StoryEditorOCM
Šibenik‘samo istina‘

Šibenski branitelji nezadovoljni Ademijevom knjigom o Rujanskom ratu: ‘General nas je oklevetao, a sebi neopravdano pripisuje neke zasluge‘

Piše Marija Lončar
18. listopada 2021. - 13:46

Knjiga Rahima Ademija "Samo istina" s podnaslovom Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske, izazvala je nezadovoljstvo i reakciju dijela šibenskih branitelja zbog čega su Nikola Vukošić, Goran Grguričin, Ivica Ajduković, Davor Čogelja i Ivo Plenča sazvali konferenciju za novinare i ustvrdili kako knjiga obiluje nizom neistina o rujanskom ratu i obrani Šibenika 1991. godine. Nadasve im je, kako tvrde, zasmetalo omalovažavanje čak i kleveta pojedinih branitelja i organizatora obrane Šibenika, garde i policije čije je akcije i uspjehe, ističu, Ademi potpuno neopravdano sebi pripisao.

-Radi se tu o popriličnom broju krivotvorina i proizvoljnih interpretacija uoči i tijekom rujanskog rata. Ovdje su sa mnom Goran Grguričin u to vrijeme pomoćnik načelnika za operativne poslove, Ivica Ajduković zvani Jastreb, zapovjednik specijalne jedinice policije, Ivo Plenča današnji predsdsjednik uruge "Jastrebovi" i Davor Čogelja koji je u to vrijeme radio na poslovima obrambenih priprema. Danas je s nama trebao biti i general Mirko Šundov koji je zbog obiteljskih razloga morao odustati od dolaska u Šibenik. I on je pogođen Ademijevom knjigom koji ga je na grubi način oklevetao i oblatio i na tomu sigurno nećemo ostati – kazao je Vukošić osporavajući, među ostalim, i Ademijevu tvrdnju u knjizi kako je bio prvi oficir JNA koji je prešao na stranu šibenskih, tj. hrvatskih branitelja. Prije Ademija učinilo je to nekoliko pripadnika JNA, među kojima je bio i Ivica Ajduković Jastreb.

-Da je Rahim Ademi napisao memoare, to bi bilo njegovo viđenje rata i ne bih na to reagirao. Ali ovo je knjiga koja mene vrijeđa kao zapovjednika specijalne jedinice i ne mogu mu to oprostiti. Ademi, po mom dubokom uvjerenju, nije osoba bez koje bi pobjeda bila upitna. Ali, on sebi pripisuje takve zasluge da bi odmah trebao dobiti spomenik nasred Poljane – ironičan je bio Ajduković.

image
Ademi knjiga reakcije
Marija Lončar

Grguričin je pak istakno kako povod ovoj reakciji nije Ademijev ratni put, njegovo mjesto i uloga u Domovinskom ratu, već spornim, o čemu kao sudionik jedino i može suditi, je dio knjige koji se odnosi na šibensko područje.

-Mi smo kreirali, provodili i bili sudionici svih aktivnosti koje su se tada događale. Imamo svjedočanstva i saznanja iz prve ruke što je bilo i kakvo je bilo stvarno stanje na terenu. Kada to usporedimo s događajima koje je Ademi prezentirao u knjizi, tada je moja ocjena da bi se knjiga trebala zvati "Samo laž", odnosno "Uglavnom laž" u kojoj je jedina točna činjenica njegov datum i mjesto rođenja – rekao je Grguričin zamjerajući Ademiju što je u knjizi sebe prikazao kao junaka koji je šibensko područje obranio za nekoliko dana. No, činjenice su drugačije, tvrdi Grguričin.

-Činjenica je da je obrana Šibenika počela još od prvih balvana 1990. godine kroz pripremanje i opremanje policijskih snaga i postrojbi preko osnivanja Kriznog stožera kojemu je zapovjednik bio načelnik policijske uprave Nikola Vukošić, preko 113. brigade koja je osnovana od pričuvnih policijskih postrojbi. U to vrijeme 113. brigada i policijske snage bile su jedinstvena vojna komponenta, nije postojala razdvojenost brigade i policije u djelovanjz, organiziranju, planiranju i obrani ovog prostora. Sve što se na obom prostoru tada događalo planiralo se u stožerima policijske uprave i 113. brigade – kazao je Grguričin dodajući kako u prilog ulozi i značenju prvih ljudi policije i 113. šibenske brigade u obrani grada svjedoči i Mladićev razgovor sa šefom KOS-a o tomu kako stožer policijske uprave kao i građane Šibenika od 10 do 70 godina treba likvidirati ako vojarne ne budu deblokirane.

-Za obranu Šibenika, uz vojnu komponentu, zaslužni su i građani Šibenika, sva poduzeća i strukture grada koje su funkcionirale. Šibenik je obranjen ne zaslugom jednog junaka i heroja "komadanta Marka", nego zajedništvom vojne komponente koju je činila 113. brigada i hrvatska policija te svih građana. Kada netko ovakvom knjigom pokušava i ovakvim "samo istinama" sebe izdignuti iznad tog zajedničkog korpusa taj sigurno priča laži. Na to se želimo referirati, jer ne smijemo ostati gluhi i nijemi. U protivnom će ova knjiga jednog dana postati podloga za pisanje povijesnih činjenica, jer kada imaš čin generala i napišeš knjigu to ima neku težinu – zaključio je Grguričin dodajući kako je i ovo prilika da se još jednom ukaže na važnost obrane Šibenika u ukupnoj obrani Hrvatske.

22. rujan 2023 09:39