StoryEditorOCM
ŠibenikUgostitelji i turistički djelatnici HOK-a u "Solarisu"

Krv liju za Ministarstvo financija, a kada se dijeli novac, nema ih nigdje

13. studenog 2017. - 17:16

-U Šibeniku sam na 30. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore kako bismo zajednički otvorili glavne teme koje tište ugostiteljsko-turistički sektor. Da sagledamo gdje svi zajedno griješimo i naposljetku, donesemo zaključke kako riješiti vitalna pitanja zapošljavanja, školovanja i poreznog rasterećenja.

Naglasio je to Gari Cappelli, ministar turizma i izaslanik premijera Andreja Plenkovića danas na otvaranju kongresa koji je u Konferencijskoj dvorani hotela "Solaris" okupio 500-tinjak sudionika iz komorskog sustava HOK-a, predstavnike pet ministarstava i Zavoda za zapošljavanje. Nakon vrlo zgusnutog programa sastavljenog od niza diskusija i stručnih predavanja o stanju ugostiteljskog i turističkog sektora, kongres završava sutra u 12 sati objavom zaključaka na press konferenciji. Naročita pažnja bit će posvećena obradi rezultata turističke sezone, s posebnim osvrtom na nedostatak radne snage i zbog toga pretrpljene posljedice.

-Manjak domaće radne snage u sezoni je problem kojega moramo zajednički rješavati, jer su upravo ljudi temelj vrijednosti našeg turizma, nastavio je Cappelli, zahvalivši svim ugostiteljima i turističkim djelatnicima na doprinosu uspješnoj turističkoj sezoni. S više od 100 milijuna noćenja i 18 milijuna dolazaka turista u ovoj godini Hrvatska je definitivno u svijetu prepoznata destinacija: imamo sve i trebamo raditi na poboljšanju kvalitete naše ponude, također na sprječavanju iseljavanja mladih iz zemlje, zaključio je Cappelli u pozdravnoj riječi.

I ministra su počastali govornici iz HOK-a, te mu se predsjednik Dragutin Ranogajec zahvalio što je bio glas ugostitelja-restoratera lani, kada ih je uoči sezone dočekao hladan tuš s povećanjem PDV-a na 25 posto. Cappelli se na Vladi zalagao da PDV za one koji u ugostiteljstvu rade s hranom ostane 13 posto, premda Strategija turizma predviđa da bude još niži - 10 posto, međutim ništa nije zaustavilo zahtjev Ministarstva financija.

-Država se u nekim situacijama ponaša maćehinski, naročito prema onima koji najviše stvaraju, a to su upravo turistički i obrtnici u ugostiteljstvu, požalio se Ranogajec i objavio da je HOK podnio ustavnu tužbu protiv države s uvjerenjem da će uspjeti dokazati kako nejednako oporezivanje unutar sektora ne donosi ništa dobro. U HOK-u očekuju i da će analiza državnih prihoda od PDV-a također pokazati da nije ostvareno ono što se očekivalo od povećanog poreza na dodanu vrijednost, već je postignut suprotni učinak, kazao je Ranogajec, ističući da je upravo Cappellijev resor njihovo matično ministarstvo s kojim su postigli jako dobru suradnju i spona im je sa svim ostalim dijelovima Vlade. Ranogajec nije ostao usamljenim upirući u Ministarstvo financija kao najveću smetnju većem prosperitetu sektora. Parafrazirajući stihove Matije Antuna Relkovića iz 18. stoljeća, Stjepan Knežević, potpredsjednik HOK-a ustvrdio je kako obrtnici "krv liju za Ministarstvo financija, ali ih nema nigdje kada se dijeli novac".

Istaknuto je da u ostalim pitanjima sektora zajedno s Vladom uspješno surađuju, naročito u pripremama za uvođenje dualnog sustava obrazovanja za ugostiteljska zanimanja sa 70 posto praktične nastave. Ugostitelji se, s druge strane, trebaju prihvatiti licenciranja svojih objekata kako bi se učenicima omogućili ti satovi praktične nastave.
-Jamčim vam da ćemo uskoro imati izuzetne rezultate u ublažavnju problema s nedostatkom radnika, njihovom boljom edukacijom i zapošljavanjem. Bit će bolje već za narednu turističku sezonu, kazao je Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, opisujući aktivnosti HOK-a u posljednjoj godini kao "tihu diplomaciju s ministarstvima".

-HOK je uključen u sve aktivnosti državne politike povezane s ugostiteljstvom i turizmom, a ova Vlada podržava sve naše zahtjeve. Dakako, od ministarstva turizma očekujemo da nam pomogne pri uklanjanju svih prepreka za bolje poslovanje, naglasio je Šepak.
Skup su također pozdravili i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na kongresu, te Joso Smolić, predsjednik domaćina, Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.
 


-Tragedija je za državu sa 170 tisuća nezaposlenih da u turizmu i ugostiteljstvu prije nekoliko godina nije bilo posla, a sada nedostaje radne snage, kazao je među ostalim Dragutin Ranogajec. Predložio je stoga Ministarstvu rada i socijalne skrbi nastavlja, da svi koji odbiju posao u struci budu ne samo izbrisani iz evidencije nezaposlenih, nego da im se ukine zdravstveno osiguranje.
-Jedino tako možemo nezaposlene prisiliti da prihvate posao, da rade i stvaraju, ističe Ranogajec. U pogledu strukovnog obrazovanja uvjeren je da će s prekvalifikacijama na čemu intenzivno radi obrtnilčka komora, radnici biti osigurani već za narednu sezonu.

24. travanj 2024 09:24