StoryEditorOCM
ŠibenikDarko Trcin

Javio se kao samostalni kandidat za potpredsjednika šibenskog HDZ-a: Većinu utemeljitelja upisao sam u stranku sa 16 godina

Piše Branimir Periša
14. listopada 2021. - 08:12

Da će se u nedjelju, 17. listopada u organizacijama HDZ-a na području županije odigrati 'nikad zanimljiviji izbori', potvrđuje još jedna kandidatura za potpredsjednika GO HDZ-a Šibenika.

Darko Trcin, aktualni predsjednik Temeljnog ogranka HDZ-a Šubićevac široj javnosti razmjerno slabije poznat kao političar na izbore izlazi kao samostalni kandidat, neovisno o suparničkim timovima Paška Rakića i Branka Perana za čelništvo u šibenskom HDZ-u.

image
SD
Sibenik, 121021.
Darko Trcin, kandidat na unutarstranackim izborima GO HDZ-a.
Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Jedino po tome "soliranju" Trcinova je kandidatura jednaka onoj bivšeg župana Gorana Pauka, koji se također samostalno natječe za dužnost potpredsjednika ŽO HDZ-a. No, za razliku od Pauka, koji je najveći dio svoje radne karijere proveo na političkim i funkcijama na čelu šibenskog i županijskog stranačkog odbora, 48-godišnji Trcin, inače dipl. ing. prometa, pored rada u temeljnom ogranku HDZ-a posvećen je struci. Zaposlen je kao kontrolor tehničke ispravnosti vozila, također sudski vještak, oženjen i otac dvoje djece.

Odrastao sa strankom

Zanimljivost iz Trcinova backgrounda jest da je doslovce odrastao sa strankom. U HDZ se učlanio sa 16 godina te je među utemeljivačima stranke na šibenskom području, a dvije godine kasnije obukao je vojnu odoru i kao dragovoljac s puškom u ruci prošao najteža bojišta u Domovinskom ratu.

- Vjerujem da sa svojim životnim i stručnim iskustvom u naponu fizičke i intelektualne snage mogu biti dio tima koji će HDZ-u omogućiti da se konsolidira i ojačan uđe u sve izazove pred strankom. Tim više jer među kandidatima za stranačke funkcije ima golobradih ne samo po godinama života, nego i po kratkotrajnom stažu u stranci - kaže Trcin, odgovarajući na pitanje zašto se odlučio kandidirati. Objasnio je odluku da na izbore izađe samostalno:

- Za to sam se namjerno odlučio, sa željom da ispitam bilo zahtjevnoga biračkog tijela i naposljetku, doprinesem demokratskim procesima proširujući mogućnost izbora. Nikad se nisam krio ni iza koga, uvijek sam nastupao jedino s vlastitim imenom i svim svojim vrlinama i manama - ističe Trcin, dodajući kako nije ni za jednog od kandidata za predsjednika, no poslije izbora spreman je surađivati s obojicom, bez obzira na to koga članstvo izabere.

Spreman na slogu

- S time da svoju energiju i htijenja stavljam u funkciju predsjedništva, da radimo kao složni tim. Ja sam spreman na slogu i zapravo, nikako drugačije i ne zamišljam svoj rad u gradskom odboru pojašnjava kandidat kojeg, osim njegova temeljnog ogranka Šubićevac, s 250 članova najvećeg u županiji, podupire Zajednica utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“, dio članstva Akademske zajednice HDZ-a „Ante Starčević“ te dio članova drugih stranačkih ogranaka na šibenskom području.

image
SD
Sibenik, 121021.
Darko Trcin, kandidat na unutarstranackim izborima GO HDZ-a.
Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

- Od prvih dana ovdašnjeg HDZ-a sudjelovao sam u radu Izvršnog odbora stranke uglavnom upisujući članove na Poljani, ispred šibenskog kazališta. Tako sam ja, kao maloljetnik, 1989./90. u stranku učlanio većinu članova današnje zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ - otkriva Trcin.

Bila su to, dodaje, časna i ponosna vremena; poslije je uslijedio rat, što ga je odmaknulo od politike: tada golobradi dječak sada se kao zreo čovjek vraća na početak priče, manje naivan, ali s istim idealima, opisao je u jednoj rečenici iskorak koji je napravio s kandidaturom za potpredsjednika gradske organizacije HDZ-a.

22. travanj 2024 13:42