StoryEditorOCM
Šibenikzaobišla propise

Šibenska učiteljica bez Covid potvrde pozvala djecu van škole i održala nastavu u dvorištu!?

Piše Marija Lončar
19. studenog 2021. - 17:50

Uvođenje i kontrola COVID potvrda i dalje podižu buru u zbornicama šibenskih škola, a bilo je i prosvjeda manjih grupa građana i roditelja ispred nekih škola. Jedna se nastavnica tako dosjetila kako zaobići propise te je pozvala učenike da iziđu vani te je, na svoju ruku, nastavu s njima održala izvan škole. Bilo je i onih koji su od ravnatelja tražili da potpišu i na sebe preuzmu odgovornost ako im se nešto dogodi nakon testiranja, a neki su se pozivali na Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Izgred se dogodio, i još traje, i u Gimnaziji Antuna Vrančića, u kojoj je podvornik odbio pokazati COVID potvrdu, a nije želio ni da mu "guraju štapić u nos", no svejedno je ušao u školu. Zbog toga je ravnatelj Zoran Smolić zvao i policiju, no oni su mu odgovorili kako to nije u njihovoj nadležnosti.

- Zamolio sam podvornika da napusti školu, a on je rekao da njega nitko ne može udaljiti s njegova radnog mjesta i da neće otići. Naravno, ja ne mogu nikoga izbacivati iz škole niti imam pravo primjenjivati silu i zato sam zvao policiju. Nisu došli, jer su rekli da se ne smatraju nadležnim za tu situaciju. Pisao sam županu, Nacionalnom i lokalnim stožerima, Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Iz Županije nisam dobio odgovor, a ostali su mi odgovorili.

Napravili smo s podvornikom i bilješku u nazočnosti svjedoka, a prema napucima iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, ako ustraje u svome, a u školu dolazi sve ove dana, dobit će opomenu pred otkaz. Ako se ništa ne bude promijenilo ni u sljedećih sedam dana, slijedi izvanredni otkaz ugovora o radu. Ovdje se ne radi ni o čemu osobnom. Čovjek ima svoje principe, a ja radim svoj posao - rekao je Smolić.

I dok je fokus javnosti uglavnom usredotočen na nastavnike i ostale zaposlenike, među kojima ipak tek manji broj odbija pokazati potvrdu o cijepljenju ili preboljenju ili se ne želi testirati, doznaje se kako i dvoje ravnatelja srednjih škola u Šibeniku ne provodi kontrolu obveznih potvrda. Što je točno posrijedi i o kojim je ravnateljima riječ, nismo uspjeli doznati unatoč višekratnim nastojanjima i brojnim telefonskim pozivima na koje nije bilo odgovora.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu Sanja Kumanović Stipaničev kaže kako o tomu trenutačno ništa ne zna, a na upit kakvo je stanje te ima li problema oko COVID potvrda u osnovnim i srednjim školama kojima je Županija osnivač, a to su sve osim osnovnih škola u samom Šibeniku, rekla je kako to i nije u njihovoj nadležnosti te da ravnatelji svoja izvješća šalju izravno resornome ministarstvu.

image
Župan Marko Jelić
Nikša Stipaničev/Cropix

Nešto određeniji bio je župan Marko Jelić.

- Očekujemo da ravnatelji postupaju u skladu sa zakonom. Ako nam se zakon ne sviđa, možemo ga mijenjati, ali dok su mjere na snazi, dužni smo ih poštovati, pogotovo u obrazovnom sustavu. Jer, ako se tu ne poštuje zakon, to je već problem. Imali smo saznanja da je bilo protesta dijela građana i roditelja u Osnovnoj školi u Vodicama, u Gimnaziji Antuna Vrančića i u Glazbenoj školi "Ivana Lukačića". To je bilo u utorak kada je počela kontrola COVID potvrda, no to se normaliziralo. Županija od početka prati situaciju, pa smo tako osigurali i besplatne testove. U svakom slučaju, u ponedjeljak ćemo vidjeti i provjeriti je li točno da neki ravnatelji ne provode kontrolu COVID potvrda - kazao je Jelić.

26. travanj 2024 02:57