StoryEditorOCM
Šibeniksložna braća pijacu grade

Još uvijek se važe hoće li šibenska tržnica otvoriti svoj ‘zeleni‘ dio i peškariju: U međuvremenu verduru i mrs možete kupiti na fejsbuku

Piše Branimir Periša
7. travnja 2020. - 13:44
Šibenska tržnica je zatvorena. Tek mali dio trgovina koje su u sklopu tržnice rade.  Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Na šibenskoj Pijaci rad je dopušten jedino kioscima pa dok uprava Tržnica Šibenik odvaguje mogućnost da otvori svoj 'zeleni' dio i peškariju pod uvjetima kakve propisuju epidemiolozi i čeka na precizne naputke Nacionalnog stožera CZ, poznati šibenski pjevač Branimir Bubica i njegov brat Tomislav oformili su vlastitu i našu, javnu Šibensku pijacu, ali na fejsbuku.

Ovih dana otvorili su stranicu Šibenska pijaca online i pozvali OPG-ove zakinute zatvaranjem zelene tržnice da ponude svoje proizvode u grupi i povežu se s potencijalnim kupcima: prema svemu sudeći zaorali su dobar vrtal, jer se, govori Tomislav, za 24 sata u grupu prijavilo 2300 članova, potencijalnih kupaca, a OPG-ova je oko desetak. Svega blaga božjeg, od mrsa do zeleni iz domaćih pušnica i vrtova, te iz ribarskih mreža nudi se na virtualnoj Šibenskoj pijaci i po dogovoru dostavlja na kućna vrata naručitelja.

-Ideja je došla spontano. Želimo poticati proizvodnju lokalnih OPG-ova, a na ovoj stranici mogu se predstaviti i dogovoriti prodaju, govori Tomislav Bubica, inače administrator Šibenske pijace online.

Obojica imaju iskustva s time, budući da je zajedno s Branimirom, također pokretač destinacijsko-turističkog portala na engleskome Like Šibenik, gdje na adresi www.likesibenik.com predstavljaju prirodne ljepote i turistička odredišta županije.

-I građani su željni zdrave domaće hrane u ovim teškim danima karantene i nadam se da ćemo i kada sve ovo jednom prođe, steći naviku on line kupovanja svježe hrane. Hranimo se zdravije, krajnje je vrijeme i potaknimo domaće proizvođače da rastu. Pomozimo jedni drugima dopunio je brata Branimir i naglasio kako je grupa javna, a ne komercijalna: stoga je važno naglasiti kako je odgovornost u kupoprodaji isključivo na proizvođačima i kupcima.
-Imajte to na umu pojave li se ikakvi problemi ili neugodnosti, poručuju braća Bubica.

Što se tiče opustjele, one prave šibenske Pijace, od direktora Dalibora Slavice zasad ne uspijevamo saznati ništa više od toga osim da čeka na jasnu, preciznu odluku Nacionalnog stožera.

Premda brojne tržnice u zemlji obavljaju preinake u skladu sa zahtjevima epidemiologa, prema uvjetima koji su već poznati, jedino što nisu službeno potvrđeni, pa banke na peškarijama zakriljuju zaslonima od pleksiglasa ili već danima, na zadovoljstvo građana i proizvođača organiziraju prodaju zeleni u drvenim kućicama kakve je svaki grad kupio za adventske manifestacije - u Šibeniku se još ništa ne događa.

Slično je i u Vodicama, gdje je prostor tržnice doduše. detaljno dezinficiran i također se čeka na precizne naputke Nacionalnog stožera.

Šibenik je inače, jedini grad u zemlji gdje je komunalna tržnica privatna, a ne gradska. Za to je postojala kratkotrajna zakonska mogućnost koju su gradske vlasti prije gotovo 25 godina iskoristile da bi prodale pijacu te gradska uprava u sadašnjoj situaciji sve i da hoće, ne može organizirati zelenu tržnicu. Niti zakonski, a nije za tu djelatnost ni kadrovski ekipirana.

-Mi smo Tržnicama Šibenik ponudili na raspolaganje naše drvene kućice da organiziraju prodaju ukoliko žele i više od toga ne možemo učiniti, kratko je kazao dogradonačelnik Danijel Mileta, potvrđujući kako u Upravi tržnica vjerojatno čekaju na konačnu odluku Stožera.

Dalibor Slavica međutim, kućice ne smatra najboljom opcijom, ali nije iznio svoj prijedlog.

25. travanj 2024 05:34