StoryEditorOCM
ŠibenikHalo, šangaj!

‘Kinezi će se opet šetati Šibenikom!‘: Franka Gulin javila nam se s Dalekog istoka odakle je krenula pandemija, ima i poruku za svoje sugrađane

Piše Ivo Mikuličin
26. prosinca 2020. - 13:45

U ovim teškim pandemijskim danima daleka Kina čini se još daljom. Zbog (polu)praznih zračnih luka, prorijeđenih zrakoplovnih linija. No, Kina nam se učinila puno bližom, dok smo telefonom ćaskali sa Šibenkom Frankom Gulin, direktoricom ureda HTZ-a u kineskom Šangaju i potpredsjednicom Europske putničke agencije za Kinu. Franka je "pristojnom" brzinom održala riječ da će nam se javiti šire već za ovaj broj Šibenskog lista. S nakanom da pandemija koronavirusa ne bude i jedina tema našeg razgovora. No, kako izbjeći mogućnost da COVID-19 bude početak ćakule?

- Stanje s COVID-om u cijeloj je u Kini, pa tako i u Šangaju, vjerovali ili ne, već duže vremena itekako pod kontrolom. Kina je još u ožujku uvela određene mjere kontrole vezano za ulazak u zemlju te obavezna testiranja i karantenu. U ovome trenutku većina zaraženih dolazi isključivo iz inozemstva. No, zbog odavno i jasno određenih mjera, prevencija i kontrola u takvim slučajevima funkcioniraju fantastično - počela je bez pitanja Franka.

Znači li to da ni cijepljenje i cjepivo nisu posebna kineska tema?
- Cjepivo se već spominje odavno kao riješen problem. Već je spremno za upotrebu. Stalno pratim vijesti o toj temi, koje su više nego optimistične.

Vaša majka Maja kaže kako ne možete ni previše misliti o koroni, s obzirom na to da se radne obveze gomilaju svakodnevno.
- Tom pitanju bi se većina Kineza vjerojatno čudila. S obzirom na to da se u Šangaju i većem dijelu Kine normalno radi još od travnja. Druga polovica ove godine bila je i još jest puna poslovnih aktivnosti i događanja. Poslovima, što su se nastavili poklapati s virtualnim aktivnostima kojima smo bili više posvećeni u prvoj tromjesečju. Izvan radnog ritma živi se poprilično normalno i znam da je to sve jako teško objasniti onima koji su izvan Kine, ali je zaista tako.

Kava sa Spahijom

Pretpostavljam da ste u stalnom kontaktu s hrvatskom diplomacijom i našima u tom dijelu Kine.
- Od prvih dana u Kini sam u kontaktu i lijepoj suradnji s našom diplomacijom, koja nam je na raspolaganju u svakom trenutku. Tako je i sada. Evo baš smo nedavno zajedno snimali emisiju o turističkim putovanjima za Hainan TV. Mislim da će nas jednom, kada ta emisija bude emitirana, vidjeti više od 100 milijuna gledatelja. Hrvatska se zajednica u Kini u ovome trenutku uslijed nesretnih okolnosti, nažalost, malo smanjila. Nadam se da će brojke u post-COVID razdoblju govoriti o povratku u normalu.

Čujete li se i sa Šibenčaninom Nevenom Spahijom, svjetski priznatim trenerom, koji od kraja ljeta, također, u Šangaju?
- Neven i ja se čujemo redovito, a vidimo se koliko nam to obveze dopuštaju. Bilo bi super da je to malo češće, ali što je tu je. Nije se baš jednostavno dogovoriti na razgovor uz kavu u gradu od preko 20 milijuna stanovnika. S radnim danom koji traje i traje. Gotovo u nedogled. No, sjajno je da je Spahija napokon prihvatio kinesku ponudu. Mislim da Shanghai Sharksi nisu mogli bolje odabrati svog trenera za aktualnu sezonu.

Gdje god stigne Spahija, on se dobrovoljno prihvaća neslužbene uloge hrvatskog veleposlanika, promocije vlastite države. Za razliku od njega, vi ste u Šangaju službeno zaduženi za promoviranje hrvatskog turizma. Spominju li Kinezi uopće turizam u ovim kriznim danima? Znali smo njihove turiste viđati i na šibenskim ulicama.
- Turizam se spominje i više nego što možete pretpostaviti. Pogotovu, s obzirom na to da je ta djelatnost unutar zemlje doživjela potpuni restart. S visokim brojkama i zaradom, počevši još od ovoga ljeta. Teško biste, primjerice za božićne i novogodišnje blagdane mogli u zadnji trenutak bukirati dobar smještaj u Šangaju. Da ne govorim o putovanjima u neke od najljepših dijelova Kine: Zhangjiajie, Yunnan, Tibet, Sichuan …

Sve je odavno bukirano. Kako je Kina sama po sebi jako samoodrživa u gospodarskom smislu, restart domaćeg sektora tako predstavlja i fantastičnu podlogu za ponovno oživljavanje putovanja u inozemstvo. Kao da Kinezi inozemna putovanja, jednostavno, ne mogu dočekati. Poslovni subjekti marljivo rade na novim ponudama u sklopu tzv. post-COVID ‘new normal’ kako bi bili spremni za trenutak, kad će se putovanja iz Kine u inozemstvo ponovno normalizirati. Kina će bez sumnje nastaviti predvoditi svjetska outbound putovanja u budućnosti. Svratit će neke grupe Kineza, valjda i do Šibenika!

Držite se mjera

Ohrabruju vaši kineski podaci, ali taj vražji COVID nam ne da mira. Opet se nesvjesno vraćamo njemu. Govori se da Južna Koreja ima treći val?
- S obzirom na način na koji je Južna Koreja pristupila prevenciji COVID-a od samog početka, točnije vrlo slično Kini i Japanu, ne moramo biti zabrinuti. Dapače, uvjerena sam da će taj ‘treći val’, ako ga tako možemo i nazvati, biti brzo razbijen.

Hvala na ohrabrujućim odgovorima i "kineskim" informacijama. Možda želite za kraj kazati nešto po svom, šibenskom guštu.
- Ne dirajte me ravno u srce. Ne spominjite mi moj Šibenik, koji mi silno nedostaje. Imam poruku za moje Šibenčane. Čuvajte se svi, držite se mjera i budite pametni, mislite na sebe i ljude oko sebe. Svima sretni nadolazeći blagdani i nadam se da će nam iduća godina biti zdravija i veselija. Svima, ama baš svima - završila je Franka Gulin.

24. travanj 2024 17:24