StoryEditorOCM
ŠibenikGdje Krka ljubi more

Klapa Hrvatske ratne mornarice dolazi pjevati u mjesto u kojem je svaki četvrti stanovnik bio hrvatski branitelj

12. srpnja 2017. - 16:25

"U 15 godina svoga djelovanja klapa HRM-a nastupala je diljem domovine i svijeta, po svim meridijanima i paralelama, stekavši status jedinstvenog brenda hrvatskog naroda u zemlji i svijetu.

Od brojnih nastupa izvan domovine, Italija, Njemačka, Poljska, Belgija, Mađarska, Francuska, Austrija, Slovenija, Češka, BiH, Crna Gora, Makedonija, Kina, Kanada i SAD, posebno je zapažen njihov nastup povodom ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije 1. 7. 2013., kada je klapa "Sveti Juraj" nastupila na svečanosti podizanja hrvatskog stijega ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu, kao i na svečanosti u Vijeću Europe u Bruxellesu – napisao je na svom Facebook profilu Boris Dukić, predsjednik MO Zatona, najavljujući središnji kulturni događaj ovog ljeta u mjestu "gdje Krka more ljubi", kako je za Zaton napisao biskup Ante Ivas. Nastup klape i orkestra HRM-a održat će se u ponedjeljak 17. srpnja na Vrulji u Zatonu, s početkom u 21 sat. A još je zanimljiviji povod kako je do toga došlo.

- Klapa HRM-a nastupala u Zatonu na večeri klapa i onda sam ja spomenuo kako je Zaton u jednom trenutku imao čak 260 hrvatskih branitelja, što je za mjesto od tisuću stanovnika uistinu impozantna brojka. Praktički, svaki četvrti Zatonjanac, svi koji su mogli nositi pušku, stao je na branik Domovine. To je silno impresioniralo Marka Bralića, voditelja klape HRM-a "Sveti Juraj", koji mi je predložio da pokušamo organizirati veliki koncert klape i orkestra HRM-a, što smo napokon ove godine i uspjeli. To je Zatonu na dar! - ponosan je agilni predsjednik MO koji ne sumnja da će taj događaj biti dodatni "input" zatonskom turizmu koji koracima od sedam milja grabi u bolju budućnost.

 

Jer, pored klape i orkestra HRM-a, na osmom, već tradicionalnom susretu klapa na Vrulji, i ove će se godine 31. srpnja okupiti probrano društvo. Za sada je, prema Dukićevim riječima, sigurno da će nastupiti ženska klapa "Ventula" iz Kaštela, klapa "Adriaticum" iz Šibenika, te klapa "Iskon", a s ostalima se još razgovara. Medijski pokrovitelj je kao i dosad svih ovih godina - Slobodna Dalmacija. Nakon toga priprema se tradicionalna zatonska večer s potezanjem konopa, trkom tovara i drugima atraktivnim sadržajima, te koji dan poslije i večer zborova. Bogat program cijelo ljeto sve do velike fešte svetog Roka, sveca zaštitnika Zatona.

- U prvih šest mjeseci bilježimo porast broja turističkih noćenja za 120 posto. Lani smo imali nešto više od 800 noćenja, a ove godine više od 1800. Brojke nisu prevelike, posebno ako se uspoređujemo sa susjednim Vodicama, ali veseli trend koji pokazuje da smo na dobrom putu i da nas turisti sve više prepoznaju. U zadnjih nekoliko godina povećali smo i smještajne kapacitete, otvoren je i mali hotel "Admiral" sa 16 soba i dobro posluje, a stalno se radi i na uređenju mjesta i plaže Šarina draga koju smo ove godine dodatno proširili i uredili. Zato nam ovakvi kulturni događaji dođu kao točka na 'i', osobito i zbog činjenice da Zaton nema svoju turističku zajednicu pa posebnu zahvalnost dugujemo TZ-u Šibenika na čelu s Dinom Karađolom koji se o Zatonu brine baš onako kako i zaslužuje sastavni dio grada Šibenika - kazao nam je Boris Dukić.


Svaki četvrti Zatonjanac stao je na branik domovine, što je jako impresioniralo Marka Bralića pa je predložio veliki koncert klape i orkestra HRM-a

19. travanj 2024 18:44