StoryEditorOCM

Jadni labud u Jadrtovcu leži dvadesetak dana: Teško se pokreće, više se valja negoli hoda; Mještani  i djeca mu donose vodu, salatu, kupus i kukuruz, ali to ne jede

4. kolovoza 2018. - 14:13

Danima već leži na plaži u Jadrtovcu, jedva se kreće i slabo jede. Usamljeni, odrasli labud bez ostatka jata izaziva zabrinutost i samilost stanovnika tog mjesta u Morinjskom zaljevu, a pokušaji da mu pomognu ostali su bezuspješni. Nagnalo je to predsjednika MO Jadrtovac Predraga Bumbaka da se obrati redakciji "Slobodne".

– Ovdje leži dvadesetak dana. Teško se pokreće, više se valja negoli hoda. Ovdje smo mu donijeli vodu, djeca mu donose salatu, kupus i kukuruz, ali to ne jede. Uzme jedino kruh, premda to, kako sam vidio na internetu, ne bi smio jesti. Nije htio ni travu koju smo mu čupali u moru uz vrulje, koju inače jedu labudovi kojih ovdje svake zime bude puno. Ne dolaze baš u samo mjesto, ali tamo na otočiću gdje ima tih vrulja i ove ih je zime bilo dosta. Odletjeli su početkom lipnja, ali je ovaj ostao sam. Neko je vrijeme bio na otočiću, a onda je došao do plaže i tu samo leži. Pokušali smo ga staviti u more da sam proba jesti, ali odmah izlazi vani. Ne znamo kako bismo mu pomogli. Ljudima je žao vidjeti ga ovakva, a ima i nekih kojima baš i nije drago da je bolesni labud u blizini kupača i djece. Zvao sam gradsku upravu pet puta. Rekli su mi da će kontaktirati nadležne službe, ali prošlo je neko vrijeme i ništa se nije dogodilo. Zvao sam i As Eko, tvrtku koja ima koncesiju za hvatanje pasa i mačaka lutalica i drži sklonište za napuštene životinje, zatim Veterinarsku stanicu "More" i Sokolarski centar u Dubravi, koji su mi rekli kako nemaju uvjete za zbrinjavanje labuda – govori Bumbak.



Prije nekoliko dana, dodaje, jedna gospođa odvela ga je u veterinarsku ambulantu, nakon čega je labud vraćen na plažu.
– Nije rješenje da ga ja ili bilo tko drugi odnese u svoje dvorište. Životinja treba stručnu pomoć – smatra Bumbak, no čija bi to ingerencija i briga trebala biti – ne zna, pa tako ne zna ni koga da zove u pomoć. Osim novinara!

Cijeli slučaj dobro je poznat Miroslavu Luciću, šefu šibenskih komunalaca. Nije da gradska uprava, tvrdi, nije pokušala pomoći nesretnom labudu, a nakon intervencije As Eka i šibenskih veterinara, smatra da bi se mještani Jadrtovca ipak mogli sami organizirati te paziti i hraniti pticu.

– Što da ja sada radim? Da ga odvedem kući? – bio je malo ironičan Lucić, ali je odmah dodao, kako će vidjeti što se još može napraviti za spas labuda.



Za sada točno nije utvrđeno ni zdravstveno stanje labuda. Za to bi, kako je rečeno u veterinarskoj stanici "More", trebalo obaviti više specijalističkih pretraga, no uvjeta za držanje ptice nemaju. Prvu veterinarsku pomoć labud je ipak dobio, potvrdio je veterinar Emil Ofner. U dva tjedna bio je dva puta kod veterinara.

– Najprije ga je As Eko doveo prije dva tjedna. Palpacijom je utvrđeno da nema ništa slomljeno. Imao je nekoliko ožiljaka i plitkih porezotina na stopalima. Bio je jako mršav, pothranjen, bez imalo mišićne mase na prsnoj kosti, bez čega ne može ni letjeti. Dali smo mu nekoliko infuzija, vitamina i za eritrocite. Nakon desetak dana ponovo nam je došao u ambulantu. Dovela ga je jedna gospođa, a da je riječ o istoj ptici dobro znam po zavoju koji sam mu stavio na nogu, nakon što smo mu izvadili braunilu kada je prvi put dobio infuziju. Sada je važno da ga se hrani i njeguje. Zbog njegova zdravlja i higijene perja mora biti blizu vode i ne može biti u boksu – kazao je Ofner.



Labudova je, ističe, sve više, pa će biti i sve više situacija kada im ljudi trebaju pomoći. Problem je što sustav za to nije pripremljen.

– U slučaju labuda od prije godinu i pol, Grad Šibenik danima nije reagirao na taj slučaj, sve dok se nisu uključili mediji. Ako ništa drugo, sada puno brže reagiraju – zaključio je Ofner koji vjeruje da bi gradska uprava za labudove mogla napraviti još jedan korak više. U Malim solinama ili u Morinjskom zaljevu mogla bi osigurati neku malu, ograđenu oazu, daleko od glisera i brodova i drugih opasnosti, gdje bi se ptice, pod stalnim monitoringom, mogle sigurno oporaviti.

19. travanj 2024 04:39