StoryEditorOCM
ŠibenikRoditelji zbunjeni

Koliko košta produženi boravak u šibenskim školama? Izgleda komplicirano, ali nije: evo izračuna

Piše Marija Lončar
24. studenog 2023. - 12:23

 

Produženi boravak u šibenskim gradskim školama u ovoj školskoj godini koriste 282 učenika, prvih drugih i trećih razreda i organiziran je u 16 odgojno-obrazovnih skupina u sedam, od ukupno devet, škola kojima je Grad Šibenik osnivač. Cijena boravka, kako su iz gradske uprave najavili još u rujnu, iznosi 100 eura, no računi koje su roditelji do sada plaćali bili su manji. Neki su zbog toga bili pomalo zbunjeni, pa ih je zanimalo što zapravo plaćaju i u kolikom iznosu u toj cijeni?

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Pročelnica gradskog Odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić objašnjava kako Grad Šibenik iz vlastitih sredstava osigurava plaće i ostala materijalna prava učitelja u produženom boravku, a plaća također didaktički materijal i pribor te režijske troškove. Grad podmiruje i troškove opremanja i prilagođavanja prostornih i drugih uvjeta kako bi produženi boravak djeci bio što ugodniji i kvalitetniji. Za to se u novoj proračunskoj godini planira osigurati 459. 000 eura, ističe Žurić.

Roditelji pak plaćaju samo prehranu, a kompletan obrok za djecu u produženom boravku obuhvaća marendu, ručak i užinu. Cijena takvog obroka je ukupno 100 eura, a taj se iznos odnosi na 20 radna dana koliko ih u prosjeku ima u jednom mjesecu. Od toga treba odbiti cijenu marende, jer je plaća država i djeci je besplatna. Kada se sve zbroji i oduzme, jasno je da će računi produženog boravka za roditelje uvijek biti manji od 100 eura te će ovisiti o broju radnih dana u mjesecu.

image

 procelnica Mirjana Zuric.
 

Niksa Stipanicev/Cropix

Izgleda komplicirano, ali nije, tvrdi Žurić i objašnjava:

-Roditelji, kako smo rekli, samostalno snose troškove prehrane, a obroke isporučuje dobavljač Mihovil d.o.o Šibenik. Kompletan obrok za učenike u produženom boravku uključuje doručak, ručak i užinu.

Cijena po dnevnom obroku iznosi ukupno 5 eura umanjena za iznos državne prehrane po danu od 1, 33 eura pa za roditelja cijena obroka iznosi 3, 67 eura dnevno. Dakle, ukupna mjesečna cijena odnosi se na prosječno 20 radnih dana i iznosi 100 eura (5 eura x 20), ali ona za roditelje za isti broj dana iznosi 73, 40 eura mjesečno (3. 67 eura x 20), jer se cijena po učeniku umanjuje za mjesečni iznos državne prehrane u iznosu od 26,60 eura (1.33 eura x 20) – objasnila je Žurić.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Dodala je i kako roditelji prehranu ne plaćaju ako je dijete bolesno, odnosno ako izostane iz škole.

-Cijena se umanjuje ukoliko učenik izostane tri i više dana iz škole, uz najavu roditelja, kao i za dane kad nema nastave. Administrativne službe škole dužne su evidentirati i koordinirati s dobavljačem broj obroka za djecu u produženom boravku te voditi računa o naplati – zaključila je Žurić.

image
Tonci Plazibat/Cropix
image


 

Goran Sebelic/Cropix

 

 

 

 

27. travanj 2024 06:55