StoryEditorOCM
ŠibenikIvo Glavaš

Jedan od najgorljivijih kritičara šibenskog gradonačelnika promijenio je stranački dres: Burić ima kratak fitilj, a za građane ga nije briga!

Piše Davorka Blažević
27. prosinca 2020. - 11:55

Nezavisni gradski vijećnik Ivo Glavaš, doktor znanosti zaposlen u Konzervatorskom odjelu u Šibeniku, otvorio je sezonu političkih transfera ususret lokalnih izbora, najavljenih za svibanj iduće godine.

Glavaš je u politici godinama, no, veći dio svoje političke karijere bio je odan liberalnoj opciji s kojom je i krenuo u politiku. Bio je član HSLS-a, a nakon disolucije stranke između Budišine i Gotovčeve struje, priklonio se Gotovčevom krilu i njegovoj Liberalnoj stranci.

U šibensko Gradsko vijeće, pak, ušao je na prošlim lokalnim izborima kao nezavisni vijećnik na listi Mosta, no Petrovu i prijateljima ostao je lojalan do listopada 2019., kada je obznanio raskid partnerstva zbog njihove podrške Miroslavu Škori kao predsjedničkom kandidatu.

Tvrdio je da je glas za Škoru glas za HDZ. U Gradskom vijeću je nastavio djelovati kao nezavisni vijećnik, sve do prije nekoliko dana kada je pristupio Nezavisnoj listi Stipe Petrine.

Zašto baš NL Stipe Petrine?
- Razlog je vrlo jednostavan: NL Stipe Petrine je već 20 godina dosljedna oporba, jedini koji se suprotstavljaju HDZ-u, ali i duopolu HDZ- SDP. Taj je duopol razbijen i HDZ će biti svrgnut s vlasti. Mi smo danas najjača oporbena stranka u GV-u, imamo klub i sve više rastemo.

Vjerujete da baš vi, NL Stipe Petrine, možete svrgnuti HDZ s vlasti u gradu?
- Apsolutno! Uvjeren sam da će građani pokloniti povjerenje onima koji su za promicanje nacionalnih, državnih interesa, ali i za slobodu medija koja nikad nije bila ugroženija. Nismo mogli ni zamisliti da bi u 21. stoljeću sloboda medija mogla doći u pitanje i da bi gradonačelnik Šibenika mogao sebi dati za pravo da navodi novinare kako će pisati. To je nečuveno!

Što je značila vaša poruka, gotovo prijetnja, gradonačelniku Željku Buriću da zapamti dan kad ste vi prešli u NLSP, i da je to dobar dan za Šibenčane ali loš za gradonačelnika?
- Htio sam svojim sugrađanima time poručiti da imaju za koga glasati, a to je posebno loša vijest za gradonačelnika Burića koji se postavlja kao da je jedini, neprikosnoveni izbor Šibenčana. Građani Šibenika imaju sada istinsku oporbu koja će srušiti HDZ s vlasti.

Na prošlim lokalnim izborima ste se kandidirali na listi Mosta. Kako to da je jedan liberal završio s konzervativnim Mostom?
- U početku Most nije pokazivao te tendencije, činilo se da je riječ o jednoj poštenoj, neiskvarenoj političkoj opciji koja se želi boriti protiv korumpirane vlasti. U trenutku kada su skrenuli snažno u desno, u smjeru klerikalne desnice, otklonio sam se od njih, i raskinuo sve veze s Mostom, a u Gradskom vijeću nastavio djelovati kao nezavisni vijećnik. Međutim, ja nikad nisam formalno bio njihov član.

Ali ste godinama bili član HSLS-a, zajedno s aktualnim gradonačelnikom Željkom Burićem, zar ne bi bilo logično misliti da imate više toga zajedničkog negoli onog što vas razlikuje…?
- To bi tako trebalo biti, s obzirom na naše zajedničko, dugogodišnje djelovanje u HSLS-u, ali pokazuje se da nas dvojica imamo izrazito različite poglede i prema gradu i prema javnosti. Burić pokazuje izrazito kratak fitilj što je za gradonačelnika nedopustivo. Nasuprot njemu, ja želim da svi građani vide moj karakter, da znaju da mi se mogu obratiti sa svojim problemima i prijedlozima, a gradonačelnik Burić se s građanima i ne druži, njega nećete vidjeti izvan ureda u neposrednom kontaktu s građanima. Njemu je najvažnija medijska slika koja se o njemu stvara i u koju puno ulaže. On novinarima govori što će pisati, jasno, samo ono što je dobro, samo ono što njegovoj slici o uspjehu odgovara, a o promašajima, e, to da se niste usudili pisati! To ponajviše govori o njegovom karakteru.

Nedavno ste na Gradskom vijeću izazvali pravu buru tezom o Projektu Poljana kao debaklu, a ne uspjehu stoljeća. Što je po vama obilježilo 2020. u Šibeniku?
- Naravno, u najvećoj mjeri pandemija koronavirusa koja je nesporno po svojim posljedicama najteži događaj nakon rata. Ne odobravam način na koji Vlada i Stožer upravljaju krizom, to je politizacija krize, za razliku od onog kako krizu vodi jedna Njemačka koja se oslonila na Akademiju znanosti i Institut Robert Koch, a vojsci je prepustila distribuciju cjepiva da ne bi bilo nikakve sumnje. Kod nas sve vodi isključivo politika, i to najuži krug oko premijera. Naravno, Poljana i Aglomeracija su također, sa svim svojim kontroverzama, obilježile šibensku 2020.

Što su vaše glavne zamjerke na rad aktualne gradske vlasti i gradonačelnika Burića? Smetaju li vas uvrede na vaš račun?
- To je stvar odgoja i osobne kulture. Ja sam tu da služim građanima i da radi njih podnosim sve, pa i uvrede, i to ću izdržati u interesu građana. Najviše mu zamjeram neosjetljivost prema građanima. Gradonačelnik je isključivo fokusiran na svoj PR, na formiranje što ljepše medijske slike o sebi i svojim uspjesima, a za građane ga boli briga.

Što očekujete na lokalnim izborima u svibnju?
- Pobjedu kandidata i liste Stipe Petrine! Mi smo sada najjača oporbena stranka, a sutra i najjača stranka u GV-u.

Hoćete li biti kandidat za šibenskog gradonačelnika?
- O tome će odlučiti stranka, NL SP, po propisanoj proceduri, kao u svakoj političkoj stranci.

23. srpanj 2024 08:18