StoryEditorOCM
ŠibenikKoštat će 16 milijuna kuna

Kula babilonska u Krešimirovom gradu: Prije će Kinezi završiti Pelješki most, nego Šibenčani jednu multimedijalnu dvoranu u bivšem kinu Odeon!

Piše Davorka Blažević
8. prosinca 2020. - 08:07

Rekonstrukcija bivšeg šibenskog kina Odeon traje već sedam godina, kao da se grade Potemkinova sela. Vanjska fasada je ljetost uređena, pa se činilo da je završetak radova blizu, no, čak ni danas nitko se zapravo u Gradu ne bi usudio kladiti na datum kad će projekt uistinu biti završen.

Šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta, i sam nezadovoljan dužinom trajanja radova koji su se nevjerojatno otegli, na izravno pitanje kad će preuređena dvorana otvoriti vrata posljetiteljima, uz smijeh, kaže: - Dogodine!

Nije stoga čudo da se već govori kako će prije Kinezi završiti Pelješki most, nego Šibenčani jednu multimedijalnu dvoranu u bivšem kinu Odeon!

Projekt je započeo davne 2013. godina, a aktualna gradska vlast naslijedila ga je od svojih prethodnika (SDP-a) i odlučila realizirati.

-Cijena projekta bila je definirana na 14 milijuna kuna, ali u razgovoru s arhitektima tražio sam da se ide na okvirni iznos 11- 14 milijuna kuna, kako se ne bi cijena i dodatno napuhavala- veli Mileta. Nažalost, premašen je i onaj iznos bivše vlasti koji se činio svima basnoslovan...

U proteklih sedam godina, za preuređenje nekadašnjeg gradskog kina (bivši "20. april", potom "Odeon"), koje je netom prije zatvaranja renovirano, utrošeno je preko 9 milijuna kuna. I još nije gotovo! Doduše, ukupna vrijednost projekta koji bi finalno trebalo rezultirati jednom modernom "mixed-art venue, polivalentnom dvoranom namijenjenom održavanju kino i kazališnih predstava, glazbenih događanja, scenskih izvedbi te konferencija i manjih kongresa", kako to na svome službenom web-u reklamira gradska uprava, procijenjena je na 11 do 14 milijuna kuna. Radovi su se provodili u fazama, i kada se danas radi retrospektivna analiza, u Gradu će reći da je možda upravo to bila najveća greška jer je time značajno produženo vrijeme gradnje...Ali, po svemu sudeći i konačna vrijednost radova.

Grad se upravo ovih dana, uz suglasnost Vlade, zadužio za novi kredit u iznosu od 27,5 milijuna kuna, od čega je za završnu rekonstrukciju i adaptaciju bivšeg kina "Odeon", fazu vrijednu 5,236.000 kuna, namijenjeno 4,650.000 kuna. Sve u svemu, već sada je jasno da će investicija u renoviranje i opremanje tek jedne polivalentne dvorane premašiti financijski plan od maksimalnih 14 milijuna kuna!

-To je točno- priznaje nevoljko i sam Mileta. -Projekt će na kraju, s PDV-om, stajati oko 16 milijuna kuna.

Samo ilustracije radi, novi šibenski Dječji vrtić Ljubica, u gradskoj četvrti Crnica, stajat će 14,6 milijuna, s kompletnim unutrašnjim i vanjskim uređenjem, a zbrinjavat će 80 mališana. A rekonstrukcija jedne kino dvorane košta (zasad) 16 milijuna!

Zašto tako tako dugo i zašto tako skupo, pitali smo Miletu, želeći otkriti enigmu šibenskog ex-kina Odeon kao svojevrsne ovdašnje "kule babilonske".

-Slažem se da je sedam godina za ovaj projekt previše. Ali, to se dogodilo zato što smo pokušali radove provoditi fazno, i svake godine smo od Ministarstva kulture dobivali za taj projekt dio bespovratnih sredstava. Ukupno je Grad dosad dobio 3,9 milijuna od Ministarstva kulture za "Odeon", a Tvrđava kulture Šibenik oko 1,140 milijuna kuna, također bespovratno. Istina je da sve to traje predugo, ali je istina i da smo tako Gradu uštedjeli značajna sredstva, jer svaka godina radova duže, Gradu je donosila dio bespovratnog novca od Ministarstva, od 300 tisuća, do 1,1 milijun kuna- objašnjava Mileta, i sam svjestan da se takav način rada naposlijetku pokazao neučinkovit.

-Vjerujte, bilo bi neusporedivo lakše, i jeftinije, da smo imali ledinu i gradili sve ispočetka, a ne stari objekt, koji se još nalazi između drugih starih objekata. Projekt koji smo zatekli u Gradu nakon preuzimanja vlasti, nije predvidio statičku sanaciju, ali, kad smo počeli s radovima, ustanovilo se da je to apsolutno nužno- reći će nam Mileta.

Inače, od 2019. u projekt je uključena, zajedno s Gradom, i Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik kojoj je povjereno i buduće upravljanje obnovljenom dvoranom, u međuvremenu nazvanom "Kuća umjetnosti Arsen" u čast i slavu našeg poznatog glazbenika i pjesnika, nota bene, velikog Šibenčanina, Arsena Dedića.

Ali, kad ćemo moći "kod Arsena", pitanje je svih pitanja. Na njega dogradonačelnik Mileta, uz neprikriveni smijeh, kako on kaže "od muke", ima samo jedan odgovor: Dogodine!

Eto, dodaje dogradonačelnik, baš zbog pitanja "kad će to više biti gotovo", a ona su legitimna i dobra, bojim se da na ovakav način nećemo više ništa raditi.

19. travanj 2024 22:21