StoryEditorOCM
Šibenikvridne ruke

Krapanjke, žene od mora i motike: sve do sredine prošlog stoljeća su za žurnatu kopale polja imućnijih šibenskih težaka... i bile nezamjenjive!

Piše i snimio: Joško Čelar
15. svibnja 2022. - 11:30

I na šibenskom području svi se zagrijavaju za ovogodišnju turističku sezonu, uz koju idu i najave različitih manifestacija i fešta.

Tako je i na prostoru Turističke zajednice Krapanj – Brodarica, svojevrsne turističke "mini rivijere". Trenutno ondje boravi pedesetak turista, ali kako su nam kazali u Turističkoj zajednici, ta će se brojka brzo povećavati jer ima dosta najava za predstojeće razdoblje. Rečeno je da će se ove godine zbog poboljšane epidemiološke situacije ponovno održati i to nakon nekoliko godina tradicionalna Brodarička fešta koja je okupljala tisuće posjetitelja i gostiju iz cijele Dalmacije.

S tim u vezi u ovome mementu smo se prisjetili fešte od prije točno deset godina kad su se istodobno odvijali programi i na Krapnju i na Brodarici. A naglasak smo stavili na jedan poseban segment ilustracije života stanovnika najnižega otoka na Jadranu, otoka spužvara, na njegove marne žene. Žene "od mora i motike", kako ih, ne bez razloga, i dalje nazivaju.

Uspješne poput muških

Na Krapnju smo tada snimili dvije žene, sestre Danu i Zorku koje su nam pokazale kako se u polju, vinogradu ili masliniku kopa dobrom, starom motikom dok je u njihovoj blizini pjevala Meri Cetinić. U poljskim poslovima su uspješno zamjenjivala svoje muške koji su radili u šibenskim tvornicama ili plovili daleko u lovu na spužve.

U objektiv fotoaparata smo uhvatili i dvije žene u nošnjama kako u brodu veslaju "na jaram", pravo put Grebaštice. A po potrebi i dalje. Dakako, bila je to ipak samo demonstracija onoga što su žene Krapnja radile u svojoj svakodnevnici.

Poznato je i to da su žene s otoka Krapnja dugo, sve do pedesetih godina prošloga stoljeća odlazile šibenskim imućnijim težacima kopati za "žurnatu" u njihovim poljima, u čemu su bile nezamjenjive. Dakako, njihov profil se do danas promijenio, pa smo među tim otočankama mogli susretati i one što voze i motore i automobile i brodove. Čak i manekenke.

Ipak, dug tih otočkih "amazonki" se sačuvao. Ne samo u feštama.

25. travanj 2024 11:14