StoryEditorOCM
ŠibenikTužan povratak

Kad je vidio da je sam u razredu, učenik u OŠ Meterize rasplakao se; sam je i jedan đak u produženom boravku u OŠ Tina Ujevića

Piše Marija Lončar
11. svibnja 2020. - 16:02

Škola nije samo učenje, škola je i druženje, veselje i prijateljevanje, barem tako misli većina učenika, pogotovo oni u nižim razredima, ali u ponedjeljak ujutro u šibenskim osnovnim školama bilo je tužno i žalosno. U školske klupe u neko "novo normalno" doba vratilo se svega 28 učenika nižih razreda, kako je bilo i najavljeno u anketama i izjavama koje su roditelji prošlog tjedna morali dostaviti školama.
Od ukupno devet gradskih škola, u čak pet njih nije bilo nijednog učenika, pa su OŠ Jurja Dalmatinca, OŠ Jurja Šižgorića, OŠ Vrpolje, OŠ Vidici i OŠ Brodarica nastavile zjapiti prazne. Povratak u razred u kojem će biti sami s učiteljicom ili učiteljem zadnje je što bi jedan osnovac priželjkivao, pa ne čudi što se u OŠ Meterize jedan trećaš i rasplakao.

Čudna situacija

– Situacija jest specifična, ali je čudna. U našoj školi ima četvero učenika: jedan u trećem i tri u četvrtom razredu. U područnim školama na Zlarinu i u Prvić Luci je po dvoje đaka. Svi oni sjede na propisanoj udaljenosti, nema kontakata i svatko od njih ima svoj zahod. Na ulazu u školu dezinficiraju im se ruke i potplati na cipelama. Kao škola dužni smo osigurati uvjete i poštovati propise i preporuke resornog ministarstva i one Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Roditelji su obvezni djeci mjeriti temperaturu, ali škola će nabaviti beskontaktni toplomjer koji bi nam trebao već sutra stići – rekla je ravnateljica OŠ Meterize Margit Vrbičić, potvrđujući kako nijednom učeniku nije bilo baš svejedno doći u praznu školu, pa će ih školski psiholog sutra obići u učionicama.


Učenici, objašnjava dalje Vrbičić, imaju tri sata, pa nakon 10.30 zapravo odlaze kući. Koliko je cijela situacija komplicirana, potvrđuje i to što učenici koji su se vratili u školu i dalje imaju online nastavu iz engleskog, glazbenog, vjeronauka i tjelesne kulture, jer u razred im ne mogu dolaziti predmetni nastavnici.
Deset minuta prije osam sati u ponedjeljak ujutro pred školu Petra Krešimira IV. na Šubićevcu stiglo je dvoje učenika, u pratnji s osobama koje su njihovi roditelji naveli u prijavama. Oni ih ispred škole moraju dočekati i kada nastava završi, napominje ravnatelj Darko Junaković.


– Dobro je u ovoj situaciji što su oba učenika iz istog, četvrtog razreda. Mi ravnatelji sada moramo biti "atento". Ova grupa mora ostati ista sljedećih 15 dana, a ako bi se neko dijete javilo u međuvremenu, ako bi se dogodilo da njihovi roditelji imaju takvu situaciju da dijete moraju poslati u školu, morali bismo vidjeti i konzultirati se s nadređenima što učiniti – kaže Junaković.
Sve epidemiološke preporuke i naputke uredno je odradila i OŠ Vidici, ali dok se u matičnu školu nije vratio nijedan učenik, u područnoj u Ražinama, kaže ravnatelj Darko Relja, nastavu "uživo" ponovno prate četiri prvašića.
Slično je i u OŠ Brodarica, gdje nijedan roditelj nije poslao svoje dijete, ali se u područnu, na otoku Krapnju, vratilo dvoje učenika.

Povratnika 1,5 posto!

U OŠ Fausta Vrančića, jedinoj školi u gradskoj jezgri, svega je troje učenika, ali je zato u područnoj dvostruko više – šestero, pa je to i svojevrsni rekord u ovoj neveseloj priči. Zanimljiva je situacija i u OŠ Tina Ujevića, gdje u klupama ponovno sjedi troje đaka, podsjeća pročelnica za društvene djelatnosti Mirjana Žurić.


– Od tih troje djece, imamo jednog učenika drugog razreda koji je u produženom boravku. Roditelji, naime, oboje rade i stvarno nemaju mogućnost ostaviti dijete kod kuće, kako su i naveli u anketi. Dijete će nakon što mu završi nastava, nakon trećeg sata, samo ostati u školi s dvjema učiteljicama sve do 15 sati, kada će po njega doći roditelji. Problem je i topli obrok jer za jedno dijete nikome se ne isplati kuhati, pa je ravnatelj primoran riješiti to s nekim restoranom – kazala je Žurić.


Osim ovih 28 osnovaca na šibenskom području, u ostale škole u županiji vratilo se još svega 18 učenika. Budući da je u Šibensko-kninskoj županiji 3550 djece koja pohađaju prva četiri razreda, "povratnika" je, kako pokazuju podaci Sindikata hrvatskih učitelja, tek 1,5 posto!

04. svibanj 2024 20:01