StoryEditorOCM
Šibenikopasno po život

Čeka se tragedija?! Zid groblja sv. Spasa prijeti urušavanjem, Grad postavio drvenu skelu

Piše Marija Lončar
16. veljače 2022. - 15:29

Ulica sv. Spasa, koja se nalazi nedaleko od samog središta Šibenika, već duže vrijeme nije sigurna za prolaznike. Prijetnju im predstavlja zid gradskog groblja, s istoimenom pravoslavnom crkvom na njemu, koji se opasno nagnuo na ulicu što je šibensku gradsku upravu nagnalo da na tom dijelu postavi metalnu ogradu i građanima tako, zbog njihove sigurnosti, prepriječe prolazak ulicom.

No, kako je to značilo da prolaznici i okolni stanari da bi prešli nekoliko desetaka metara da bi došli u sljedeću ulici, moraju zapravo zaobići gotovo cijeli kvart, taj pokušaj šibenskih komunalaca nitko nije ozbiljno shvatio. Ograda je zato bila vrlo brzo maknuta u stranu, a ljudi su nastavili prolaziti ulicom.

U gradskoj upravi, ipak nisu ostali sjediti skrštenih ruku i sa sigurnosti građana odlučili su se ozbiljnije pozabaviti. Oko zida tako je niknula drvena skela, a na jednom dijelu postavljen je i drveni potporanj, pa sada građani mogu ulicom prolaziti bez straha od urušavanja grobljanskog zida.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Naravno, riječ je o privremenom rješenju, a iz Grada Šibenika najavljuju i ono konačno – sanaciju zida.

- Nakon metalne ograde, izradili smo zaštitnu drvenu konstrukciju koja ima zadatak da osigura sigurniji prolazak ulicom, jer je potporni zid samog groblja dobio takav otklon, budući da je došlo do pucanja nosive konstrukcije samog zida, da više nitko ne može sa sigurnošću ustvrditi da neće doći do urušavanja. Statičari su napravili vizualni pregled, a vidljive su pukotine dovoljnog presjeka da se zid proglasi nestabilnim, odnosno nesigurnim te je zaključak bio da se krene u sanaciju. Drvena konstrukcija uklanjat će se neposredno prije nego što se počne s izvođenjem radova na sanaciji zida – objasnio je pročelnik za komunalne poslove u Gradu Šibeniku Ante Nakić.

Napominje kako je groblje pod konzervatorskom zaštitom te se bez njihove suglasnosti i izdanih smjernica nikakav zahvat ne može raditi.

- Uputit ćemo opis planiranog zahvata Konzervatorskom odjelu kako bi nam dali bitne smjernice za rad u vidu materijala potrebnih za samu rekonstrukciju zida – rekao je Nakić.

Koliko će sve to koštati, kada bi sanacija mogla početi i koliko će trajati, Nakić u ovom trenutku nije mogao reći. No, da nije riječ tek o pukom "krpanju" pukotina u zidu te da bi sve moglo biti i složenije negoli se u ovom trenutku čini ukazuje i činjenica da se ulica nalazi na znatno nižem nivou od groblja. Zid groblja je, naime, na nekim dijelovima viši od dva metra od razine ulice i uz sami njegov rub nalaze se grobovi.

- U postupku smo nabave projektne dokumentacije, odnosno glavnog izvedbenog projekta koji treba izraditi sukladno dobivenim konzervatorskim smjernicama. Svakako će se tražiti kamena obloga prednjeg lica zida, ali je upitno što je s grobovima koji su naslonjeni na zid. U svakom slučaju projekta dokumentacije će biti napravljena prema onomu što kažu konzervatori, a sukladno žurnosti situacije vidjet ćemo na temelju kakvih akata prostornog uređenja i gradnje možemo pristupiti izvođenju radova – kazao je Nakić otkrivajući kako će procjena troška cijelog zahvata biti poznata nakon izrade dokumentacije.

Napominje i kako u proračunu ne postoji posebna stavka za ovu investiciju te će se ona financirati iz programa održavanja komunalne infrastrukture i javnih površina.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
19. travanj 2024 09:44