StoryEditorOCM
ŠibenikSVAKA ČAST Hvale vrijedan pilot projekt u šibenskoj Osvnoj školi Meterize

Kuhana marenda oduševila učenike

Piše Katarina RUDAN
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
8. prosinca 2016. - 19:27

Kad smo nazvali ravnateljicu Osnovne škole Meterize Margit Vrbičić radi pisanja o njihovom pilot projektu kuhanog obroka za učenike, rekla nam je da dođemo srijedom u 10.20 sati, kad je veliki odmor. Naime, za sada samo jednom tjedno, upravo srijedom, kuharica Mirjana Knez priprema topli, kuhani obrok za 90 od ukupno 150 djece koja inače primaju tzv. mliječnu marendu koja stiže iz šibenskog "Matkola". Tako smo i učinili, a onda i doznali zašto su se odlučili na taj iskorak.
– Iskreno, škole više nisu što su nekad bile i za svako dijete se treba boriti. U ovom kvartu su mlade obitelji, većinom zaposlene, pa zašto ne bi bili mirni na svojem poslu znajući da im je dijete pojelo nešto konktetno umjesto buhtle ili picete. U budućnosti, ako projekt zaživi a vjerujem da hoće, to može privući neke roditelje iz drugih dijelova grada i šire da svoje dijete upišu baš u našu školu. S druge strane, smatramo da je bolje kuhani obrok, neću reći zdravi, već samo kuhani obrok, od onog što im se nudi – ugljikohidrat do ugljikohidrata.I što je najvažnije naša škola ima modernu i dobro opremljenu kuhinju kapaciteta 500 obroka dnevno, pa zašto te mogućnosti ne iskoristiti, kaže ravnateljica. U školi je ukupno 339 učenika, pa ako se pilot projekt pokaže dobrim, a škola od resornog ministarstva dobije zeleno svjetlo da kuharicu zaposli na puno radno vrijeme, išli bi korak dalje.

Od nove godine – niža cijena

– Tada bi kuhani oprok pripremali dva puta tjedno, a krajnji cilj je svaki dan. No, o tomu kad dođe vrijeme. Svakako, ovo je za sve nas novo iskustvo, rekla bih izazov u kojem se dobro snalazimo. Cijena marende, koju djeca dobivaju iz "Matkola", s napitkom je  šet, a kuhani obrok s napitkom 12 kuna. Krenuli smo prve srijede u studenom i stekli smo određeno iskustvo. Do kraja godine će to biti ukupno osam srijeda i već vidimo da će biti prostora za smanjenje cijene obroka na 10 kuna – kaže Vrbičić. Djeca su već naučila kako se ponašati kod podjele hrane, pa nema guranja, nema preko reda, a u svemu pomažu i  njihovi nastavnici i ostalo osoblje. U to smo se i sami uvjerili kad su učenici nižih razreda krenili prema kuhinji, a potom i oni viših. Koga god smo od njih upitali jesu li zadovoljni obrokom, odgovor je bio potvrdan uz primjedu – "Bilo bi još bolje da je svaki dan". Eto, svi vjeruju da će tako i biti. Ravnateljica ide i dalje, pa već sad razmišlja o tomu kako bi bilo dobro da u skoroj budućnosti uvedu cjelodnevni boravak u školi.
– Bilo bi to odlično za djecu i njihove roditelje, a mi ne bismo morali strahovati od tehnološkog viška – reče na kraju.


Sretna sam kad vrate prazan pijat
– Za marendu je danas pohani svinsjki but i pire krumpir, a djeca po želji dodaju majonezu ili kečap. Djeca koja ne primaju topli obrok, dobivaju marendu koja stiže iz "Matkola", a također je su tu napitak i voće. S obzirom na to da za sada nitko od djece koja jedu ono što skuham nije odustao, pretpostavljam da su zadovoljni i oni i njihovi roditelji. Sad ćemo za prosinac raditi novi rasposred pa ću znati ostaju li svi na spisku ili će se broj povećati – rekla nam je kuharica Mirjana Knez.
Profesionalna je kuharica s dugogodišnjim stažom jer je kuhala za radnike bivšeg "Remonta", ali četiri sata za propremiti 90 obroka i potom sve u kuhinji spremiti je malo vremena. U pravilu "probije" ta četiri sata ali nije joj žao. Sretna je kad vidi da djeca vračaju prazne pijate i nada se da će ubrzo početi raditi puno radno vrijeme te spremati kuhane obroke više puta tjedno, za veći broj djece.

01. svibanj 2024 03:58