StoryEditorOCM
ŠibenikBorba traje i dalje

Još nije kasno da pomognete: šibenski Crveni križ nastavlja akciju i otvara novi humanitarni račun za Kiaru

Piše Katarina Rudan
16. prosinca 2021. - 14:18

U ponoć 14. prosinca završena je akcija prikupljanja sredstava preko Gradskog društva Crvenog križa Šibenik za liječenje djevojčice Kiare Goršić, koja boluje od iznimno rijetkog tumora na mozgu i jedina šansa za njezino potpuno ozdravljenje je eksperimentalna terapija u SAD-u. Akcija je trajala 90 dana, jer to je zakonski okvir kojeg Gradsko društvo Crvenog križa mora poštivati. Pošto još uvijek nije prikupljen potreban iznos sredstava, oko 32,5 milijuna kuna, za Kiarino liječenje, koja osim uplata na poseban račun šibenskog Crvenog riža, građani uplaćuju i na druge račune otvorene za istu namjenu, akcija šibenskog Crvenog križa se nastavlja, doznajemo od ravnateljice Društva Tonke Mikulandra.

- S obzirom na to da akciju želimo nastaviti, potrebno je provesti zakonsku proceduru za otvaranje novog posebnog humanitarnog računa za liječenje Kiare. U praksi to znači da više ne smijemo oglašavati „stari“ broj računa, iako će još neko vrijeme uplate na njega stizati, već moramo dobiti drugi, novi broj što praktički znači i novu akciju u trajanju od 90 dana. Trenutno se ne koristi niti humanitarni broj telefona 060 9003, ali smo zamolili operatora da ga rezervira kako bi ponovo bio aktivan kad akciju nastavimo. Nadamo se da će procedura biti gotova do početka slijedećeg tjedna. Inače, u dogovoru smo s Kiarinim roditeljima, jer bez njihovog pristanka ne bismo mogli ništa poduzimati – rekla nam je Mikulandra.

Pojasnila je da svaka humanitarna akcija koju provodi Crveni križ mora biti prijavljena Uredu držane uprave, dobiti rješenje koje mora postati izvršno da bi se akciju provelo.

-Također, kad prođe 30 dana od zadnje uplate na račun, dužni smo našem ministarstvu koje sve kontrolira, dostaviti izvješće o prikupljenim i utrošenim sredstvima uz priložene račune. Sve mora biti transparentno – zaključila je Mikulandra.

Dodajmo da je na dan formalno-pravnog zatvaranja akcije, 14. prosinca, na posebnom podračunu Gradskog društva Crvenog križa za Kiaru bilo uplaćeno 2.438.946,45 kuna, 1.298 CHF i 12.713,27 eura.

19. travanj 2024 19:28