StoryEditorOCM
ŠibenikDuhovni mir

Korona donijela Advent bez spektakla kakav se godinama nametao: ozračje Krešimirova grada ulijeva spokoj i nadu

Piše Joško Čelar
7. prosinca 2020. - 19:35
Ozračje usred grada s raskošnom Poljanom i dva perivoja, te ono u urešenim ulicama, osobito ono večernje, ulijeva spokoj i naduJoško Čelar

Nakon više godina i grad Šibenik je uoči Božića bez javnih događanja i spektakala. U večernjim satima iz Perivoja Roberta Visianija ne dopire treštava glazba, u gradu nema ni ugostiteljske ponude.

Pa ipak, usprkos gotovo izvanrednim okolnostima u kojima moramo živjeti u ovo teško epidemijsko doba, osjeća se da je pred nama veliki kršćanski blagdan, rođenje Kristovo Anno Domini 2020. Ozračje usred grada s raskošnom Poljanom i dva perivoja, te ono u urešenim ulicama, osobito ono večernje, ulijeva spokoj i nadu.

Obišli smo te prostore koji svojim izgledom gotovo zadivljuju, iako je na njima malo svijeta. Advent, bolje reći Došašće, četiri tjedna uoči Božića, o čemu nam je još prošloga Božića govorio i katedralni župnik don Krešimir Mateša, zapravo i ne treba biti spektakl kakav se nametao, već smjeran osjećaj tjelesnog i duhovnog mira u očekivanju Velikog događaja. Koliko je to u ovim okolnostima moguće.

Perivoj Roberta Visianija iluminacijom blista poput čarolije, na ulazu s dvjema svjetlećim kulama i s pravim vatrometom boja, što je osmislio dizajner Boris Čelar, a izvela tvrtka "Pectus", specijalizirana za takve kreacije.

Svoje divljenje izgledu grada u ovom vremenu izrazile su i Anita i Duška koje, kako rekoše, svaku večer provedu neko vrijeme obilazeći svjetleću raskoš oko Poljane i oba perivoja.

Ušli smo i u crkvu Gospe van Grada, gdje je večernju misu upravo držao župnik te župe fra Filip Milanović s manjim brojem vjernika razmaknutih u klupama i s maskama na licima, ali s vjerom i nadom u njihovim srcima.

25. travanj 2024 19:03