StoryEditorOCM
ŠibenikŠminkanje ruine

Kakva-takva sanacija: Reakcija nakon teksta u 'Slobodnoj Dalmaciji' - očišćeni i ograđeni prostori u 'Šarinoj pekari'

Piše Joško Čelar
5. travnja 2019. - 11:05

Bilo je to uistinu neočekivano. Neposredno nakon što je u "Slobodnoj" objavljena naša priča o hrpama smeća unutar i oko ionako ruiniranih objekata, nekadašnje Šarine a potom "Krkine" pekare, koji su pretvoreni u parkiralište, dogodilo se ono čemu bi se malo tko nadao.

 

 

Naime, ekipa radnika Gradske tržnice u vlasništvu Zagreb montaže, pohitala je u prostore derutnih zgrada, počistila otpad i smeće na mjestima provaljenih objekata i zagradila ih daskama. Nastojalo se, makar i najjeftinijom improvizacijom, nešto učini u ekološkoj zaštiti toga prostora.

 

 

– Valja podsjetiti, rekao nam je Ante Pulić iz Gradske tržnice, koji je vodio ekipu za kakvu-takvu sanaciju prostora, da ovo mjesto kao i mnoga druga onečišćuju ponajprije sami prolaznici. U blizini su spremnici za smeće, ali neki za to uopće ne mare, bacajući otpad gdje ih je volja. Slična je situacija i oko tržnice, čega smo svjedoci svakoga dana. Važno je da smo sada zatvorili i izolirali te prostore.

A devastirani kompleks i dalje čekaj neke bolje dane i trajno rješenje, odnosno rekonstrukciju ili rušenje samih objekata. Na potezu su, napokon, vlasnici tih nekretnina, obitelj Šare i Zagreb montaža.

 

 

No, nije ovo jedini primjer kada se u okolišu interveniralo nakon medijskog ukazivanja na problem. Recimo i to, da smo prije nekoliko godina objavili priču o razrovanim ulicama, Težačkoj i Zdravka Bege, upravo u bliskome okružju bivše pekare. Podsjetili smo tada, i fotografijama ilustrirali, kako te ulice izgledaju kao da su iz doba Drugoga svjetskog rata! Samo nekoliko dana kasnije, ulice su dobile novi asfaltni sloj. Očito, za neke stvari i zaslugom medija, još ima nade.

24. travanj 2024 09:35