StoryEditorOCM
Šibeniknovogodišnja ‘čestitka‘

Korisnici doma za starije i nemoćne u Šibeniku šokirani novim računima za usluge smještaja: ‘Je li to normalna cijena?!‘

Piše Šibenski.hr
7. siječnja 2024. - 10:56
Korisnici šibenskog Cvjetnog doma ubuduće će kudikamo skuplje plaćati smještaj i uslugeNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U Šibeniku, korisnicima doma za starije i nemoćne, stigla je neugodna čestitka - cijene smještaja porasle su, a korisnici su iznenađeni i nezadovoljni.

"S 400 eura skočilo na 600. Je li to normalna cijena?" pita se Slavko, korisnik Cvjetnog doma Šibenik. "Bilo je 600, sad je 750 eura prvi mjesec", dodala je Jasna.

Povećanje je zabilježeno bez ikakvih prethodnih obavijesti, te je šokiralo korisnike koji se pitaju kako će oni s manjim primanjima podnijeti ovaj iznenadni teret, piše Dnevnik.

Korisnici izražavaju zabrinutost zbog povećanja u cijenama usluga, a ističu da su bez najave suočeni s ovim izdatakom. Mirovine, koje su u prosjeku 509 eura, čini se, teško će pokriti troškove smještaja u domu, postavljajući pitanje kako će se nositi s ovim dodatnim financijskim izazovom.

"Mi ćemo se snaći, kao i uvijek. Međutim, što je s onima koji nisu u takvoj poziciji", zapitala se Helena Škrapić.

image

Ravnatelj Cvjetnog doma Tomislav Ninić

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ravnatelj doma Tomislav Ninić objašnjava da je povećanje došlo zbog povećanja plaća osoblju doma tijekom protekle godine, no novca za to nije bilo u proračunu doma ni županije. To je rezultiralo prebacivanjem troška na korisnike doma.

Ova situacija nije jedinstvena za Šibenik. Cijene smještaja porasle su i u drugim gradovima poput Petrinje, Slavonskog Broda, Siska, i to i do 50 posto. Cijena smještaja u jednokrevetnoj sobi kreće se od 515 eura u Slavonskom Brodu do 646,03 eura u Šibeniku.

Uz to, istraživanje je pokazalo da čekanje na smještaj u domu može biti dugotrajno, poput sedam godina u Zadru, gdje su cijene također porasle.

Unatoč rastućem problemu, država najavljuje izgradnju domova uz pomoć europskih sredstava, otvaranje više od 1700 novih mjesta. Međutim, problemi vezani uz starenje stanovništva i dalje izazivaju zabrinutost, s obzirom na to da je znatan broj stanovnika Hrvatske starije od 65 godina.

03. svibanj 2024 16:18