StoryEditorOCM
ŠibenikRadna akcija

Krapljani zasukali rukave: Želimo da nam otok cijelu godinu bude čist i uredan

21. listopada 2019. - 21:42

Zajedno s Brodaricom, otok Krapanj je dika Šibenika i odlučili smo ga vlastitim snagama održavati čistim i urednim cijelu godinu, izvan onoga što je posao gradskih komunalnih tvrtki, govori Dalibor Garma, predsjednik mjesnog odbora, o akcijama provedenim već treći vikend zaredom otkako je oslabila turistička sezona.

– Želimo ubuduće da na početku sezone otok bude sređen, na kopnu i u podmorju. Kada dođe ljeto, teško je okupiti ljude, svi su zauzeti i onda je kasno – podsjeća Garma na raširenu boljku brojnih turističkih naselja u nas.

Akcije na uređenju okoliša provode zajednički mjesni odbor, DVD "Brodarica" i udruga "Zajedno za Krapanj", a Garmu posebno raduje što brodarička i krapanjska mladost zdušno sudjeluje na uljepšanju otočića, samo 300 metara udaljenog od kopna s jedva 200-tinjak stalnih stanovnika. U prvoj akciji prije dva tjedna, kada se čistilo podmorje, predsjednik MO izbrojio je 70 sudionika, tjedan poslije 40-ak, a prošle subote okupilo ih se 25.

Dosad su od raznovrsnog otpada i podivljale vegetacije oslobodili borovu šumu na sjeveru otoka, te staru gusternu i zgradu "Bratske škole". U iduće četiri godine, očekuje Garma, spomenuta će otočna javna imovina dobiti sadržaje, najvjerojatnije ugostiteljske kada je riječ o gusterni i "Bratskoj školi", a u dogovoru s Hrvatskim šumama, u borovom šumarku namjeravaju očistiti i proširiti tri obrasle staze, kao prirodni nastavak postojeće šetnice uz more, obnovljene prošlog proljeća. Nastavljaju s obnovom suhozida, a još jedno temeljito čišćenje podmorja organizirat će u svibnju, najavljuje Dalibor Garma.

Poput dobrog dijela gradskog prstena, s projektom "Aglomeracije Šibenik" i Krapanj će za dvije godine doživjeti pravu renesansu. Ne samo zbog obnovljene vodovodne i kanalizacijske mreže s priključkom na gradski kolektor, nego će otok preporoditi i uređenje ulica zajedno s ostalom infrastrukturom u sklopu zamašnog projekta "Aglomeracije".

Na fotografijama Ante Baranića vide se i specijalna plovila za ispitivanje dna uz obalu Krapnja, kao prethodnica radova, koji će započeti sljedeće jeseni.

19. travanj 2024 04:50