StoryEditorOCM
ŠibenikMEDITERAN KAKAV JE NEKAD BIO

Kad ‘Sokol‘ pristane uz šibensku rivu, to je prava fešta od ‘friškine‘. Drito iz mora, a jeftinija i do 30 posto nego na peškariji

Piše Zdravko Pilić
snimio: NIkša Stipaničev
13. ožujka 2024. - 21:02
Sibenik, 130324. Veliki interes gradjana za svjeze ulovljenom ribom koju sa svoje koce Sokol na rivi prodaje vlasnik Petar Baranovic.Niksa Stipanicev/Cropix

Mediteran kakav je nekad bio! Taj bivši slogan hrvatskog turizma najbolje ocrtava ono što se događa svaki put kad brod ‘Sokol‘ Petra Baranovića pristane uz šibensku rivu, s punim kašetama friške ribe, sa Šibenčanima koji ga nestrpljivo čekaju. Pedesetak ih je tu bilo i u srijedu navečer. U blaženom neredu kakav samo mi, Mediteranci, znamo napraviti - ‘Daj, ajde, čekaj, stani... Ma nu ga, nestat će mi ribe, dok ja dođen na red! Tribat će ode izdavat tikete, za red, ko u banci! Ma vidi ona dva di se guraju! Ma šta je mene brige da su oni novinari! Izmišljaju, samo da prije dođu na red‘ - nismo ni ja ni Nikša ostali pošteđeni. A Baranović, ribar i političar, bivši saborski zastupnik i bivši šibenski dogradonačelnikse pravda se da ima samo dvi ruke. S kojima strpljivo važe, naplaćuje i izdaje račune. Nema, sve je tu po PS-u! Barem ono što smo mi vidjeli! Tu su u kašetama moli, veći i manji, kozice, grdobine, trlja, struni, di koji škamp. I po onom što smo vidjeli najbolje kure moli!

‘Ribara je sve manje, a potražnja za ribom je sve veća!‘ - lakonski nam objašnjava situaciju Baranović. Koliko ima sad ribara u županiji? - ‘Kad sam ja bio predsjednik Ceha ribara, tamo 2007. godine, bilo nas je 72. A sada nas nema više od 30 aktivnih. I ta brojka je u stalnom padu!‘ - nudi jednostavan uvid u sadašnjost i budućnost našeg ribarstva. Večeri kao što je ova bit će sve manje i manje. I riba će se, uskoro, kao i sve drugo, kupovati filetirana i smrznuta, predgotovljena u trgovačkim lancima!

A razlog zašto je Baranovićev brod i njegova peškarija uživo, s najkraćim lancem opskrbe uopće mogućim – ‘S broda u teću‘ – tako popularna i nije samo u tome što je riba friška, nego i povoljna. Cijene su i do 30 posto jeftinije nego na šibenskoj peškariji, kaže nam Ankica Labura, koja je tu svaki put kad ‘Sokol‘ preko fejsa najavi dolazak. Od tri do 30 eura po kilogramu. Većina ribe je do deset eura kilogram. I pored svega, veli nam Ankica, točan je kao sat, u minut! Osim ako, ne daj Bože, ima nekih tehničkih problema ili kvarova. Jedna nam mlada mama veli da na rivu, u kupovinu ribe, obavezno sa sobom povede i djecu. Da vidi brod, ribare, još živu ribu i kozice koje se miču u kašetama. Nešto što bi trebalo zaštiti kao nematerijalnu kulturnu baštinu...

27. travanj 2024 14:06