StoryEditorOCM
Šibenikveliki gubitak

Joško Bačelić o šibenskom ubojici koji mu je bio klijent: Pamtim ga po dobrim investicijama, ne znam kako su kola krenula nizbrdo...

Piše Ivo Mikuličin
31. siječnja 2021. - 18:33

- Strašan događaj i veliki gubitak za grad Šibenik i poslovnu zajednicu uopće. Ne znam dobro jedino nesretnog Tonija Šparadu, ali svi su ostali, u to sam se uvjerio osobno, pripadali jako vrijednim i maksimalno poslovno angažiranim obiteljima. To što se dogodilo se iz moje perspektive ne može ničim objasniti nego samo potpunim i vrlo teškim afektom koji potpuno eliminira razum i promijeni izvorni karakter pojedinca – tako je počeo razgovor o četverostrukom ubojstvu uspješni šibenski poduzetnik Joško Bačelić, koji je na sebe posebno skrenuo pozornost projektom podvodnog tunela – akvarija, čime bi otok Krapanj, poznat po spužvarstvu i turizmu, bio na atraktivan način spojen s kopnom.

Riječ je gospodarstveniku u čijoj biografiji se krije upravljanje „pristojnim“ brojem tvrtka, ali i podatak da je bio direktor šibenske poslovnice Erste Banke.

- Nesretnog Branka Kolopera upamtio sam kao izuzetno korektnog klijenta. Poduzetnika, koji mi je neprestano stizao s novim investicijama, koje su imale smisao, zaslužile bankovnu potporu.

Uspješno je širio svoju mrežu pekarnica i trgovina, poslovao je s gotovo svim trgovačkim lancima. Kako su kola krenula nizbrdo? Je li se problem mogao riješiti bez stečajnog postupka? Na ta pitanja ne mogu precizno odgovoriti, a, za razliku od mnogih, koji se javljaju ovih dana, bježim od nagađanja.

Istodobno, Bačelić nije štedio pohvale na račun obitelji Slamić, jednako na račun hotelijera Dane Slamića i (bivšeg) vlasnika „Djela“ njegova brata Jose, a pogotovu na račun Josina sina, ubijenog Tedija.

- Mislite da je mala stvar za Šibensko-kninsku županiju to što je Tedi sa svojim ocem, kraj svih velikih trgovačkih lanaca, koji su preplavili Lijepu našu, uspio održavati na nogama lokalnu tvrtku „Djelo“ s više od 3 tisuće zaposlenih!? S dućanima u malim mjestima i središtu Šibenika. Znam da o tome malo tko želi danas govoriti, ali zar o njegovoj poslovnoj smionosti ne svjedoči i podatak da je u aktualnoj pandemijskoj krizi praktički dogovorio uređenje novog hotela u Tisnom, bolje rečeno preobrazbu stare tišnjanske škole u novi generator turizma u toj murterskoj općini. Uostalom, o ozbiljnosti tog projekta je u ovim teškim trenucima kratko progovorio i tišnjanski načelnik, istaknuti SDP-ovac Ivan Klarin – nastavio je Bačelić.

Naš sugovornik ne krije svoje dobro mišljenje o sposobnostima ubijene ekonomistice Radojke Danek, ali ne bježi i od analize, efekta i posljedica stečajnih postupaka, makar drži da poslije velike tragedije nije baš i idealan trenutak za takva glasna razmišljanja.

-Relativno male gospodarske sredine i mala tržišta u lokalnim zajednicama ne mogu baš funkcionirati onako kako business funkcionira na velikim zapadnim i istočnim tržištima. Model rasta firmi, mortalitet i natalitet u SME segmentu nije nimalo sličan u ključnim brojkama pa bi zato i zakonodavac, vjerovnici pa i fiskalni sustav trebali biti senzibilniji i drugačije postavljeni prema poduzetniku u maloj sredini a koji se nađe u teškoćama, a osobito i u ova sada vrlo specifična i gospodarski teška vremena- poentirao je Joško Bačelić.

26. travanj 2024 07:37