StoryEditorOCM
ŠibenikPJEŠACI OPREZ

Kritična prometna dionica u Šibeniku još uvijek na čekanju: doznajemo gdje je zapelo s izgradnjom nogostupa u Mandalini

Piše Ana Petrić
17. studenog 2023. - 15:17

Bilo da ste pješak ili vozač jedno je sigurno – nije vam svejedno prolaziti šibenskom ulicom Velimira Škorpika od željezničke pruge do ulaza u ‘Iskra‘ brodogradilište. Riječ je o dijelu ceste bez nogostupa za pješake, a problem je to o kojem godinama govore i čelnici i oporbenjaci šibenske gradske vlasti.

Samo na tom potezu nalaze se marina, komunalna lučica Vrnaža, Policijska uprava šibensko-kninska, Iskra brodogradilište te novootvoreni studentski dom Palacin, stoga je brojnim Šibenčanima neophodno svakodnevno prolaziti tim dijelom grada, bilo do radnog mjesta ili, u suprotnom smjeru, do centra grada. Nerijetko ljeti, sigurni smo, uočite i brojne turiste koji biciklima, često i s djecom, prolaze tom cestom čime znatno uspore cestovni promet, ali i sebe izlažu opasnosti. No, realno, nisu oni krivi.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Šibenskog dogradonačelnika Danijela Miletu upitali smo planira li se u skoroj budućnosti izgradnja ‘bokuna‘ nogostupa na tom potezu, ali, po svemu sudeći, na to ćemo ipak pričekati još neko vrijeme.

- Grad Šibenik je izradio idejni projekt za uređenje bivše vojarne Ante Jonić i sportskog centra Marinko Kardum, a unutar kojeg bismo uredili objekte za potrebe Veleučilišta u Šibeniku, sportske terene i postavili nogostup na dijelu ceste od pruge do ulaza u brodogradilište. Projekt je trenutno u procesu ishođenja lokacijske dozvole jer je sav taj teren van ceste u državnom vlasništvu. Idejni projekt izradili su šibenski arhitekti Marko Paić Ivana Lozić iz arhitektonskog studija ‘25,4 mm‘, a o nekakvim okvirnim rokovima zaista ne mogu govoriti dok ne riješimo svu vlasničku problematiku – kazao nam je Mileta, dodavši kako novi nogostup, da ga idu sada raditi, jednostavno ne bi stao u prostor ili bi morali posjeći sva stabla uz samu cestu, a što im nikako nije u interesu.

Projektant Marko Paić kazao nam je kako je idejnim projektom planirano da se nogostup napravi na strani bivše vojarne, obzirom na to da je suprotni kolnik visinski problematičan.

- Dakle, projektni zadatak, konkretno što se nogostupa tiče, bio je postojeću ogradu od bivše vojarne uvući unutra za širinu novog nogostupa, a mi smo je uvukli i nešto više kako bi nogostup bio što prostraniji i kako bismo sačuvali tamošnje zelenilo. Složit ću se da je to jedan zaista problematičan dio cestovnog prometa u Šibeniku, a koji će se, nadam se, riješiti ovim projektom - zaključuje Paić.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
27. travanj 2024 18:53