StoryEditorOCM
ŠibenikPETAR BARANOVIĆ

Kandidat Reformista za šibenskog gradonačelnika: ‘Djeci trebaju moderne škole, a ne turski šatori i videonadzor po gradu‘

Piše MARIJA LONČAR
11. svibnja 2021. - 16:19

Uz staru gradsku jezgru koja je jedan od prioriteta našeg programa i umirovljenički dom koji sada ima listu čekanja na kojoj je nekoliko stotina ljudi, treća civilizacijska sramota Šibenika je stanje u kojem se nalaze pojedine škole i uvjeti u kojima se školuju djeca!

Zato smo ovu konferenciju za medije sazvali u blizini osnovne škole u Ražinama, a mogli smo isto tako i u Brodarici, koja slovi kao jedna od turistički reprezentativnijih šibenskih četvrti, ili u Vrpolju – kazao je to Petar Baranović, kandidat Reformista za gradonačelnika Šibenika, kojeg podržavaju i šibenski HSU te HNS.

Baranović je u vrijeme bivšega gradonačelnika Ante Županovića bio jedan od njegovih zamjenika, zadužen za društvene djelatnosti, te je, kako se sada pohvalio, vodio i uspješno priveo kraju projekt izgradnje nove škole na Meterizama. Nakon predaje vlasti 2013. godine, reći će Baranović, svojim je nasljednicima i još uvijek aktualnoj gradskoj vlasti predao lokacijske dozvole za dvije nove osnovne škole sa sportskim dvoranama, ali je na tomu sve i ostalo.

Bolja skrb i za starije

– To su bile lokacijske dozvole upravo za novu zgradu škole u Ražinama, napravljenu prema stvarnim potrebama djece i za školu u Vrpolju koja ne odgovara ni današnjim standardima sigurnosti jer je napravljena 1933. godine i također nema sportsku dvoranu. Smatram da trošenje novca za projekte kao što su žičara, turski šator ili videonadzor po gradu u vrijednosti od 13 milijuna kuna, odnosno stavljanje tih projekata ispred prijekih potreba građana, nije odraz ozbiljne i promišljene politike. Zato građanima poručujem da dobro promisle za koga će glasati na nedjeljnim izborima – istaknuo je Baranović, ocijenivši kako je prethodnih osam godina vladavine Burića i njegovih pomoćnika bilo vrijeme ispraznih obećanja.

Aktulanoj vlasti Baranović zamjera i lošu socijalnu politiku te nedovoljnu skrb za starije.

– Ako budem izabran za gradonačelnika, kada je riječ o umirovljeničkoj populaciji, koristit ću usluge volontera, bez plaće i honorara, koji će imati savjetodavnu funkciju. Jednako tako i ljude iz struke za politiku obrazovanja kako bi se brzo i efikasno uklanjali svi problemi. Pandemijska kriza pogodila je i šibensko gospodarstvo i otkrila svu njegovu ranjivost.

Naše je gospodarstvo naslonjeno na tercijarne djelatnosti: turizam, trgovinu, ugostiteljstvo... Realno stanje u ovoj krizi gubitak je na stotine radnih mjesta, pad prihoda zaposlenika, obrtnika i malih poduzetnika. U takvoj situaciji gradska uprava mora biti puno osjetljivija i solidarnija s pogođenom populacijim. Potrebno je drugačije upravljanje poduzetničkom zonom Podi, gdje je važno napraviti diferenciranu cijenu zemljišta te s dodatnim benefitima privući investitore u proizvodnim djelatnostima. Bez povratka proizvodnje u Šibenik ne možemo računati na stabilnu gospodarsku sliku. Također, mi imamo i određene ambicije vezano za dovođenje vode na poljoprivredna zemljišta i rekonstrukciju pristupnih putova te pomorsko dobro, posebice na Jadriji i Brodarici – zaključio je Baranović, pozivajući još jednom građane da iziđu na izbore i, ako žele politiku solidarnosti i jednakih šansi, da za gradonačelnika zaokruže njegovu listu pod brojem 1 te listu broj 5 za Gradsko vijeće.

Ostanak kod kuće, ustvrdio je, krivi je izbor.

18. travanj 2024 21:50