StoryEditorOCM
ŠibenikU subotu od 10 do podne

Jesu li ljudima iz Krešimirovog doma žene zaista drugotne? Šibenska gradska uprava ograničila vrijeme mirnog okupljanja na Poljani

Piše Šibenski.hr
2. veljače 2023. - 15:54

Mirno okupljanje najavljeno za subotu 4.veljače 2023. godine na Poljani u Šibeniku odgađa se za 10 sati, izvijestili su organizatoti tog skupa.

Naveli su i zašto je došlo do promjene prvotnog termina koji je bio zakazan za 8,30 sati:

- Dana 25.1.2023. Šibenska udruga mladih Š.U.M. od Grada Šibenika zatražila je dopuštenje za korištenje Poljane u svrhu mirnog okupljanja građana/ki s ciljem isticanja i stavljanja u prvi plan potrebe da se štite i promiču ženska ljudska prava u vremenu od 8 do 12 sati. Dana 1.2.2023. Udruzi je izdano Odobrenje za korištenje javne gradske površine u vremenu od 10 do 12 sati bez obrazloženja takve Odluke. Iako je Udruga uložila prigovor na proizvoljno uskraćivanje vremena trajanja mirnog okupljanja do kraja današnjeg radnog dana nije zaprimila službeno očitovanje Grada Šibenika- poručili su organizatori i dodali:

- Ustavom Republike Hrvatske određene su najviše vrednote ustavnog poretka, između ostalih, sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova te poštivanje prava čovjeka, a propisano je pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed. Poznavajući Ustav Republike Hrvatske i Zakon o javnom okupljanju gradska je vlast odlučila ograničiti pravo svojim građanima/kama na mirno okupljanje bez uporišta.

Istovremeno, dopustila je i nije na niti jedan način ograničila okupljanje skupine ljudi koji putem službenih kanala pozivaju na uskratu konvencijama, ustavima i zakonima omogućenih prava ženama čime je prekršila upravo osnovnu vrijednost hrvatskog ustava kojim se promiče ravnopravnost spolova i sloboda okupljanja.

Poslala je tako poruku ženama da zaista jesu drugotne, ali i pokazala da su žene zaista te koje svakodnevno proživljavaju institucionalno nasilje. Poruka gradske uprave je da će pod svaku cijenu ograničiti demokratske, građanske slobode ženama i njihovim saveznicima/cama u želji da istaknu potrebu da su ženska prava, ljudska prava, a da i jedna i druga treba i dalje štititi od različitih političkih i ideoloških interesa. 

S obzirom na navedeno, mirno okupljanje najavljeno za 4.veljače 2023. godine na Poljani odgađa se za 10 sati. Podsjećamo da Zakon o javnom okupljanju u članku 9. popisuje kako se NE PRIJAVLJUJU pojedinačni prosvjedi građana/ki što ostavlja mogućnost slobodnog izražavanja uvjerenja pojedincima/kama koje se na to odluče- zaključili su organizatori mirnog okupljanja na šibenskoj Poljani.

12. srpanj 2024 22:43