StoryEditorOCM
ŠibenikNajbolja u državi

Još jedno šibensko glazbeno čudo: 11-godišnja Antea Čvorak ponovila uspjeh Maksima Mrvice iz 1993. godine!

Piše Marija Lončar
7. prosinca 2021. - 11:05


Jedanaestogodišnja Antea Čvorak, učenica Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku, ovih je dana imala razloga za još jedno slavlje. Antea je, naime, najbolja u državi iz solfeggija i jedina koja je na Državnom natjecanju učenika glazbe i plesa održanom u ožujku ove godine, osvojila maksimalnih 100 bodova što nije pošlo nikomu za rukom, uključujući i natjecatelje u svim ostalim disciplinama. Ovih dana u njezine je ruke stigao i Oskar znanja, najveća i najznačajnija nagrada koju dobivaju najbolji učenici u državi.

-Antea je u prošloj školskoj godini, 2020./21., bila državna prvakinja u disciplini solfeggio, I. kategorija. I na regionalnom i na državnom natjecanju u svojoj je disciplini i kategoriji ostvarila maksimalan broj bodova, što je u glazbenim natjecanjima prava rijetkost, i time osvojila apsolutnu prvu nagradu. Vrijedi dodati i da je ova apsolutna prva nagrada još vrednija kad se podsjetimo da ju je Antea osvojila nakon 13 mjeseci nastave na daljinu. Skulptura Oskara znanja, koja predstavlja stablo s krošnjom ljudskoga mozga, rad učenice Chiare Cetušić iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zagreba, stigla je nedavno na adresu škole kad podsjetnik na golem uspjeh naše Antee i njezine mentorice Mire Grujić i kao pohvala za njihov zajednički trud i rad – kazala je ravnateljica šibenske glazbene škole Ruža Raguž Cukrov.

image
Antea Čvorak sa svojom mentoricom Mirom Grujić

Antea u glazbenoj školi uči violončelo u klasi profesorice Vanje Bošnjak, a solfeggio je njezin opći predmet. Mnogima je težak i dosadan te se učenici rijetko odlučuju prijaviti se na natjecanja iz tog predmeta. Ipak, takav odnos postepeno se mijenja te šibenski učenici posljednjih godina osvajaju nagrade i iz solfeggia, rekla je Anteina mentorica i pročelnica teorijskog odjela Glazbene škole Ivana Lukačića Mira Grujić.

No, Antein uspjeh ipak je poseban, iako ta malena glazbena škola obiluje nadarenim i nagrađivanim učenicima, istaknut će Grujić.

-Imali smo puno učenika s prvim nagradama, ali je Antea prva u našoj školi koja je osvojila 100 bodova nakon Maksima Mrvice koji je to ostvario na natjecanju ratne 1993. godine!

Antea nije uspješna samo u solfeggiu. Nagrade osvaja i na natjecanjima iz violončela. Stoga, iako je tek u 5. razredu osnovne glazbene škole, uopće ne dvoji oko toga čime će se u životu baviti.

– Znam da ću se baviti glazbom. To je definitivno! - poručila je Antea.










 

25. travanj 2024 09:40