StoryEditorOCM
ŠibenikCentar za mlade

Koncertna hala, dvorana za penjanje i skate park. Sve to bit će izgrađeno u bivšoj vojarni Bribirskih knezova

Piše šibenski.hr
19. veljače 2021. - 13:05
Sibenik, 190221. Predstavljanje projekta Centar za mlade u prostoru bivše vojarne Bribirskih knezovaNikša Stipaničev/Cropix

Projekt ‘’Centar za mlade’’ čija je gradnja predviđena u bivšoj vojarni Bribirskih knezova Grad Šibenik priprema za prijavu na EU fondove. Idejni projekt predstavljen je danas javnosti na lokaciji buduće gradnje.

- Centar za mlade obuhvaća prenamjenu prostora bivše vojarne gdje bi bio smješten društveno-sportski sadržaj koji bi obuhvaćao koncertnu dvoranu, sportsko–penjačku dvoranu, prostor za radionice i skate park. Namjera nam je preobraziti ovo derutno i zapušteno područje te ga staviti u funkciju. Centar za mlade uklapa se u strateško opredjeljenje Grada Šibenika koji razvija prostor za visoko obrazovanje i mlade u ovom djelu grada. Bivša vojarna Palacin već se prenamjenjuje u studentski kampus, izgrađen je Trokut kao središte coworking prostora i inovativnih tehnologija. Također, u blizini je Fakultet energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te je u planu i prijava i izgradnja DOIT centra na području bivše vojarne Ante Jonjić-  kazao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura pojasnio je kako je nastala ideja za projekt.

- Šibeniku nedostaje zatvoreni koncertni prostor, a sportski klubovi inicirali su potrebu za formiranjem penjačke dvorane za slobodno penjanje. Integrirana teritorijalna ulaganja su najvjerojatniji izvor financiranja za ovaj projekt, a procijenjena vrijednost je 30 milijuna kuna- naveo je Mišura.

Budući da je riječ o različitim sadržajima, ideja arhitekata bila je međusobno ih povezati kako bi se kroz njihovo ispreplitanje stvorio novi urbani prostor za svakodnevna događanja. Prema projektu koji su osmislili arhitekti Dario Crnogaća i Ana Selak predviđeno je formiranje zajedničkog trga u dva međusobno povezana objekta, koji jasno razdvaja dva objekta - halu (koncertna dvorana) i nekadašnju kotlovnicu (sportsko-penjačka dvorana s radionicama).

Dva postojeća objekta bi se povezala nadstrešnicom koja naglašava njihova ulazna pročelja i ljeti stvara ugodnu klimu na trgu. S obzirom da se Veteranski centar nalazi s južne strane parcele, sav sadržaj koji bi mogao stvarati buku udaljava se od njega - velika dvorana unutar hale smjestila bi se u udaljeniji dio, orijentiran prema gradu, a skate park iza hale.

Hala je zamišljena kao prostor koji bi, osim na koncertima, okupljao mlade i kroz dodatni sadržaj koji pruža. Zbog toga je prostorno organizirana da može funkcionirati s različitim brojem korisnika i koristiti se svakodnevno. Sastoji se od velike i male dvorane, koje su razdvojene središnjom servisnom zonom. Tako mala dvorana služi kao predprostor velikoj dvorani u kojem se okupljaju ljudi prije i nakon koncerta, ali se može koristiti i u razdoblju kada nema koncerata, kao mjesto susreta za manje glazbeno-scenske nastupe, izložbe, glazbene i likovne radionice i predavanja, caffe bar i slično.

Nekadašnja kotlovnica zbog svoje visine i prostranog unutarnjeg prostora predviđena je za smještaj sportsko-penjačke dvorane i prostora za radionice. Intervencija u postojeće stanje bila bi minimalna kako bi se sačuvao izvoran izgled objekta. Kotlovnica se sastoji od tri etaže. U prve dvije etaže smjestio bi se sportsko-penjački sadržaj koji uključuje prostor za lead penjanje (penjanje visine 11-13 metara) i boulder penjanje (penjanje visine 4,5-5 metara) s pratećim sadržajima, dok bi 2. kat primio predavaonicu, odnosno prostor za jogu, pilates i slično.

Ispred dvorane bi se smjestio dodatni sportski sadržaj kao što je hodanje po užetu (slackline) ili joga na otvorenom te bi prostor služio kao mjesto susreta zainteresiranih posjetitelja i korisnika dvorane. Na njemu se nalazi postojeći dimnjak koji bi se iskoristio za vanjsko penjanje, kao orijentir u prostoru i atrakcija te bi tako penjačka dvorana bila prisutna u vizuri grada.

23. travanj 2024 22:10