StoryEditorOCM
ŠibenikPremda u HDZ-u tvrde da su prošla vremena kad se na Baldekin išlo po poziciju

Još jedna epizoda političkog kadroviranja: primjer izbora novog direktora šibenske 'Elektre' zorno pokazuje kako uz stručnost i sposobnost dobro dođe da imate i stranačku iskaznicu

10. svibnja 2019. - 14:57

Nitko nije laž tako afirmirao kao glavni alat u komunikaciji kako to čini politika. Evo i ilustracija koja potkrepljuje tu tezu. Riječ je o izboru novog direktora HEP-ova elektrodistribucijskog područja Šibenik, odnosno "Elektre Šibenik". Nije nimalo čudno da postavljanje prvog čovjeka u ovoj tvrtki, s poslovično dobrim i sigurnim plaćama, izaziva zanimanje aspiranata na tu dužnost, ali i javnosti. I naravno, samo ako ćemo se šaliti, ili glumiti da "nismo odavde", reći ćemo da politika s izborom direktora "Elektre" nema nikakve veze. A Nediljko Dujić (šef Županijskog odbora HDZ-a) i Željko Burić (čelnik šibenskog Gradskog odbora HDZ-a), kako izgleda, pravi su šaljivci...

Tri kandidata, tri HDZ-ovca

Javno su u opticaju tri potencijalna kandidata. Sva trojica su članovi HDZ-a, sva trojica iz sustava HEP-a. Joško Vučenović, Emil Živković i Ivica Skorić. Vučenović je stručni specijalist inženjer elektrotehnike, s 23 godine iskustva (cijeli radni staž) u "Elektri Šibenik". Član je Gradskog odbora HDZ-a, bio je šibenski gradski vijećnik, u HDZ-u je gotovo trideset godina.
Ivica Skorić je, kao i Vučenović, stručni specijalist inženjer elektrotehnike, vodio je više velikih projekata u sustavu HEP-a, a uz sve je i hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata.
 

Emil Živković je najmlađi od pretendenata na čelnu poziciju u šibenskoj "Elektri", gdje je zaposlen 11 godina, gdje je bio šef voznog parka, a odnedavno i opunomoćenik za poslove direktora. Inače je inženjer strojarstva. U HDZ-u je godinu-dvije. Dakle, sva tri kandidata su "vojnici partije", a u stručnom smislu zadovoljavaju uvjete za obavljanje poslova direktora.

No, čini se da je, neformalno, izbor već "pao", i to na Emila Živkovića, koji je nakon bolesti i nedavne smrti bivšeg direktora Ozrena Nadoveze, imenovan opunomoćenikom za poslove direktora šibenskog elektrodistribucijskog područja. Kažu, to je uvod u njegov konačni izbor za "mandatnog direktora".

I ne bi tu bilo neke posebne priče da su oni koji iz pozadine vuku konce i kadroviraju, obavili "svoj dio posla" korektno i pošteno. Da su stali iza jednog kandidata i podržali ga kao svoju akviziciju, vjerujući u njega kao najbolji izbor (ili što god već...). Jer, formalno-pravno, s obzirom na reference kandidata, ne bi pogriješili da su se opredijelili za bilo kojeg od spomenute trojke. Međutim, iz HDZ-ovih krugova govori se da su se HDZ-ovi lokalni lideri nezgodno i nekorektno poigrali s kandidatima, uvjeravajući barem dvojicu da su budući direktori, pa je priča o novom šefu šibenske "Elektre", kao obrazac (lokalnog) političkog kadroviranja, postala top tema šibenskih kuloara.

'Jednoglasna podrška'

Pokušali smo od sva tri zainteresirana kandidata dobiti izjavu. No, svi su distancirani, suzdržani i mole za razumijevanje dok izbor ne bude obavljen.
- O tome ne bih smio ništa govoriti, imamo stroga pravila oko toga. Molim vas za razumijevanje - kratko će Živković.

I sa Skorićem je bilo isto: - Vidjet ćemo što će biti i bilo bi najbolje pričekati izbor. Zainteresiran sam, to je jasno, i uzdam se u stručnost. Bit će mi žao kao čovjeku ako opet presudi "nečija riječ". Više od toga vam ne mogu reći - kazao je Skorić.

Rezerviran je bio i Vučenović, koji ne krije ambicije, ali, kako veli, i dosad je živio bez te funkcije, pa može i ubuduće. "Smetaju me samo obmanjivanja i nefunkcioniranje sustava", kaže. Ma što to značilo, dodali bismo.

Priča koju doznajemo iz insajderskih, HDZ-ovih izvora, kaže da je šibenski Gradski odbor stranke izbor direktora "Elektre" imao na dnevnom redu i jednoglasno dao podršku Jošku Vučenoviću, inače i članu toga stranačkog tijela. Neki članovi Gradskog odbora izrijekom su nam to i potvrdili.

- Gradski odbor je, kad smo donijeli odluku o tome, zasjedao u punom sastavu, bilo nas je svih 25. Prema tome, postoji 25 svjedoka da se to dogodilo - uvjeravaju nas.

No, predsjednik Gradskog odbora, šibenski gradonačelnik Željko Burić, sasvim je decidiran:
- To nije bila tema na Gradskom odboru HDZ-a, niti ćemo o tome raspravljati jer to pitanje nije u našoj nadležnosti. Nisu nas o tome pitali ni dosad, pa ne trebaju ni sada. A da su mislili pitati, već bi pitali - kratko će i odrješito Burić.

Na istom valu je, kao po dogovoru, bio i šef Županijskog odbora HDZ-a Nediljko Dujić, kad smo ga upitali je li istina da je Gradski odbor jednoglasno dao potporu Vučenoviću kao novom direktoru "Elektre Šibenik".

- Otkud vam to? Ja nemam takvu informaciju, niti je to priča kojom se lokalna politika bavila. Svi znaju da se ne raspravlja o nečem što nije u našoj ingerenciji. Bilo bi neozbiljno da se na razini Gradskog odbora HDZ-a raspravlja o direktoru državne tvrtke. Možda je tako bilo nekad, ali hajde da napravimo iskorak i napokon se naučimo da svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti. Uvjeravam vas da to nije bilo, niti će biti na bilo kojem tijelu Županijskog odbora HDZ-a, niti mi tako nešto pada na pamet! - iznio je svoj stav o ovom vrućem pitanju Dujić.

'Bilo je poziva'

Bilo je, reći će nam u nastavku razgovora, poziva zainteresiranih ljudi i svima je, kaže, odgovorio isto: To je u isključivoj ovlasti Uprave HEP-a! Dujić tvrdi da se zapravo radi samo o pritisku, ali ostaje, veli, nepokolebljivo pri stavu da Uprava HEP-a treba kadrovirati unutar svoga sustava, a ne HDZ. Nazdravlje!

Na pitanje je li Živković njegov zadnji favorit, odbacit će svaku primisao o tome, jer "s njim nemam nikakvih dodirnih točaka, ni privatno ni stranački", kaže. Gotovo bi se reklo da ga i ne poznaje, nema njegov broj mobitela, a ne vjeruje da ga možemo dobiti i u stranci, jer Emil Živković, napominje Dujić, nije aktivni član stranke, niti je u bilo kojem stranačkom tijelu.

Zanimljivo. Iz HDZ-ovih izvora, međutim, uvjeravaju nas da je Dujić i osobno rekao Vučenoviću: "Od ponedjeljka si direktor 'Elektre'". A onda se valjda predomislio, pa je u petak njegov favorit postao Živković...

Što se tu, zapravo, odigralo? Tko tu laže, a tko govori istinu? Kakva je to politika, kakav je to odnos prema ljudima i prema odgovornim funkcijama? I tko doista kadrovira na lokalnoj razini? Zar u Upravi HEP-a nisu konzultirali lokalne dužnosnike oko njihovih kadrovskih preferencija? Naposljetku, zar o naravi kadroviranja ne govori puno i sama činjenica da kao kandidati za direktora figuriraju jedino članovi vladajućeg HDZ-a?

Branitelj i procedure

I još jedna "sitnica". Ivica Skorić ima sve stručne referencije za poziciju direktora, ali je uz to i hrvatski branitelj. A Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kaže da na natječajima za posao, pa i rukovodećim, branitelji imaju prednost ako ispunjavaju sve natječajem propisane uvjete. Doduše, u slučaju "Elektre Šibenik", kako saznajemo, neće biti natječaja, jer su sva tri kandidata iz sustava, pa prema propisanoj proceduri natječaj nije potreban, nego se radi o odluci uprave HEP-a o imenovanju. Ali, usprkos tomu, HEP je državna tvrtka, pa se s razlogom valja pitati od koga treba očekivati da poštuje spomenuti zakon, ako ne od državnih firmi?!

Moglo bi se reći da se na neki ciničan način Šibeniku u iznimno kratkom vremenskom razdoblju ponavlja slučaj NP-a Krka. Gdje su, također, svi kandidati bili s iskaznicom HDZ-a, ali je samo jedna kandidatkinja, k tome doktorica znanosti, bila nezaposlena hrvatska braniteljica, koja nije izabrana! Odluka je tada bila u ingerenciji ministra okoliša Tomislava Ćorića, ali zar doista možemo vjerovati da mu u tome nije suflirao baš nitko s lokalne razine? Uzgred, izbor u NP-u Krka trenutno se osporava pred Upravnim sudom. Može li se to dogoditi i u "Elektri", makar izbor bio proveden interno, a ne eksterno?

Indikativno je da ni Dujić, čija je Vlada predložila, a u Hrvatskom saboru HDZ-ova vladajuća većina izglasala, Zakon o pravima hrvatskih branitelja, ne misli da bi braniteljski status trebao biti presudan kod izbora direktora. To je, valjda, bilo "presudno" samo u vrijeme "šator-revolucije"...

- Najvažnija je stručnost i sposobnost kandidata. Predsjedniku Uprave HEP-a Frani Barbariću bit će lak izbor, jer sva trojica ispunjavaju uvjete, i koga god izabere, preuzima i odgovornost za taj izbor. A prošlo je vrijeme kad se na Baldekin išlo po poziciju temeljem stranačkog članstva - kazat će Dujić, iako ga stvarni život okrutno demantira.

04. svibanj 2024 21:21