StoryEditorOCM
ŠibenikGlava šotobraco

Kako će euro naše ijade priko noći pritvorit u stotine

Piše Branimir Periša
20. kolovoza 2022. - 13:27
Zagreb, 150722. Konzum je medju prvima na svojim racunima uz kune istaknuo i cijene u eurima.Neja Markicevic/Cropix/Cropix

El Tigre uša je u betulicu Dobre Parone noseći saketić sa teke spize. Zasta je isprid šanka, osvrće se oko sebe, a onda se opipava rukom priko ramena, oko vrata, po šiji…

- Moca i sina, šta van je? Da mi niste buve ol' krpelje donili u butigu!? - zabrinila se Dobra Parona i složila zgađenu facu samo na spomen otih bagudina. Već je zauzela atento obranbeni stav sa raspršivačen insekticida u ruci koji je strelimice izvukla šoto šanka, na mistu di u kaubojskin filmoviman barmenu stoji skraćena puška dvociva.

Poručija jon je režećin glason neka se s oton štricalicon radije ustremi na muve šta jon zuju lokalon. Ma šta zukuje, paru dronovi, ima ih četri u kilu - bez imalo obzira oštraca je higijenske uvjete nježinoga bufetića.

Ovce za striženje

- Pipan se da vidin je li na meni ostalo išta vune da me ovi šta vodu zemlju i prodavači raznih usluga i dalje mogu strići sa poskupljeniman! - povjerija jon se i polu tugaljivo - polu ljutito zgrabija oni saket sa spizon iz kojega je ispa paketić lamica, također skupljih nego prije koji misec.

- Sada je gorivo pojeftinilo, pa u čemu je onda stvar, osin u striženju ovaca!? - govori jon El Tigre, i dalje se pipajući uzduž i popriko.

- A ne znan van to sa gorivon, ali znaden da se benzina, pa i nafta kvaru, ka i sve ostalo. Oću reći - naglasila je unoseći mu se u facu - biće je ota kvarljivost goriva uračunata u konačnu cijenu proizvoda. A šta se tiče lamice - je da je poskupila - ali je i dalje univerzalna sitnica. Poslin brijanja, čovik š njomen more i žile pririzati ako mu je baš muka od svega! - još se i sprda s njimen.

- Ako je pitanje jel' ostalo vune za striženje, nastavila je posprdno, otaj vaš đemperić na prsima i dalje je obilat, i ne bi rekla da se linjate, ol' da vas je ostriglo, jopeta jon vrag ne da mira i tenta svoga omiljenoga gosta.

- Ne znan, vidićemo kada se po novoj godini priđe na euro. Oto je stvarno moćna valuta: naše ijade, ka rukon odnesene pritvara u stotine razotkrivajući di smo i šta smo. Pa još kada i zato sve poskupi, biće veselja, cike i vriske do neba - zavija se ovi u crno i ne pušta mračne misli od sebe.

Koja đavlija kriza?!

- Ma o čemu vi? Koja đavlija kriza, kada će na kraju balade 20 mijuna gostiju ostvariti 100 mijuna noćenja i Rvaskoj doniti zaradu od 12 miljardi kuna!? Dovoljno za crnu zimu, maše mu ona sa friškin novinaman di se sve oto vidi iz masnoga naslova.

- Je, ali u istin otin novinaman piše i to da iz zemalja koje nisu u EU u Rvasku moreš uniti šta oćeš od ribe i plodova mora, al' ne smiš paštetu. Nismo normalni, pašteta je najbolja spiza na moru, ol' u ribama... Još kada se rastopi na suncu... - počeja je samomen sebi činiti gricule dok je ona zgađene face, odvraćala glavu od njega.

A kada smo već kod cike i vriske, već je ima za sljedeće lito, progovorila je poslin malene stanke.

- Udruga Pokret otoka piše ministru Butkoviću i kritizira prijedlog novoga Zakona o pomorskomen dobru. Da će otirati građane sa plaža, dajući koncesijonariman puno više prostora za njiove arganje uz naplatu.

Triba zauzesti prvi red na svakoj plaži. Ne sa šugamaniman - to radu turisti - nego ćemo braniti svoje pravo na slobodni pristup obali sa ostiman. Nako, da su tute pri ruci, uperene u žalo, sasvin miroljubivo! - reka je ladnokrvno.

- Uz božju pomoć! - odgovorila je i brzo se prikrstila, na šta je on reka da bi se za dobar ishod možda tribalo pričestiti sa bezglutenskon hostijon. Ako jon je čudno, takva je oštija, sasvin u trendu, bila na izbor hodočasniciman na proslavi Velike Gospe u Vrpolju...

20. travanj 2024 00:58