StoryEditorOCM
ŠibenikEskalacija na Kapriju

Kontraprosvjednici blokirali pristajanje katamarana na staru rivu, otok je potpuno odsječen od kopna

Piše Marko Podrug
11. srpnja 2024. - 11:15

Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, dio Kaprijana koji se ne slaže s blokadom novoizgrađenog trajektnog pristaništa, od jutra blokira staru rivu, onemogućavajući katamaranu, odnosno brzoj brodskoj liniji, da pristane.

Navodno iza svega stoji Mjesni odbor, odnosno njegov predsjednik Kristijan Radovčić, čiji mobitel je čitavog jutra isključen. No, od nekolicine Kaprijana dobili smo kronologiju recentnih događaja. Sinoć oko ponoći je, kako doznajemo, predsjednik mjesnog odbora Kaprija Kristijan Radovčić zatvorio vodu cijelom otoku (pod izgovorom da jutros vodonosac puni centralni otočni rezervoar), a jutros u 6.40 su on i još dvojica, predstavljajući se kao kaprijska udruga branitelja, blokirali pristajanje katamarana na starom pristaništu, tako da su tu privezali neregistriranu pasaru, što su i najavili brodaru čiji je katamaran (kao svoj vlastiti mini prosvjed), pa je katamaran morao pristati na novu. Radovčić je to već sinoć bio najavio, tako da je dio putnika jutros otišao na novo pristanište i uspio se ukrcati, a dio ih je ostao čekati na starom pristaništu, pa su zapeli na otoku.

Među mještanima koji se nije uspio ukrcati na katamaran bio je i kapetan duge plovidbe koji je kao predstavnik interesa Kaprijana sudjelovao u emisiji "Pomorska večer" prije dva dana, a koji je imao jutros dogovoren i sastanak s Jadrankom Fržop iz Županijske lučke uprave. Na sastanak je na kraju otišao drugi predstavnik mještana, a zaključak sastanka je da ravnateljica ŽLU-a Jadranka Fržop još uvijek čeka dopuštenje Ministarstva za početak pregovora.

Tonči Restović govorio u Saboru o Kapriju i uputio apel Butkoviću: ‘Ministre donesite odluku!‘

Mještani su zatim, doznajemo nadalje, uzvratili blokadom pristajanja katamarana na novom pristaništu, tako da je on u 9.50 bio prisiljen produžiti za Žirje. Kaprije je u ovom trenutku potpuno odsječeno od kopna, govore nam mještani, a Kaprijani su svojim brodicama otišli na Žirje po putnike koji su tamo završili. Velika većina mještana, tvrde nam, i dalje samo traži povratak pristajanja obje brodske linije na staru rivu.

Podsjetimo, SDP-ov zastupnik Tonči Restović jučer je za saborskom govornicom iznio "slučaj Kaprije", opisavši pritom predsjednika mjesnog odbora "HDZ-ovcem koji osim pokušaja izazivanja fizičkog sukoba s mještanima, nije osobito bitna figura."

 

06. rujan 2024 14:11