StoryEditorOCM
ŠibenikIzvješće zamjenici župana

Kristijan Stipaničev, v.d. ravnatelj OB Šibenik: ‘Mojim dolaskom problemi su se krenuli rješavati tempom kojim malo tko može biti nezadovoljan‘

Piše šibenski.hr
14. studenog 2021. - 09:36

Zamjenica šibensko-kninskog župana Iris Ukić Kotarac objavila je u subotu navečer na svojem Facebook profili detaljno izvješće o stanju u županijskoj Općoj bolnici Šibenik koje je zatražila od v.d. ravnatelja Kristijana Stipaničeva. Evo što je napisala:

- U ovo panično Covid-ovsko vrijeme, kvaliteta zdravstvene skrbi prioritet je svake vlasti. Vidimo to i iz svih informativnih emisija. Broj pacijenata se povećava, bolnice se pripremaju za nove covid odjele. Upravo radi toga zanimalo me kakvo je stanje u Šibenskoj bolnici.(25. je dan od ostavke ravnateljice dr. Jakelić s kojom smo do tad imali odličnu suradnju). Iako je javnost bila poprilično skeptična oko izbora dr. Stipanićev (abdominalnog kirurga) za v.d. ravnatelja bolnice, njegova dodatna edukacija (menadžment u zdravstvu i menadžment ljudskih potencijala) pokazala se kao pun pogodak - napisala je Ukić Kotarac i objavila izvješće dr. Stipaničeva koje prenosimo u cijelosti:

- " U 3 tjedna na funkciji v.d. ravnatelja izvršena je reorganizacija rada COVID odjela na način da se u najvećoj mogućoj mjeri očuvaju operacijski program u kojem smo osigurali da osim hitnih operacija kontinuirano uz manje zastoje operiramo i onkološke pacijente, a usporedno je održan i operacijski program svih odjela koji operacije mogu izvoditi u lokalnoj anesteziji. Dobrom organizacijom održali smo i ambulante Polikliničko konzilijarne zaštite što znači da u polikliničkom dijelu bolnice usluge nisu niti u jednom trenutku reducirane. S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije broj respiratora u OB ŠKŽ smo, sa šest dostupnih respiratora koje smo inicijalno imali za potrebe COVID odjela, podigli na 17 respiratora u velikodušnoj suradnji sa KBC Split (2 respiratora), OBHP Knin (5 respiratora), OB Dubrovnik (2 respiratora), OB Pula (1 respirator), 1 smo posudili od dobavljača te smo uz interventna sredstva Ministarstva zdravstva osigurali kupnju još 2 respiratora koje očekujemo kroz naredne dane pa ćemo imati ukupno 19 respiratora za liječenje COVID pacijenata.

Topli obrok djelatnicima

Uz pomoć Županije, s OBHP Knin smo uspostavili odličnu suradnju na način da oni preuzimaju lakše oboljele pacijente, a mi preuzimamo pacijente s težim kliničkim slikama. Takva suradnja je i prije bila načelno dogovorena, ali nije zaživjela. Još kao predsjednik Upravnog vijeća u koje me bez prethodnog dugog poznanstva, ali s vjerom u moje kompetencije, ambiciju i ideje predložio g. Stipe Petrina, iznio sam upravi bolnice cijeli niz problema, ali i konkretnih rješenja za navedene probleme.

Mojim dolaskom na mjesto v.d. ravnatelja ti probmi su se krenuli i rješavati tempom kojim malo tko može biti nezadovoljan s obzirom da se nalazimo na žestokom udaru 4. vala pandemije. Od prvog dana kada sam preuzeo vođenje OB ŠKŽ, svim djelatnicima OB ŠKŽ koji rade u smjenama (12h i duže) ili dežurstvu osiguran je topli obrok iz bolničke kuhinje čime je jasno poslana poruka radnicima da su ljudski resursi najvažniji segment za vrijeme mog upravljanja sustavom.

Još kao predsjednik Radničkog vijeća inzistirao sam da se adresira i krene rješavati problem nedostatka medicinskih sestara/tehničara u OB ŠKŽ. Radi se o problemu koji se gomilao godinama te je praktički došao do točke gdje bolnica više nije mogla niti redovno funkcionirati s takvim manjkom medicinskih sestara poglavito instrumentarki u salama te anestezioloških tehničara. Tada to nije naišlo na plodno tlo. Kao predsjednik Upravnog vijeća, na sastanku u Ministarstvu zdravstva sam uz podršku župana Jelića, koji je isto sudjelovao na sastanku, adresirao navedeni problem te sam u prvim danima mandata uz odluku Upravnog vijeća tražio od Ministarstva zdravstva suglasnost za zapošljavanje 40 medicinskih sestara/tehničara na neodređeno vrijeme u OB ŠKŽ. Suglasnost smo i dobili na čemu se zahvaljujem i Ministarstvu zdravstva i državnim tajnicima, ali i županijskoj upravi koji su prepoznali o kakvom se problemu radi. Natječaj će biti objavljen u narednim danima te ćemo time osigurati ugovore na neodređeno vrijeme svim medicinskim sestrama i tehničarima koji već duže vrijeme rade u OB ŠKŽ s ugovorima na određeno vrijeme s kojima nisu imali niti sigurnost niti mogućnost trajnog rješavanja stambenog pitanja i planiranja obitelji. Ovaj uspjeh je velika stvar kako za OB ŠKŽ tako i za cijelu županiju s obzirom da ćemo time, nadam se, popraviti i demografsku sliku naše županije.

Stalni posao za 40 medicinskih sestara i tehničara

Osim toga, ovom suglasnosti za zapošljavanje u mogućnosti smo zaposliti i sve ostale medicinske sestre i tehničare koji imaju želju raditi u OB ŠKŽ, a pozicija u kojoj smo sada nam omogućava da posao ponudimo i medicinskim sestrama i tehničarima kada oni izađu iz sustava obrazovanja što do sada nismo mogli u značajnoj mjeri. Rješavanjem deficita medicinskih sestara na dugoročnom planu moći ćemo smanjiti liste čekanja, omogućiti u pandemijskim uvjetima da do redukcija usluga uopće ne dolazi ili dolazi u znatno manjoj mjeri, ali i rasteretiti ćemo medicinske sestre koje sada rade veliku količinu prekovremenih sati (koji su i skuplji za samu bolnicu u odnosu na redovan rad).

Usporedno s gore navedenom mjerom u suradnji sa županijskom upravom smo adresirali potrebu otvaranja dodatnog razreda medicinskih sestara pri Medicinskoj školi u Šibeniku te konačno otvaranje preddiplomskog studija sestrinstva pri VUŠu.

U suradnji sa županijskim stožerom inicirali smo izmještanje COVID ambulante pri DZ Šibenik s prostora Doma zdravlja gdje ona nije bila funkcionalna na prostor OHBPa OB ŠKŽ gdje dodatni liječnički tim itekako pomaže u pritisku na zdravstveni sustav koji imamo u aktualnoj epidemiji.

Po mom dolasku na mjesto v.d. ravnatelja upoznat sam s nepravilnostima gdje medicinske sestre i liječnici rade pripravnosti koje im nisu plaćene (očekivalo se da ti zdravstveni djelatnici dođu na posao u bilo koje doba dana ili noći po pozivu pri čemu im ne bi bila plaćena pripravnost nego samo rad po pozivu). Takva nepravda je žurno ispravljena.

Unazad nekoliko godina je 20-ak liječnika napustilo OB ŠKŽ (uz još 20 koji su otišli u mirovinu u tom razdoblju). To je trend koji je vrlo zabrinjavajući, ali cilj mi je taj trend zaustaviti i bolnicu razviti na način da postane magnet za liječnike i drugo zdravstveno osoblje te su u tom pogledu već obavljeni razgovori oko toga te uskoro očekujemo kadrovska pojačanja.

Liste čekanja

Potreba za smanjenjem listi čekanja je svima jasna, a u tom pogledu smo krenuli u konkretno rješavanje problema pri čemu me predsjednik županijske skupštine g. Petrina povezao sa dionicima s kojima smo u razgovorima oko realizacije smanjivanja listi čekanja. Zadovoljstvo je raditi u uvjetima gdje županijska vlast (koja je i osnivač bolnice) prepoznaje važnost sinergijskog djelovanja svih dionika i aktivno sudjeluje u rješavanju nagomilanih problema.

Svjestan sam da je u ovim vrlo nezahvalnim uvjetima moj dolazak na ovu funkciju izazvao skepsu u dijelu javnosti, ali kao što sam rekao u prvim danima moje dužnosti da ću se dokazati svojim rezultatima, sretan sam što se konkretni rezultati vide već u manje od mjesec dana i da je jasno pokazan smjer kojim će bolnica ići." - stoji u izvješću v.d. ravnatelja Opće bolnice Šibenik, Kristijana Stipaničeva.

- Vjerujem da možemo biti mirni – napisala je na kraju objave zamjenica župana Iris Ukić Kotarac.

18. travanj 2024 17:02