StoryEditorOCM
Šibenikceh ugostitelja

Joso Smolić: Samo nas sezona može spasiti, hitno se moramo početi pridržavati mjera i procijepiti ljude!

Piše Šibenski.hr
16. srpnja 2021. - 16:33

Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, objavio je priopćenje nakon što su sve županije na Jadranu, pa tako i Šibensko-kninska, dobilje status narančaste zone zbog većeg broja novozaraženih koronavirusom.

- To što su sve županije na hrvatskoj obali na epidemiološkoj karti Europe dobile status narančaste zone, nas koji direktno radimo u turizmu dovelo je u vrlo neizvjesnu i ozbiljnu situaciju. Ovo je druga turistička sezona u kojoj ugostiteljsko-turistički sektor radi u izvanrednim okolnostima izazvanim pandemijom COVID-19. Prošla sezona bila je zaustavljena polovicom kolovoza upravo zbog rasta broja oboljelih od COVID-19 a sad nam se počinje dešavati sličan scenarij.

Međutim, obrtnici i poduzetnici koji rade u turističkoj branši pa i sve djelatnosti koje se naslanjaju na ovaj naš sektor nemaju više snage ni financijske mogućnosti ponovo izdržati moguću istu situaciju kao i prošle sezone. Ukoliko se hitno ne počnemo ponašati odgovorno, strogo se držimo mjera, u dovoljnom postotku procijepimo, izgubit ćemo još jednu sezonu ali sad s puno težim posljedicama- ističe Joso Smolić.

Smolić pri tom podsjeća da ugostiteljstvo i povezne djelatnosti čine 25 posto BDP-a RH te da turistički sektor broji oko 320 tisuća radnih mjesta. S druge strane, u godinu i pol dana pandemije turističko-ugostiteljski sektor ostvario je pad prometa u prosijeku od 40 posto. Mjere Vlade RH nesumnjivo su pomogle sektoru da premosti probleme u poslovanju te su pomogle u očuvanju radnih mjesta.

Sada svima, naglašava Joso Smolić, jedino dobra turistička sezona može dati „vjetar u leđa“.

- U ovom trenutku moramo raditi na strožoj kontroli pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, na sankcioniranju svih koji se ne pridržavaju mjera te povećanju procijepljenosti. Očekujem u tome veći angažman svih relevantnih institucija. U konačnici, nije ovdje u pitanju samo turističko-ugostiteljski sektor. Epidemiološka slika utječe na stanje u cijelom gospodarstvu te jednako tako utječe i na to hoće li nam djeca od jeseni krenuti normalno u školu - kazao je na kraju Smolić.

15. travanj 2024 13:40