StoryEditorOCM
ŠibenikŠkola o kojoj bruji Hrvatska

Kako je ravnatelj OŠ Tina Ujevića zaradio pohvalu Ministarstva obrazovanja, nakon upada jedne mame u razred, ljute jer joj dijete mora nositi masku

Piše Marija Lončar
11. rujna 2020. - 16:06

-Cijela Hrvatska bruji o ovome. Vjerujte, već sam umoran od svega i nije mi do ovakve popularnosti!

Tako je "proboj" jedne mame u školu, a potom i u razred, bez maske i mjerenja temperature na ulazu, prokomentirao ravnatelj šibenske OŠ Tina Ujevića Vladimir Braica. Izgred koji se na početku, nikad neobičnije i neizvjesnije, školske godine dogodio u toj školi, brzo se pročuo i izvan granica Šibenika i županije te stiga i do Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je, vidjevši što se dogodilo i kako je Braica reagirao, brzo reagiralo i podržalo ravnatelja.

Slučaj o kojem govori Hvatska dogodio se u utorak poslijepodne. Energična i ljutita žena, jedna od, kako se neslužbeno doznaje, sudionica nedavnog zagrebačkog "Festivala slobode" prosvjeda protiv uvedenih, aktualnih epidemioloških mjera za suzbijanje širenja korone, u školu je upala negodujući zbog toga što njezino dijete u razredu mora nositi masku. Na ulazu u školu nije se obazirala na traženje domara da joj izmjeri temperaturu, već je mimo njega, bez maske na licu, ušla u predvorje te se zaputila u razred predmetne nastave. Nastavnica hrvatskog jezika bila je iznenađena njezinim neočekivanim dolaskom, štoviše bila je šokirana kada je majka prekinula nastavu i počela svoju galamu o kroni i epidemiološkom mjerama te je one koji ih se pridržavaju nazvala, među ostalim, poslušnicima i ovcama.

U pratnji gospođe bilo je još dvoje ljudi koji su slijedili njezin primjer i ušli u školu, ali su se, prema riječima ravnatelja Braice, zadržali u holu, također odbijajući izmjeriti temperaturu i staviti masku.

Nakon što je u školi nastala "zbrka i strka", jer se s najglasnijom prosvjednicom protiv maski nije moglo razgovarati i tako, eventualno, riješiti cijela situacija, Braica je pozvao policiju te su prosvjednici napustili školu, bez primjene "sredstava prisile", kako je svjedočio Branica. Ističe kako je nastavu u školi organizirao u skladu sa svim preporukama i mjerama HZJZ-a i Nacionalnog stožera, odnosno Ministarstva znanosti i obrazovanja. Budući da škola nema dovoljno prostora da bi se u svim učionicama osigurao potreban razmak između učenika, najveći dio njih, riječ je, naravno, o đacima viših razreda, na nastavi mora nositi maske. Sve u skladu s preporukama, ponavlja Braica.

Izgred se nije ponovio, a policija je, kazao je Braica, utvrdila kako u svemu ipak nema prekršajnih elemenata vezanih uz eventualno kršenje javnog reda i mira. Premda, reći će ravnatelj OŠ Tina Jujevića, ni u dućan ne možete ući ako ne stavite masku, a ako idete na sud pretresu vas prije ulaza. I škola ima svoj pravila, kaže Braica koji o ovom slučaju nije izvijestio resorno ministarstvo, pa ga je utoliko njihova "pohvala" zatekla. No, obavijestio je šibenski Upravni odjel za društvene djelatnosti koji mu je također dao podršku.

-Ono što se dogodilo u OŠ Tina Ujevića nije se dogodilo ni u jednoj drugoj školi, niti je u gradskoj upravi bilo poziva roditelja nezadovoljnih što njihova djeca moraju nositi maske. Većina roditelja protiv toga nema ništa. U ovom trenutku na ravnateljima je najveći teret organiziranja nastave, ali sve se radi u skladu s propisanim mjerama – zaključila je šibenska pročelnica za društvene djelatnosti Mirjana Žurić.

02. svibanj 2024 23:14