StoryEditorOCM
ŠibenikSkalinada za slomiti vrat

Jeza u Karlovačkoj ulici u Šibeniku: Ratujemo i s pantaganama i zmijama

23. kolovoza 2018. - 16:08

Tri skalinade probijene između obiteljskih kuća spajaju Karlovačku s usporednom i višom Strossmayerovom ulicom na strmim Mažuricama, poznatim po Meteorološkoj stanici, no jedino Bog, a najprije će biti gradska uprava, zna zašto su samo dvije primjereno uređene. One noću svijetle kao Betlehem i uspon njima je lagodan, dok je duž prvih, na početku Karlovačke kod kbr. 11, tamno kao u rogu, a treba biti vješt kao HGSS-ovac da bi se čovjek njima poslužio i usred bijela dana.

O tome govori Pave Skorić, zajedno sa suprugom Milenom stanar od 1963., kada je izgradio kuću u podnožju nešto kasnije izvedenih skalina. Na njima su radili susjedi ulažući vlastiti novac i rad, premda na javnoj površini, a kako je bilo onda, tako je i danas. Sredinom stuba kod Skorićeve kuće prolazi neuređeni, zarasli kamenjar u koji su ukopane kanalizacija, telefonski i visokonaponski vod od 380 volti, što je prava domaja pantagana velikih kao mačke. Bez ikakve bojazni od ljudi, naganjaju se štakori krunom zida terase Skorićevih, a vide ih dok sjede u hladu pred kućnim vratima.

– Trebalo je beštije u nekoliko navrata loviti i po stanu – kaže Milena, te napominje da javne rasvjete više nema tamo gdje je jedina žarulja bila do jučer. Naime, zajedno s trulim drvenim stupom visokog napona, na zemlju se prije tri mjeseca kod njihove kuće srušio jedan HEP-ov monter popravljajući priključak. Srećom, čovjek je prošao dobro i tek nakon nezgode, koja je mogla biti nesreća, stup je zamijenjen novim. No, nakon toga više nemaju jedinog javnog svjetla i traje mrak, tako da se svi koji tuda prolaze noću služe zaslonima mobitela kako bi si osvijetlili put, da ne slome vrat – nastavlja Milena Skorić.

– Računajte da mi ovdje punih 55 godina uredno plaćamo komunalnu naknadu, ostarjeli smo poslije toliko desetljeća, a na ovim stubama imamo jedino ono što smo uspjeli sami napraviti – govori šjor Pave i opisuje kako mu je otac u to doba dao lašun, škip i motiku i kazao neka gradi kuću.

– Tako je bilo onda, ali da se do danas ništa ne promijeni i da smo ovdje na početku Karlovačke, ne znam iz kojih razloga, građani drugog reda u odnosu na najbliže susjede, to nikako ne mogu prihvatiti – kaže Pave.

Prije godinu i pol Pave Skorić je vodstvu gradske četvrti Baldekin 3 uputio predstavku i predložio plan najnužnijeg uređenja tih stuba. Osim primjerene javne rasvjete, na sredinu stuba bi, umjesto kamenjara, nakon rekonstrukcije instalacija trebalo postaviti rukohvat kakav je na nižim stubama koje se spuštaju također u Karlovačku ulicu, do kuća obilježenih parnim brojevima.

Tri takve skalinade sasvim pristojna izgleda s desne strane njihova dijela ulice vode u donji dio Karlovačke, a Skorić je predložio i to da se kod njegove kuće, najviše zbog sigurnosti djece koja u znatnom broju prolaze tim stubama, postavi zapreka pred kojom bi prolaznici iz smjera Strossmayerove zastali da ne nalete na automobil. Jednosmjerna Karlovačka s neparnim kućnim brojevima pruža se na Marulićevu i dosta je prometna, te ne bi bilo loše da se na početku tih problematičnih stuba označi i pješački prijelaz, predložio je šjor Pave.

Kaže da je kod njega bio i inženjer iz gradske uprave, razgledao je situaciju, a iz gradske četvrti rekli su mu da je uređenje stuba ušlo u program radova.

– Doduše, ništa se do danas još uvijek nije dogodilo, kako vidite, a ja samo želim da se to konačno uljudi, čak se nudim da o vlastitom trošku izvedem tu zapreku. Neka dođu gospoda iz gradske uprave, nisam stručnjak u njihovu poslu i ne želim popovati, samo neka nešto poduzmu – ističe šjor Pave, inače umirovljenik i zapaženi šibenski inovator, član Društva "Faust Vrančić".

Nasmijao se na pitanje kako objašnjava da su od njih svega 50-ak metara udaljene stube do Strossmayerove uređene upravo luksuzno u odnosu na njihove, tako da je uspon ublažen odmorištima, a noću svijetle dvostruke žarulje javne rasvjete.

– To je isposlovala bivša predsjednica gradske četvrti u blizini svoje kuće. Znate onu: "Tko bliže oltaru, bolje misu čuje, a onaj bliže vatri bolje se i ogrije!"


Navratila joj u dvorište
Videozapis mrklog mraka na Skorićevim stubama i "Betlehemskog svjetla" duž susjednih pokazala nam je sa svoga mobitela jedna stanarka Karlovačke koja ne želi da joj navedemo ime. Snimila je te scene prije dva dana, u nevjerici da je stanovati u istoj ulici, plaćajući jednaku cijenu svih gradskih pristojbi – toliko različito najbližim susjedima.
Žao joj je što nije snimila i zmiju koja je prije nekoliko dana iz gustiša kojim je obrastao prolaz dogmizala u njezino dvorište, pred ulazna vrata stana, ali u tim se trenucima, kaže, ne misli na mobitel i snimanje. I nije to prvi put. Isto se, veli, dogodilo i lani.


Prijedlog mu je prihvaćen
Mate Petrović, predsjednik Gradske četvrti, potvrdio nam je da je Vijeće Gradske četvrti prihvatilo prijedlog Pave Skorića i uputilo ga gradskoj upravi, a sudeći prema odgovoru Miroslava Lucića, prometno rješenje na toj lokaciji bit će definirano zajedno s ostalim planiranim zahvatima u Karlovačkoj ulici. Ne navodi se točno kojima, no uskoro će tamo doći službenik gradskog komunalnog odjela i provjeriti mogućnost postavljanja rukohvata.
Prije svega i konačno, bit će svjetlo: već je izdan nalog koncesionaru za održavanje gradske javne rasvjete za popravak rasvjetnog tijela kod Skorićeve kuće, navodi se u odgovoru iz gradskog komunalnog odjela.

16. lipanj 2024 01:37