StoryEditorOCM
Šibeniknovogodišnje kupanje

Jubilarna deseta banjada na Banju: dvanaest veličanstvenih ni ove godine nije zatajilo - Sretna ti nova, gradino!

Piše Zdravko Pilić
1. siječnja 2022. - 13:40

Tradicija da Šibenik u Novu godinu uđe novogodišnjom banjadom najhrabrijih obilježila je prvi pravi jubilej – desetu godišnjicu. Prva je, sada već povijesna banjada na Banju bila na Novu, 2013. godinu, tek što je gradska plaža Banj otvorena. Otkrila je i dotad nepoznatu, skrivenu panoramu Šibenika, s kupolom katedrale Svetog Jakova u livom kantunu, koja je otad postala obavezan motiv svih turističkih selfija.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

A u tih deset godina, pored organizatora i duhovnog vođe Zorana Lučića Luce, nisu se puno mijenjala ni imena dvanaestorice veličanstvenih, koji su se i ove godine, točno u podne obanjali na Banju. U moru, za koje Luca tvrdi, da se i za najtoplijih dana, zbog rijeke Krke i utjecaja njenog potopljenog ušća, vrti oko osam stupnjeva Celzijusovih.

Bili su tu, kao i svake godine stari Funcut, legendarni Boris Pelajić Pele, Zvone Blažević, Ivica Lokas, Krešimir Ivančević – glumio je Dida Mraza - šibenski maratonac, ratni dragovoljac i nindža i u osamdesetim godinama, Mladen Slavica, pa tetovirani šibenski Hellboy kojeg svi u gradu znaju po nadimku, al nitko po imenu... Uz poruku - 'Sretna ti nova, gradino!'

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

a sve njih Luca je – kao glavni i ovlašteni gradski performer – pripremio bijela covid odijela, s kojima je većina i ušla u more, a skinula kad su iz njega izišli. I bacili u škovace za infektivni otpad - 'Na taj način smo htjeli poručiti da nam je dosta više i kovida, i pandemije, i ludosti oko njega, i da želimo da sve to ostane u kanti za škovace iz prošle, 2021. godine. U kojoj se jedinoj, zbog korone, nismo kupali. A da u novu 2022. uđemo bez te prtljage, isti onakvi kakvi smo i prije bili, lipi debeli i veseli' – kazao nam je Luca.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
24. travanj 2024 13:36