StoryEditorOCM
ŠibenikNovo (ne)normalno

Korona ušla u škole, ali ne i na Veleučilište i Studij energetike: Maske, razmak i dezinficijenski postali "nastavna" pomagala

Piše Marija Lončar
16. studenog 2020. - 09:55

Zbog porasta broja oboljelih i činjenice da mnogi zaraženi koronavirusom taje svoje kontake, pa se može pretpostaviti da je situacija gora negoli to pokazuju službene brojke, u Šibensko-kninskoj od 12. studenog na snazi su nove, strože mjere koje će potrajati do kraja studenog. Iako one ne mijenjaju pravila određena za rad u školama, visokim školama i fakultetima, utječu na život šibenskih učenika i studenata svakako jest.

Korona je, naime, ušla u osnovne i srednje škole od početka ove školske godine. U samoizolaciji je trenutačno više od 300 učenika, a do prije neki dan bilo je zaraženo ili je bilo u samoizolaciji ukupno 30 nastavnika i nenastavnog osoblja. Zbog toga je čak 13 razrednih odjeljenja županijskih škola moralo prijeći na tzv. model C, tj. online nastavu, a nastavu na daljinu održavale su u potpunosti i dvije škole.

U sustavu visokoškolskog obrazovanja u Šibeniku, podaci su optimističniji, ali je pandemija utjecala i na rad Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, dislociranog studija Sveučilišta u Zagrebu, kaže voditelj Marko Delimar. Maske, razmak i dezinficijensi postali su gotovo "nastavna" pomagala!

-U prostorima studija svi nosimo maske i držimo velike međusobne razmake. Sve dvorane se dezinficiraju i provjetravaju između svake grupe studenata. Naši studenti se više u pauzama između predavanja ne okupljaju te nema više druženja i zajedničkog učenja u prostorima studija. Individualni rad obavljaju od kuće, a zajednička učenja i pripreme za seminare putem online platformi – govori Delimar.

Dobra je vijest ipak to što za sada nema oboljelih studenata ni nastavnika niti je itko u izolaciji, a ti podaci redovito se prikupljaju i prate, dodaje Delimar.

No, zbog primjene epidemioloških mjera i razmaka među studentima, problem je postao prostor. Predavaonice i laboratoriji koji su u normalnim uvjetima bili dovoljno veliki, sada više nisu, pa se dio nastave zbog toga ipak mora odvijati online.

-Prostorni kapaciteti su nam veliki problem jer nam sada dvorane i laboratoriji mogu primiti i do pet puta manji broj studenata nego prije pandemije. Dio predavanja se izvodi u prostorima studija, a dio online putem odgovarajućih platformi, no sva predavanja se izvode uživo, u stvarnom vremenu. Jako pazimo da studenti u prostorima studija prate nastavu u malim grupama, na velikim razmacima i odvojeno od drugih grupa studenata s kojima ne slušaju predavanja. Svi cijelo vrijeme nosimo maske – naglasio je Delimar.

Poseban tretman na neki način imaju brucoši.
-Studentima prve godine studija nastojimo svu nastavu održati u prostorima studija, dok studenti viših godina pohađaju dio predavanja online. Laboratorijske vježbe i ispiti održavaju se uglavnom u prostorima studija. Mislimo da je ovo dobar model. Uz odgovarajuće mjere, trebamo što više nastave držati u predavaonicama i laboratorijima. Naravno, u slučaju potrebe, spremni smo u svakom trenutku preći na potpuno beskontaktnu nastavu.

Oboljelih nastavnika i studenata nema ni na šibenskom Veleučilištu (VUŠ), tek je nekoliko studenata u izolaciji. Budući da je riječ o vrlo malom postotku s obzirom na ukupan broj studenata VUŠ-a, to nije poremetilo odvijanje nastavnog procesa, ističe dekan Ljubo Runjić. Ipak, uz nešto drugačija, koronom uvjetovana pravila.

-Uz poštivanje svih epidemioloških preporuka, 90 posto kolegija izvodi se uživo. Nošenje maski je obvezno, ali ne samo u predavaonicama, već u svim zatvorenim prostorima Veleučilišta. Svaka studijska godina je dobila svoju dvoranu u kojoj boravi cijelo vrijeme, a nabavljeni su i pleksiglasi koji dodatno razdvajaju predavače od studenata. Za slučajeve da se netko zarazi ili bude stavljen u samoizolaciju nastavnici su dobili jasne upute da se tim studentima omoguće online konzultacije i polaganje ispita – kaže Runjić.

Napominje kako je VUŠ, u slučaju da se epidemiološka situacija pogorša, spreman za potpuni prelazak na online nastavu.
-Netom prije početka epidemije za sve nastavnike nabavljena su nova prijenosna računala s kamerama, a i nekoliko predavaonica na Veleučilištu je opremljeno kamerama koje omogućuju uživo prenošenje nastave i održavanje videokonferencija – zaključio je Runjić.

25. travanj 2024 06:00