVD-ovima, mjesnim odborima i četvrtima... I raznim drugim neprofitnim organizacijama. Od ostatka, nekih 30 posto, ubire se najamnina, a postoje velike razlike među cijenama zakupa. Ovisno o položaju, namjeni i čitavom nizu faktora, što rezultira i "cifrom" izlicitiranom na javnim natječajima. Koje se kreću od 24 kune plus PDV na otoku Kapriju, a najviša je 17.260 kuna plus PDV u Šibeniku za ugostiteljski poslovni prostor na šibenskoj rivi. Ostale detalje nije moguće saznati zbog Zakona o zaštiti i tajnosti podataka, kazali su nam u Upravnom odjelu za gospodarenje imovinom Grada Šibenika, u kojem nemaju ni točan iznos koji uprihode mjesečno i godišnje od zakupa. To vodi drugi odjel, onaj za financije...

16. travanj 2024 20:18