StoryEditorOCM
Šibeniksjajna ideja

Kao da dijele mukte: Šibenčani večerima u dugom redu čekaju ribu s koće bivšeg dogradonačelnika i saborskog zastupnika

Piše Toni Veljača
14. ožujka 2023. - 19:43

Desetak puta mjesečno, na početku šibenske rive, odmah nasuprot Kuće umjetnosti “Arsen”, najčešće u večernjim satima, okupe se deseci ljudi kako bi dočekali “Sokola”.

Ne, ovaj put nije riječ ni o kakvoj ptici grabljivici, nego o koćarici u vlasništvu nekadašnjeg dogradonačelnika Šibenika Petra Baranovića, danas ribara – jedinog na području Šibenika koji ribu prodaje direktno s broda. Bez posrednika, čim pristane na vez, sa “Sokola” počinje prodaja onoga što se tog dana ulovilo - i sami smo bili svjedoci – gotovo sve se proda.

image

’Sokol’ s friškom ribom stiže uvijek u dogovoreno vrijeme

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

– Ribarstvo je danas u vrlo složenoj situaciji, posebno ono tradicionalno. Cijene ribe stagniraju, nema poslovnog interesa – primjerice izvoza u Italiju, i sve je više ribara okrenuto domaćim ljudima, poput mene. S ovakvim načinom prodaje krenuli smo još u vrijeme korone i pokazalo se učinkovito. Iskoristili smo te zakonske mogućnosti i odlučili smo ribu prodavati bez posrednika, naravno, sve uz zakonske regulative te izdavanje fiskalnih računa – rekao nam je Baranović.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Da interes za ovakvim načinom kupnje ribe među lokalnim stanovništvom ne jenjava čak i nakon korone, koju smo gotovo posve izbrisali iz sjećanja – dokazuje i jučerašnja situacija. Čim je “Sokol” uplovio, sedamdesetak ljudi bilo je spremno – moli, trlje, škampi, kozice, pokoja lignja, grdobina, sve uredno poslagano u kašete, a što je najvažnije, zbog čega se ljudi i vraćaju – sve je svježe.

Jedini u Šibeniku

– Ljudi su u ovih nekoliko godina stekli tu naviku, ali i povjerenje, prošetaju navečer poslije radnog vremena, spuste se do grada i kupe svježu ribu. Ovakav način prodaje jedino ja imam u Šibeniku, dok na području županije ima nekoliko ribara u Tribunju i Murteru koji rade po istom principu. U mediteranskim zemljama ovo je sasvim normalno – zaključuje Baranović, koji više ne plovi, taj dio posla prepustio je dvojici zaposlenika.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Zanimljivo je da se prodaja i vrijeme dolaska “Sokola” dogovara preko društvenih mreža. Preko Facebooka, a u grupi “Šibenska riba on line” tako se može i naručiti riba – koju onda na rivi samo treba platiti i preuzeti. Proces od ulova ribe do pijata tako je maksimalno skraćen, ali i pojednostavljen.

– Moram vam priznat da sam prvi put ovdje i da sam oduševljena, uzela sam mole za lešat i malo trlje. Riba je friška, to je jedino važno – kaže nam gospođa Ana.

image

Vrijeme dolaska ‘Sokola’ se dogovara preko Facebooka, a riba se može i naručiti online pa na rivi samo preuzeti i platiti

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

– Naručija san škampe, doša san ih samo platit i preuzet, a za cijenu nisan ni pita – kroz smijeh će jedan od vjernih kupaca.

Bilo je i onih grintavih, malo nestrpljivih, koji do ribe ovaj put ipak nisu uspjeli doći.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

– Ma ne bi da dile mukte, eto tolika je gužva. Triba stavit dvi ograde da se uvede malo reda – pomalo će ljutito drugi gospodin.

Nakon sat vremena gotovo sav ulov koji je koćarica donijela na šibensku rivu prodao se, očekivano. Danas je plivala u moru, a već sutra će u ulju i vinu brojnih Šibenčana koji su “Sokola” i ovaj put dočekali raširenih ruku.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Omogućena je i veća prodaja

– Regulative u vrijeme korone nešto su se promijenile, cenzus je podignut pa sada smijemo prodavati veću količinu ribe nego što je to bilo prije – dodao je Baranović.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
19. srpanj 2024 15:01