StoryEditorOCM
ŠibenikIŽBENIKA

Kako se urbanizirao šibenski HDZ: izgubili su županiju i postali gradska stranka daleko od volova i bukara

Piše Zdravko Pilić
8. listopada 2022. - 18:20

Imaju li nekoliko naizgled nepovezanih događaja u Šibeniku i županiji mu posljednjih dana ipak nekakav zajednički nazivnik? Što je, primjerice, zajedničko otvaranju FAN Shopa nekoć slavne Šibenke na mitskom Baldosu – ostatku svijeta poznatom kao Baldekin – promociji monografije Pakova Sela u Etnolendu Dalmati na Pakovom selu i pobuni stanovnika Perkovića u Sitnom Donjem protiv Odašiljača i veza, zbog postavljanja antena, odnosno baznih stanica, za mobitele i kojekakve druge telekomunikacijske uređaje.

Moguće! Moguće je da svjedočimo promjeni onog što bi se učeno moglo nazvati ‘promjena paradigme’ koja se kao mantra i dogma, ponavlja već 30-ak godina, a glasi – HDZ suvereno vlada zagorom i selima u unutrašnjosti, a u gradovima se muči i nikako im ne uspijeva trajno zavladati većim centrima i urbanim institucijama, koje im uporno izmiču i otkazuju poslušnost?

Jer, u Šibeniku i županiji mu, situacija je stubokom drugačija od toga. Tko bi gori sad je doli! HDZ, naime, ne da ne drži Zagoru, nego ne drži skoro pa ništa u županiji osim Šibenika. I još jednog grada - Skradina. U Kninu vlada Mario Ćaćić koji je do jučer bio Jelićev dogradonačelnik, a sada je kada je Jelić nakon četiri godine vladanja u Kninu osvojio županiju, nastavio samostalno.

U Drnišu se HDZ-ov gradonačelnik Begonja ne osjeća baš najkomodnije jer nema većinu gradskom vijeću, kao što je nema ni Ante Cukrov Desto u Vodicama. U Rogoznici i Ružiću HDZ se održava na vlasti jedino zahvaljujući nezavisnim načelnicima općina. Jedine čvrste točke otpora u zaleđu već prilično izgubljene obalne crte – općine Primošten, Tribunj, Pirovac, Tisno, Murter davno su i izgleda trajno ‘dehadezeirane’ – ostale su tako Unešić i Promina. A pitanje je do kada će i to odolijevati. Jer, glavna zvijezda na predstavljanju monografije o Pakovu, pored svih HDZ-ovih vedeta brojnog i utjecajnog pakovačkog lobija i drniškog gradonačelnika bio je mladi – i nezavisni - gradonačelnik Pule, podrijetlom iz Pakova, Filip Zoričić. Koji je doktorirao na – Vladi Gotovcu!

Još jedan nezavisni, Ante Rakić, predsjednik MO Sitnog Donjeg, predvodi pobunu u Perkoviću, u kojoj se ime malonogometnog kluba ‘Croatia’ nije mijenjalo od 1971. kada je osnovan, a potporu mu daje dožupanica Iris Ukić Kotarac, s NL Stipe Petrine. Što znači da je i tu HDZ trajno prdnuo u varćak. A možda i kod ‘ostatka ostataka’ braniteljske populacije, nakon što je baš dožupanica Ukić Kotarac prigodom nedavne obljetnice Rujanskog rata ustanovila, obilježila i proslavila po prvi put Dan branitelja Šibensko – kninske županije.

Što je ostalo HDZ-u? Izgleda samo grad Šibenik! Pa na koncu ispada da je HDZ u ovoj županiji – paradoksalno – postao isključivo urbana, gradska, da ne kažemo građanska stranka, koja ne samo da je utekla daleko od volova, bukara i inih seoskih narativa nego je došla dotle da im se glavne vedete, poput Paška Rakića, predsjednika Gradskog Odbora, radije slikaju i po fejsu ukazuju na otvaranju FAN Shopa Šibenke, na Baldekinu, koji je crkva građanskog Šibenika i modernog gradskog identiteta, za čije su otvaranje, na koncu konca, presudno i zaslužni, jednako kao i za prostorije Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, koje se smjestilo na prestižnoj lokaciji, tik uz Bilinićevu Vijećnicu i Jurjevu Katedralu. Zanimljivo, zar ne, koliko se to promijenio HDZ...

25. travanj 2024 13:14