StoryEditorOCM
Šibenikprijave za jesenski rok

Korona se poigrala i s upisima na prvu godinu šibenskog Veleučilišta: Upisna kvota ostala poprilično nepopunjena

Piše Marija Lončar
3. kolovoza 2020. - 08:13

Korona se poigrala i s upisima na prvu godinu preddiplomskih studija turističkog menadžmenta, upravnog prava, prometa i poslovne informatike na Veleučilištu u Šibeniku (VUŠ), pa je upisna kvota ostala poprilično nepopunjena.

Naime, u ljetnom roku u ovu su visokoškolsku ustanovu upisana svega 93 studenta, te je za jesenski rok ostalo ukupno gotovo 250 slobodnih mjesta. Sva ona vjerojatno neće biti popunjena jer su, zbog iseljavanja mladih i sve starije demografske slike stanovništva, "prazne" kvote već neko vrijeme realnost mnogih hrvatskih fakulteta i visokih škola, pa tako i VUŠ-a.

Prijave za jesenski upisni rok u tijeku su i traju do 17. rujna, a dekan VUŠ-a dr. sc. Ljubo Runjić, unatoč navedenim problemima, ističe kako je brojka od 93 brucoša ipak nešto veća u odnosu na prošlu godinu te vjeruje kako to pobuđuje nadu da u novoj akademskoj godini šibensko Veleučilište ipak neće bilježiti pad broja studenata.

– Vjerujemo da bi brojka što se tiče upisa bila i veća da se ne nalazimo u jeku epidemije koronavirusa. Naime, dio naših studenata tradicionalno dolazi iz susjedne Bosne i Hercegovine, međutim, zbog zatvaranja granica početkom srpnja i općenito neizvjesnosti koja je vladala, praktički nismo imali upisanih otamo. Dakle, u ljetnom roku upisala su se 93 studenta, čime je premašena prošlogodišnja brojka od 88 upisanih. Više smo nego zadovoljni ostvarenim rezultatom, pogotovo ako uzmemo u obzir da je ove godine gotovo tisuću maturanata manje nego prošle, a i epidemija koronavirusa uzrokovala je dodatne teškoće – ističe Runjić, podsjetivši kako su za porast broja upisanih u ovoj godini zaslužne i mnoge akcije, otvoreni dani i slične manifestacije na kojima su se predstavljali programi, mogućnosti i uvjeti studiranja u Šibeniku, a nastavnici VUŠ-a obišli su i brojne srednje škole od Ploča do Gospića nastojeći maturante zainteresirati za studiranje na VUŠ-u.

Kraj online nastave

Studentima je i dalje, kaže Runjić, najatraktivniji studij Turistički menadžment, koji je u ljetnom roku upisalo 40 brucoša, gotovo polovina od ukupnog broja upisanih na sve studijske programe.

– Ove je godine povećan interes za Studij prometa te za Upravni studij među izvanrednim studentima, za koji očekujemo da će u jesenskom roku biti sto posto popunjen. Naime, u tom roku, na preddiplomskoj razini, ostala su slobodna 193 mjesta za redovne i 50-ak mjesta za izvanredne studente. Također, započele su i prijave za naša dva diplomska studija – Menadžment i Upravni studij, te očekujemo da ćemo na Menadžmentu popuniti minimalno 80 posto predviđenih mjesta, 60 za redovne i 20 za izvanredne studente, dok na Upravnom studiju, koji je bio apsolutni hit prošle godine, kad je popunjeno svih 40 mjesta, očekujemo ponovno popunjenost do posljednjeg mjesta.

Ipak, do završetka jesenskog upisnog roka još je dosta vremena, a ključnu ulogu, nažalost, igrat će korona. Usprkos tome, ali i drastičnom padu broja maturanta, koji je konstanta posljednjih godina, nadamo se ponoviti prošlogodišnji rezultat od 274 upisana brucoša ili mu se barem približiti, što bi bilo sjajno s obzirom na to da će većina visokoobrazovnih ustanova zabilježiti pad broja upisanih brucoša – rekao je Runjić, dodajući kako će studenti VUŠ-a u novoj akademskoj godini, koja počinje 4. listopada, na raspolaganju imati dodatnih 1500 četvornih metara prostora s novouređenim predavaonicama, nastavničkim kabinetima i knjižnicom.

Prema sadašnjim najavama, online nastava, s kojom je zaključena prošla akademska godina, odlazi u povijest, a studenti se vraćaju u učionice i predavaonice, jer unatoč svoj tehnici i novim tehnologijama, online nastava, zaključuje Runjić, ni približno ne može kvalitetom zamijeniti nastavu uživo.
 

19. travanj 2024 00:37