StoryEditorOCM
ŠibenikŽupanijska Udruga slijepih

Kroz projekt Europskog socijalnog programa dobili još jednog videćeg pratitelja - Ivana Kunčića

Piše Katarina Rudan
3. svibnja 2017. - 17:38


Nakon nepunih godinu dana, Udruga slijepih i slabovidnih osoba Šibensko-kninske županije dobila je i drugog videćeg pratitelja zahvaljujući sredstvima iz Europskog socijalnog programa. Ujedno je spašeno i radno mjesto jedine zaposlenice u udruzi koja će raditi kao voditelj projekta-koordinator.
- Zahvaljujući izuzetno dobroj suradnji sa šibenskom udrugom Mladi u EU, koja je odradila posao pripreme potrebne natječajne dokumentacije, prošli smo i imali 100 posto bodova. Tako smo uz našeg prvog videćeg pratitelja Karla Orbanića, koji je zaposlen na tri godine kroz program kojeg financira resorno ministarstvo, dobili smo i drugog Ivana Kunčića koji radi već mjesec dana. Poznato je da je područje naše županije prostorno veliko i još jedan vidjevši pratitelj je veliki korak naprijed za slijepe članove naše udruge. Pozivi za pomoć stižu sa svih strana – doslovno od Pirovca do Rogoznice, od Strmice do Prvić Luke, rekao je među ostalim u srijedu tajnik udruge Darko Juras na predstavljanju projekta Europskog socijalnog fonda "Tvoja ruka vodi me".

Marko Gović i Martin Mrša iz udruge Mladih u EU, govoreći o projektu koji će se provoditi 24 mjeseca i čija je vrijednost oko 422.000 kuna, su istaknuli da rado pomažu udrugama kod prijavljivanja projekata te da sredstava u Europskom socijalnom fondu za razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom ima.

Četrnaestero korisnika usluge

- Ovaj projekt se financira s 85 posto sredstva iz ESF, a 15 posto iz državnog proračuna, a u projekt je uključeno 14 osoba s područja županije. Među njima sedam je starijih od 54 godine i četiri osobe su s područja od posebne državne skrbi. Cilj je povećanje socijalne uključivosti slijepih osoba, kazao je Marko Gović.
Novog, ili kako u Udruzi slijepih kažu, drugog videćeg pratitelja čeka edukacija za videćeg pratitelja koji provodi Hrvatski savez slijepih, a prema on se – prema onomu što je rekao – već jako dobro snašao.

- S obzirom na to da je jedan član moje obitelji slijepa osoba, u tom smislu već imam određeno iskustvo u radu i komunikaciji sa slijepim osobama. Iskreno, sretan sam što mogu pomoći drugima, onima kojima je pomoć najpotrebitija. Pomažem im u svemu – odlasku u ljekarnu, šetnju, trgovinu ili liječniku. Odvezem ih do mjesta gdje trebaju obaviti neki posao. Kako radim tek mjesec dana još se upoznajemo, snalazim se i vjerujem da ću - malo po malo – usvojiti sva znanja koja su mi potrebna da mogu slijepim osobama pružiti što kvalitetniju uslugu, rekao nam je Ivan, dodavši da su osobe s kojima radi jako dobre prema njemu što ga dodatno veseli.
Ivanu je ovo prvo zaposlenje nakon što je završio Srednju ekonomsku školu u Šibeniku i već sad govori kako bi volio što duže raditi kako videći pratitelj. Predstavljanju projekta u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" uz brojne članove Udruge slijepih, njihove prijatelje i rodbinu nazočni su bili i župan Goran Pauk te pomoćnik pročelnika za društvene djelatnosti Grada Šibenika Božo Baus.
 

19. travanj 2024 11:58