StoryEditorOCM
ŠibenikNa brdu Pisak

Karanfili ponosa i baloni sjećanja: Obiježeno osnivanje Prvog šibenskog partizanskog odreda

12. kolovoza 2018. - 13:25

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Šibenika u nedjelju je obilježena obljetnica osnivanja Prvog šibenskog partizanskog odreda. Tim povodom su kod spomenika odredu na brdu Pisak položeni karanfili ponosa, a u zrak je pušten 31 crveni balon u znak sjećanja na 31 borca koliko je brojao već spomenuti Prvi šibenski partizanski odred osnovan 12. kolovoza 1941. godine:

- Ovo je još jedna prigoda da se prisjetimo najslavnijih dana naše prošlosti. Na brdu Pisak prije točno 77 godina okupilo se 29 omladinaca iz Šibenika i zajedno sa svojih dvoje komandanata instruktora i otišlo u neizvjesnost. Odnosno, u pokušaj da se izbori sloboda i okupatoru pokaže da ova zemlja ovdje nije njihova- kazao je Zoran Restović, predsjednik šibenske Udruge antifašističkih boraca i antifašista.

Prema njegovim riječima od tih 29 šibenskih prvoboraca, čak 28 su bili Hrvati i samo jedan šibenski Srbin:
- Od ukupno 31 borca Prvog šibenskog partizanskog odreda, rat je završilo njih 10. Dva Šibenčanina- Vlado Peran i Miro Višić proglađeni su narodnim herojima. Njihove biste bile su postavljene na šibenskoj obali, no dolaskom nove "demokracije" one su bačene u more. Niti 28 godina kasnije nitko od nadležnih nije progovorio niti jednu rečenicu zašto bi bile bačene njihove biste- istaknuo je Restović.

Prema njegovim riječima, nije puno bolji odnos niti prema spomeniku Prvom šibenskom partizanskom odredu na Pisku:
- "Dušebrižnicima" smetaju imena partizana, zvijezda sa srpom i čekićem, pa čak i natpis koji svjedoči kako je Grad Šibenik obnovio spomenik. Međutim, on svake godine iznova biva oštećem. Izgleda kako moramo biti zadovoljni što nije miniran. No, i da su minirali spomenik mi bismo se okupljali na ovom mjestu. Jer, ova tradicija može biti samo na ponos Šibenčanima i nema nikakvog razloga da bude zaboravljena- zaključio je Restović.

24. travanj 2024 04:54