StoryEditorOCM
ŠibenikPrimanje kod Burića

Kosovski veleposlanik Martin Berishaj posjetio Šibenik: Moramo se povezati na gospodarskom, kulturnom i znanstvenom planu

Piše Katarina Rudan
16. travnja 2022. - 08:42

Veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija Martin Berishaj, posjetio je Šibenik te ga je tim povodom u svom uredu primio šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Gradonačelnik je kosovskom veleposlaniku predstavio Šibenik kao najstariji hrvatski samorodni grad, jedan od pet gradova u svijetu koji ima dva UNESCO-va spomenika te dva nacionalna parka, ali i grad koji je pokazao kako se EU fondovima grad može gospodarski, kulturno i turistički preobraziti.

- Šibenik je grad koji je iz bazičnih i teških industrija krenuo smjerom ekologije, održivog gospodarstva i visokih tehnologija. Tri su glavna smjera Šibenika, a to su: gospodarstvo, turizam i visoko školstvo. Obnovili smo tri tvrđave, imamo najbolju gospodarsku zonu u cijeloj Hrvatskoj te smo u procesu stvaranja vlastitog sveučilišta. Ne smijemo zaboraviti kako smo sveukupno od Europe uzeli preko 1,2 milijardi kuna iz europskih fondova - objasnio je Burić veleposlaniku Kosova.

Nj. E. Berishaj je, s druge strane, istaknuo kako Republika Kosovo s Hrvatskom, ali i Šibenikom, namjerava ostvariti strateško partnerstvo na više razina.

- Moramo se povezati na gospodarskom, kulturnom i znanstvenom planu. Naše institucije trebaju usko surađivati s hrvatskim, a ekonomija mora isplivati na površinu. Imamo tradicionalno dobre odnose, što će i u budućnosti biti slučaj, a napredak Šibenika uz pomoć EU fondova nam je zasigurno dobar pokazatelj kako se grad može gospodarski i turistički jako razviti - rekao je kosovski veleposlanik koji se raduje produbljivanju prijateljskih odnosa dviju zemalja, ali i povezivanju gradova koji jedni drugima mogu mnogo toga ponuditi.

Veleposlanik Berishaj zahvalio se gradonačelniku Buriću na prijemu te je pozvao šibensku delegaciju u posjet Republici Kosovo.

02. svibanj 2024 02:29