StoryEditorOCM
ŠibenikSpriječili proboj virusa

Kristijan Stipaničev: U šibenskoj bolnici zbog Covida sve mlađi pacijenti, testiramo sve koje hospitaliziramo, bili cijepljeni ili necijepljeni

Piše šibenski.hr
23. studenog 2021. - 09:07

- Prije dva tjedna smo imali proboj virusa na jedan od odjela i to od strane cijepljene osobe. Proboj smo brzom reakcijom uspjeli spriječiti i nitko se nije zarazio. Tad je donesena odluka o testiranju cijepljenih i necijepljenih koji se hospitaliziraju - kazao je Kristijan Stipaničev, v.d. ravnatelja šibenske bolnice jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4

Testiraju se i pacijenti koji prilikom pretraga generiraju aerosol - gastroskopije, bronhoskopije i slično. Pacijenti su, kaže već na to navikli jer to traje od početka listopada. 

- U posljednja 24 sata imali smo dvije preminule osobe na COVID odjelima. Imamo 14 pacijenata u COVID intenzivnim jedinicama. Tako da ovog trenutka stanje nije alarmantno, imamo još kapaciteta. Danas možemo malo odahnuti obzirom na prethodne dane - kazao je Stipaničev.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Upozorio je i kako postoji manjak medicinskog osoblja. Radi se, kaže - o kroničnoj situaciji koja je bila akutalna i prije COVID-a. Naglasio je kako se ovog trenutka virus slobodno širi u populaciji i ne može se govoriti o nekim žarištima.

Jesu li cijepljeni ozbiljni prenosnici zaraze?

- Svakodnevno se događa da imamo pacijente koji su cijepljeni sa 2, čak i 3 doze, a pozitivni su na koronavirus. Najčešće su to pacijenti koji su asimptomatski i teško ih je detektirati. Zato smo se odlučili i na testiranja tijekom svake hospitalizacije, upozorio je. 

Potvrdio je kako su se dobne skupine zaraženih znatno snizile.

- U ovom valu imamo signifikantno mlađu populaciju koja se hospitalizira. Radi se o pacijentima koji su čak 50. godište. Teško je objasniti zašto je tomu tako, je li razlog što su stariji ranije cijepljeni ili sama mutacija virusa - kazao je. 

Razlika od prethodnih valova, dodao je - jest to što pacijentima u ovom valu znatno brže treba hospitalizacija. 

Javljaju im se pacijenti koji danima imaju temperaturu i nedostatak zraka. Razlika od prethodnih valova, dodao je - jest to što pacijentima u ovom valu znatno brže treba hospitalizacija. Kazao je kako u bolnici pružaju sve usluge i trude se da do smanjenja ne dođe. COVID nije 'ukinuo' ostale bolesti tako da ambulante rade normalno. Jedino su odgođene operacije koje neće ugroziti zdravlje pacijenata.

- Postotak preživljavanja osoba koje su na respiratoru, rekao bih - bolji je nego u prethodnim valovima COVID-a. Oko 50 do 70 posto njih uspije preživjeti. Teško je prognozirati jesmo li na vrhuncu 4. vala, ali vrhunac u bolničkom zdravstvenom sustavu dolazi dva tjedna nakon maksimalnih brojki, naveo je Stipaničev.

Dodao je da su djelatnici koji se nisu cijepili a odbijaju se testirati, ukoliko ih i ima - svjevoljno otišli na godišnji odmor ili bolovanje. Imamo 160 djelatnika koje dva puta testiramo i s tim u vezi nemamo nikakvih poteškoća, kazao je za HRT.

19. travanj 2024 01:45