StoryEditorOCM
ŠibenikNikad manje nezaposlenih

Javni radovi 'skinuli' iz evidencije 650 osoba

Piše Katarina Rudan
16. siječnja 2018. - 16:05

Zahvaljujući zapošljavanju na javnim radovima, na kraju 2017. godine na području Šibensko-kninske županije broj nezaposlenih znatno se smanjio.

Naravno, riječ je o osobama koje su bile u evidenciji nezaposlenih Područne službe Zavoda za zapošljavanje sa sjedištem u Šibeniku, odnosno ispostavama Knin, Drniš, Vodice i Šibenik. Ukupno su tijekom prosinca, navodi se u mjesečnom biltenu šibensko-kninskog Zavoda za zapošljavanje, iz evidencije izišle 1102 osobe, dva puta više više nego u prethodnom mjesecu te za 89,7 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.
Od ukupnog broja osoba koje su izišle iz evidencije, 442 su žene ili 40,1 posto, a muškaraca je 660 ili 59,9 posto. Dok su jedni odlazili iz evidencije Zavoda za zapošljavanje, tijekom prosinca prošle godine u evidenciju je prijavljeno novih 848 osoba, među kojima njih 647 zbog prestanka radnog odnosa.
Tako je Šibensko-kninska županija kraj godine dočekala s 5574 registrirane nezaposlene osobe, a to je za 254 osobe manje nego u studenom i za 1636 osoba manje nego u prosincu 2016. godine. Kad se sve zbroji i oduzme, u prosincu 2017. godine nezaposlenost je smanjena za 4,4 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom, te za 22,7 posto u usporedbi s istim mjesecom 2016. godine. Dodajmo i podatak da je nezaposlenost na kraju 2017. godine prepolovljena u odnosu kraj 2004. godine, kad je u županiji bilo prijavljeno 10.820 nezaposlenih.
No, vratimo se zapošljavanju preko Zavoda tijekom prosinca. Ukupno je zaposleno 925 osoba iako su poslodavci tijekom prosinca tražili 80 posto radnika manje nego u prethodnom mjesecu. Većina oglasa odnosila se na radnike u turizmu i ugostiteljstvu, a potom u obrazovanju i zdravstvu. U ukupnom broju zaposlenih tijekom prosinca čak je 650 osoba dobilo posao u trajanju od šest mjeseci na "Programu aktivacije nezaposlenih osoba na poslovima preventivnih mjera zaštite od požara i bujičnih poplava". Riječ je o javnim radovima na čišćenju protupožarnih putova, šuma i kanala, i to na području cijele županije. U startu, općine i gradovi tražili su oko 1000 radnika, a na kraju ih se zaposlilo 650. Na primjer, samo je Grad Šibenik tražio 380 osoba za javne radove na poslovima sanacije nerazvrstanih cesta, čišćenja drveća i niskog raslinja, saniranja divljih odlagališta otpada, održavanja poljskih putova, pomoći pri izradi protupožarnih prosjeka i putova, čišćenju i održavanju rubnih pojaseva uz javne prometnice i željezničke pruge, te ostale preventivne radove planirane godišnjim planovima ili planovima zaštite od požara, a na kraju je primljeno njih 145.

Daljnje smanjenje

Podsjetimo, osim Ministarstva rada, koje je osiguralo sredstva iz europskih fondova za provođenje programa javnih radova u trajanju od šest mjeseci, financijski jednim dijelom sudjeluju i jedinice lokalne samouprave koje su tražile radnike za javne radove. Zaposlenicima su osigurani minimalna mjesečna bruto plaća u iznosu od 3839,47 kuna, 1200 kuna božićnice, dar za djecu u iznosu 500 kuna i troškovi putovanja, koje financira Hrvatski zavod za zapošljavanje, te edukacija u zaštiti na radu, dok su gradovi i općine osigurali radne strojeve i alate te potrebnu zaštitnu opremu, obuću i odjeću.
Grad Knin, u čijoj je ispostavi Zavoda za zapošljavanje u prosincu 2017. u odnosu na prosinac prethodne godine zabilježen najveći pad nezaposlenosti, za 27,8 posto, tražio je 160 radnika za javne radove. Inače, pad nezaposlenosti evidentiran je i u svim drugim ispostavama – u Drnišu za 23, u ispostavi Šibenik za 21, te u ispostavi Vodice za 18,1 posto.
Nadalje, u prosincu je u svim dobnim skupinama nezaposlenost smanjena u odnosu na isti mjesec 2016. godine. U obrazovnoj strukturi nezaposlenih najbrojnije su bile osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju do tri godine i školom za KV i VKV radnike, zatim redom slijede osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju od četiri i više godina, osobe sa završenom osnovnom školom, osobe prvostupanjskoga fakultetskog obrazovanja, osobe fakultetskog obrazovanja, osobe bez škole i s nezavršenom osnovnom školom te s gimnazijom.
Najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba i dalje je u matičnoj ispostavi Šibenik, 3027 osoba ili 54,3 posto od ukupnog broja registriranih nezaposlenih u Šibensko-kninskoj županiji. Potom slijedi ispostava Knin s 1420 osoba ili 25,5 posto, zatim Vodice s 674 osobe ili 12,1 posto, dok je na području ispostave Drniš najmanje prijavljenih, 453 osobe ili 8,1 posto. S obzirom na to da već počinju ozbiljne pripreme za novu turističku sezonu, očekuje se daljnje smanjenje broja prijavljenih nezaposlenih osoba, budući da ozbiljne turističke kuće već krajem siječnja traže potreban hotelijersko-ugostiteljski kadar.


Od ukupnog broja zaposlenih osoba, 442 su žene (40,1 posto), a muškaraca je 660 (59,9 posto). Tijekom prosinca prošle godine u evidenciju je prijavljeno novih 848 osoba, među kojima njih 647 zbog prestanka radnog odnosa


Šibensko-kninska županija dočekala je kraj godine s 5574 registrirane nezaposlene osobe. To je za 254 osobe manje nego u studenom i za 1636 osoba manje nego u prosincu 2016. godine

09. svibanj 2024 15:12