StoryEditorOCM
ŠibenikETO PRILIKE

Još uvijek se ne zna tko će ‘useliti‘ u kafić u Minerskoj, a vrijeme za prijavu polako curi: ‘Ugostitelji bi imali posla…’

Piše Marija Lončar
3. ožujka 2024. - 08:30
Šetnica u kanalu Svetog Ante i zgrada posjetiteljskog centra sa ugostiteljskim objektom.  Niksa Stipanicev/Hanza Media

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Šibensko-kninske županije "Priroda" ponovo traži ugostitelje koji bi vodili caffe bar u Posjetiteljskom centru "Kanal sv. Ante" koji se nalazi na drugoj strani šibenske luke s pogledom na cijeli grad, a smješten je u preuređenim objektima bivše vojarne Minerska kroz koju prolazi najpopularnija šibenska šetnica.

Posjetiteljski centar otvoren je, podsjetimo, krajem svibnja prošle godine, a realiziran u sklopu turističke valorizacije Kanala sv. Ante koji ima status zaštićenog krajobraza. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 3, 5 milijuna eura od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano 2, 6 milijuna eura nepovratnih sredstava. Zgrada nekadašnjeg vojnog kompleksa Minerska pretvorena je tako u suvremeno uređen i opremljen centar s info pultom, suvenirnicom, višenamjenskom dvoranom za predavanja te uredima zaposlenika.

image

Šetnica u kanalu Svetog Ante i zgrada posjetiteljskog centra sa ugostiteljskim objektom.
 

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Značajan dio zauzima i muzejski postav koji koristeći se multimedijom priča priču o samom kanalu, mjestu gdje se dodiruju more i rijeka Krke, njegovoj geologiji, biljnom i životinjskom svijetu. Posjetiteljski centar ima važnu ulogu i u prihvatu svih koji žele obići tvrđavu sv. Nikole kojom također upravlja "Priroda", a koja je 2017. godine upisana na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine kao dio obrambenog sustava Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća zajedno s fortifikacijskim sustavom Zadra, Bergama, Peschiere del Garde i Palmanove u Italiji te Kotora u Crnoj Gori. Istodobno sa središnjom zgradom Posjetiteljskog centra, uređena je i poučna staza za slabovidne i slijepe osobe te sanitarni čvor. Također, jedan od objekta preuređen je za potrebe caffe bara s otvorenom terasom i zimskim vrtom koji je, barem su se tako nadali u Prirodi, s radom trebao početi još lani, vrlo brzo nakon otvorenja Posjetiteljskog centra.

image

Sibenik, 120422.
Uvala Minerska u kanalu Svetog Ante.
Obilazak novog Posjetiteljskog centra tvrdjave Svetog Nikole i kanala Svetog Ante.
Na fotografiji: Anita Babacic Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda.
Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media

Niksa Stipanicev/Hanza Media

- I tada smo bili raspisali natječaj, bilo je upita, ali se na kraju nije nitko javio. Sezona je počela i vrijeme je, zapravo, bilo nezgodno, pa smo zato odlučili natječaj ponoviti sada kako bi se ugostitelji mogli pripremiti na vrijeme. Prijave na poziv na nadmetanje za davanje koncesijskog odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti tipa caffe bar, raspisan je 26. siječnja i primaju se do 11. ožujka. Upita i ovaj put ima dosta. Na sva pitanja koja zanimaju moguće koncesionare mi odgovaramo i te upite s odgovorima objavljujemo na svojim web stranicama kako bi se i drugi mogli informirati. Za sada još nije stigla niti jedna prijava, ali ljudi se kod nas na natječaje obično javljaju zadnji dan - govori ravnateljica JU "Priroda" Anita Babačić Ajduk.

Ističe kako je natječaj raspisan u skladu s pravilnikom o koncesijskim odobrenjima u zaštićenom području koji je donijelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, pa se tako koncesija za rad budućeg kafića izdaje na rok od tri godine tijekom kojih je minimalni iznos naknade nešto veći od 40 500 eura. Naravnom, prednost će imati ugostitelji koji punude veću cijenu i to će biti najvažniji kriterij, ali ne i jedini. Traži se, kako je kazala Babačić Ajduk i "dodana vrijednost". Riječ je, zapravo, o raznim akcijama, ekološkim i edukacijama koje, s obzirom da se kafić ipak nalazi u zaštićenom krajobrazu, ponuditelj može organizirati.

image

SD
Sibenik, 260224.
Setnica u kanalu Svetog Ante i zgrada posjetiteljskog centra sa ugostiteljskim objektom.
Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Hoće li ove propozicije, uz činjenicu da je riječ o novom lokalitetu na kojem nikada nije postojao takav sadržaj pa nitko ne može ni predvidjeti kako će funkcionirati, biti izazov ili prepreka šibenskim ugostiteljima, predstoji vidjeti, no Babačić Ajduk vjeruje kako bi kafić u Posjetiteljskom centru mogao dobro raditi.

-Znam da se svi pomalo plaše te nove lokacije, ali šetnicu kroz Kanal sv. Ante posjeti 160 000 posjetitelja godišnje. To su podaci naših brojača posjetitelja koji su postavljeni na šetnici. Također, sam Posjetiteljski centar i muzejski postav u ovih devet mjeseci od kada je otvoren, obišlo je oko 10 000 ljudi. Najviše posjetitelja ima, naravno, ljeti. S obzirom da u Minerskoj imamo i plažu, ljetni dnevno imamo i po tisuću posjetitelja. No, i zimi je šetnica puna, naročito ako je lijepo vrijeme kada nam dolaze i brojni gosti iz susjednog Zadra i Splita – kazuje Babačić Ajduk.

image

SD
Sibenik, 260224.
Setnica u kanalu Svetog Ante i zgrada posjetiteljskog centra sa ugostiteljskim objektom.
Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Dodaje i kako je veliko zanimanje i vrtića i škola za posjet Posjetiteljskom centru koji nakon razgledanja muzeja djeci nudi i edukacijske radionice s programima odobrenim od Ministarstva znanosti i obrazovanja s različitim temama prilagođenim dobi polaznika. Od jeseni u Minersku je stiglo preko 60 grupa, a Babačić Ajduk ističe kako grupe učenika dolaze isključivo tijekom školske godine, odnosno izvan turističke sezone.

-Nedavno smo imali sastanak s ravnateljima i djelatnicima turističkih agencija kako bismo promovirali grupne posjete našeg Posjetiteljskog centra i muzejskog postava, odnosno edukativnih radionica, osobito stoga što smo mi ustanova koja ima primarno edukativnu, a ne komercijalu funkciju. Uspostavili smo suradnju i sa Solarisom budući da on ima hotel za djecu. Radimo na povećavanju broja posjetitelja, ali imamo i strategiju upravljanja posjetiteljima koju smo bili dužni izraditi zbog UNESCO-ove Tvrđave sv. Nikole i okolne, buffer zone – naglasila je Babačić Ajduk napominjući da su dosadašnje reakcije djece i nastavnika bile više nego dobre te su svi redom bili ugodno iznenađeni muzejskim postavom i zanimljivom prezentacijom flore, faune, klimatskih i ostalih karakteristika Kanala sv. Ante.

image

SD
Sibenik, 260224.
Setnica u kanalu Svetog Ante i zgrada posjetiteljskog centra sa ugostiteljskim objektom.
Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media

Niksa Stipanicev/Hanza Media

-U svibnju počinje i sezona posjeta Tvrđavi sv. Nikole. Lani je tvrđava bila otvorena sve do kraja listopada i posjetilo ju je 11 000 posjetitelja, no kada tvrđava bude imala i kopneni pristup, a ne samo brodom kao sada, očekujemo da će taj broj značajnije porasti – napominje Babačić Ajduk podsjećajući kako je kopneni prilaz tvrđavi dio projekta uređenja i obnove plašta jedine šibenske morske utvrde koji će, čim se otvori prikladan natječaj, biti također prijavljen za sredstva europskih fondova.

U svoj toj priči svoje malo mjesto ima i navedeni kafić, a ravanteljica JU "Priroda" ističe kako uopće ne sumnja da takav sadržaj posjetitelji zaista traže. U prilog tomu, dodaje, govori i najčešće smeće prikupljeno iz koševa uz na šetnicu u Minerskoj, a to je mnoštvo odbačenih coffe to go šalica!

image

SD
Sibenik, 260224.
Setnica u kanalu Svetog Ante i zgrada posjetiteljskog centra sa ugostiteljskim objektom.
Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media

Niksa Stipanicev/Hanza Media

-Bilo bi nam drago da ovaj put natječaj dobro prođe. Nakon što nam se lani nitko nije javio, malo smo promijenili propozicije pa ovaj put umjesto cijele godine ugostitelji mogu raditi dva mjeseca kraće. Također snizili smo za oko 15 posto i cijenu minimalne koncesijske naknade. Treba napomenuti i da ugostitelji koji će voditi kafić u objektu ne mogu kuhati, ali mogu nuditi sendviče, razne salate, sladolede, kolače... mogu organizirati i catering ako to žele. Mogućnosti postoje, a vjerujem da neće nedostajati ni posjetitelja – rekla je Babačić Ajduk s nadom da trećeg natječaja, kako bi bilo po onoj narodnoj "treća-sreća" ipak neće biti.

26. travanj 2024 15:18