StoryEditorOCM
ŠibenikZastario troškovnik obnove

Kasni projekt "težak" 49 milijuna kuna: Sveti Ivane, nećemo stići, pomakni rok!

15. kolovoza 2018. - 19:17

Projekt obnove i turističke valorizacije tvrđave svetog Ivana, vrijedan ukupno 49 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova dobiveno 41,5 milijuna, a ostatak novca osiguran iz šibenskoga gradskog proračuna, u debelom je zakašnjenju! Sada je izvjesno, projekt neće biti završen do rujna 2019. godine kako je to ugovorom predviđeno. Dovodi li to u pitanje ovaj veliki europski projekt i hoće li Šibenik na kraju morati vratiti dobivena sredstva?! Ništa od toga, kategorični su u gradskoj upravi, potvrđujući ipak kako će morati zatražiti dodatan rok za dovršetak projekta.

Na tvrđavi nakon obavljenih arheoloških istraživanja, već se duže vrijeme ništa ne radi, a razbijene su i išarane čak i ploče s informacijama o samom projektu. Nakon višekratnih najava u proteklih godinu dana, natječaj za izvođača radova konačno je trebao biti raspisan u svibnju. Ali nije, iako mu je u travnju, sukladno proceduri javne nabave, prethodio svojevrsni prednatječaj u kojem je Grad Šibenik, kao nositelj investicije, pozvao zainteresirane građevinske tvrtke da pregledaju dokumentaciju, troškovnik i nacrte projekta te da svoje primjedbe i prijedloge dostave preko Elektroničkog oglasnika javne nabave. Time se željelo, govorilo se tada, natječaj što kvalitetnije pripremiti kako bi se smanjile ili čak izbjegle moguće žalbe, a time i skratio rok provedbe natječaja i ubrzao dolazak radnika i strojeva na tvrđavu.

No, natječaj nije raspisan, a cijeli projekt vraćen je nekoliko koraka natrag. Dogodilo se, naime, ono što se i moglo očekivati. Zbog porasta cijena u građevini pokazalo se da je troškovnik obnove i revitalizacije tvrđave sv. Ivana zastario. Sada tu dokumentaciju, a nije to prvi put od kada je u rujnu 2016. projekt startao, ponovno treba mijenjati, odnosno dopuniti. Za to će projektantima očito trebati i nekoliko mjeseci, pa se željeni natječaj može očekivati do kraja godine, kako neodređeno kažu u gradskoj upravi.

- Izmjene u projektu posljedica su porasta cijena na tržištu. Riječ je o poskupljenju od 15 do 30 posto. Nisu toliko skuplji materijali, koliko sama izvedba. Zbog toga, kako bismo ostali u zadanim financijskim gabaritima projekta, moramo, ja bih rekao, dopuniti dokumentaciju. Neće se mijenjati sadržaji na tvrđavi. Ostat će tu i dalje turski šator, povijesni plato s kućicama za obrtnike i umjetnike, 3D mapping na zidinama, cafe-bar, pristup invalidima i drugi predviđeni sadržaji. Pogotovo nismo dirali kampus za mlade s edukativnim radionicama, predavaonicama i smještajnim kapacitetima od 50 ležajeva, ali smo morali stvari izvesti od takvih materijala da manje koštaju - kazao je Petar Mišura, v. d. pročelnika za gospodarstvo i poduzetništvo Grada Šibenika.

I dok Mišura nije želio komentirati novonastalu situaciju, pa tako i ishod cijelog projekta, spremno je to napravio dogradonačelnik Danijel Mileta, uvjeren kako nema ni najmanjeg razloga za paniku.
- Naravno da produljenje roka u ovakvim projektima nije ni sporno ni neuobičajeno. Obično se traži još godinu dana. Naš je troškovnik izrađen prije dvije godine, a ne smije se smetnuti s uma i to da je ovo složen projekt i da je procedura oko njegova usvajanja i evaluacije trajala. U međuvremenu su se promijenile okolnosti na tržištu na koje mi ne možemo utjecati. Međutim naši građevinski troškovi, kako nas i dalje obvezuju propozicije EU fonda iz kojeg smo dobili sredstva, ne smiju prijeći pet milijuna kuna za radove na sjevernom dijelu tvrđave, tzv. kliješta. Isti iznos vrijedi i za južni dio - zvijezdu - govori Mileta. Dodaje kako Šibenik nema razloga strahovati da mu Središnja državna agencija za financiranje i ugovaranje EU projekta (SAFU) neće odobriti dodatnih godinu dana za dovršetak obnove i revitalizacije sv. Ivana.

- Kada se odobrava prolongiranje rokova u SAFU-u gledaju tko to i zašto traži. S obzirom na naše dosadašnje uspješne projekte iz EU fondova, odnosno naše dobre referencije, vjerujem da nećemo imati problema - ustvrdio je Mileta.

20. travanj 2024 11:00